• Посилання скопійовано

Облік витрат сільгосппідприємства, створеного внаслідок приєднання

Сільгосппідприємство - платник податку на прибуток (яке мало збитки) з липня приєдналося до сільгосппідприємства на ЄП IV групи. Сільгосппідприємство - правонаступник з липня перейшло на загальну систему. Чи може правонаступник врахувати витрати обох підприємств, понесені до моменту приєднання, у власних витратах, для цілей податку на прибуток?

У разі приєднання юридичних осіб здійснюєоться державна реєстрація припинення юридичних осіб, що припиняються у результаті приєднання, та державна реєстрація змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, щодо правонаступництва юридичної особи, до якої приєднуються (ч. 8 ст. 4 Закону № 755).

Тобто, сільгосппідприємство - платник податку на прибуток, яке приєднується, припиняється з дати держреєстрації. Причому відповідно до пп. 137.4.3 ПКУ, останнім податковим (звітним) періодом вважається період, на який припадає дата ліквідації.

Отже, підприємство, що припиняється, повинне скласти податкову декларацію з податку на прибуток за звітний період, на який припадає дата його приєднання та самостійно здійснити розрахунки з бюджетом (див, наприклад, тут).

Сільгосппідприємство - правонаступник зі своєї сторони може відмовитися від ЄП групи 4 (див. пп. 298.2.2, пп. 299.10 ПКУ). Причому воно також подаватиме уточнюючу декларацію з ЄП групи 4 за період з початку року до дати відмови від ЄП групи 4.

А сільгосппідприємство - правонаступник буде платником податку на прибуток вже починаючи з липня 2020 року. Таким чином, звітний період для нього буде з липня по грудень 2020 року, тобто, за друге півріччя 2020 року (див. пп. «а» пп. 137.5 ПКУ, ІПК ДФСУ від 15.02.2018 р. № 626/6/99-99-15-02-02-15/ІПК, а також консультацію тут). Таким чином, очевидно, що для цілей податкового обліку податку на прибуток правонаступника, мають враховуватися тільки показники другого півріччя 2020 року.

Хоча у разі реорганізації (приєднання) юридичних осіб майно, права та обов’язки переходять до правонаступників (ч. 1 ст. 104 ЦКУ). Тобто, всі активи і пасиви с/г підприємства, яке припинилося, за передавальним балансом передаються на баланс с/г підприємства правонаступника. Таким чином, в бухгалтерському обліку с/г підприємства правонаступника враховуються в тому числі всі доходи і витрати, здійснені як ним самим до моменту переходу на загальну систему, так і здійснені припиненим с/г підприємством.

Постає питання, яким чином відділити фінансові показники обох підприємств за перше півріччя від показників правонаступника другого півріччя? Адже об’єкт оподаткування податком на прибуток має визначатися тільки за фінансовими показниками другого півріччя 2020 року.

Подаючи декларацію з податку на прибуток за перший звітний податковий період (за друге півріччя 2020 року) с/г підприємство правонаступник має подати (див., наприклад, тут):

  • фінзвітність за перше півріччя с/г підприємства правонаступника в період його перебування на ЄП групи 4;
  • фінзвітність за перше півріччя припиненого с/г підприємства,
  • фінзвітність за звітний рік с/г підприємства правонаступника, яка враховує показники в тому числі припиненого с/г підприємства.

Таким чином, об’єктом оподаткування буде тільки фінрезультат до оподаткування за друге півріччя. Який отримуємо віднімаючи від річного фінрезультату результат першого півріччя обох підприємств.

Це також означає, що збиток припиненого с/г підприємства не вплине на об’єкт оподаткування правонаступника.

Разом з тим незавершене виробництво (витрати на посів) будуть врахуватися в собівартості вирощеної продукції та в собівартості реалізованої при продажі зібраного зерна.

 

Щодо податкових різниць

В пп. 140.4.5 ПКУ передбачена податкова різниця на збільшення фінрезультату до оподаткування платником податку на прибуток правонаступником на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування платника податку, що реорганізується.

В даній ситуації ця різниця не застосовується, тому що вона передбачена для підприємства - правонаступника, яке до моменту реорганізації перебувало на загальній системі оподаткування. А в даній ситуації правонаступник перебував на сплаті ЄП групи 4.

Інших «перехідних» податкових різниць для нашої ситуації немає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • ТОВ передало в оренду обладнання: нюанси обліку та оподаткування
    ТОВ – платник податку на прибуток на загальних підставах, ПДВ, виробляє будівельні матеріали на замовлення покупця з використанням його торгової марки. Виробник має на балансі обладнання та хоче передати в оренду клієнтам покупця. Чи може підприємство надати обладнання в оренду? Як відобразити дану операцію в обліку?
    Сьогодні 13:199
  • Придбання квадроциклу для військовослужбовця: відображення в обліку та оподаткування
    Приватне підприємство планує придбати квадроцикл та передати його безпосередньо військовослужбовцю. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:1517
  • Облік погашення кредиту замість банку факторинговій компанії
    : У 2012 році ТОВ отримало в банку кредит. У 2014 році банк передав кредит факторинговій компанії. Протягом 2012 – 2023 рр. між банком, НБУ, фактором тривали судові справи. Відсотки за кредитом ТОВ не виставлялися. У 2023 році кредит виставлено на аукціон і продано новому кредитору. Згодом за вимогою кредитора ТОВ відшкодувало вартість кредиту, за ціною менше балансової. Як ці операції відобразати в обліку?
    Сьогодні 12:0810
  • Платник єдиного податку надає приміщення для тимчасового проживання ВПО: облік та оподаткування
    Юрособа – платник єдиного податку 4-ї групи надає приміщення для тимчасового проживання ВПО на безоплатній основі. Для отримання компенсації за спожиті комунальні послуги (електроенергію, опалення, водопостачання та ін.) юрособа щомісячно надає інформацію до селищної ради. Плату за проживання і за спожиті комунальні послуги від ВПО юрособа не отримує. Як відображати це в обліку та яке оподаткування?
    Сьогодні 11:155
  • Послуги експедитора: відображення в бухобліку
    Підприємство, яке працює за агентським договором, та є платником ЄП, надає послуги експедитора. Послуги перевезення надає сторонній перевізник. Акт від перевізника на 40 000 грн. Послуги експедитора - 5 000 грн. Виставили акт замовнику на 45 000 грн. Замовник оплатив всю суму на рахунок експедитора, а експедитор перерахував перевізнику 40 000 грн. Як відобразити в бухобліку?
    Сьогодні 10:0215