• Посилання скопійовано

Як відобразити в обліку витрати на вивезення бою скла та отримані кошти?

Є бій та відходи віконного скла. Підприємство здає бій в фірми, які утилізують. Отримує гроші. Як відобразити в обліку витрати на вивезення та отримані кошти?

Відповідно до п. 12 П(С)БО 16, до складу прямих матеріальних витрат включається вартість сировини та основних матеріалів, що утворюють основу вироблюваної продукції, купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів, допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об'єкта витрат. 

Прямі матеріальні витрати зменшуються на вартість зворотних відходів, отриманих у процесі виробництва, які оцінюються у порядку, викладеному в п. 11 цього П(С)БО.

В пп. 2.13 Методичних рекомендацій №2 зазначено, що первісна вартість запасів, що надійшли на склад, зокрема, як зворотні відходи виробництва, визначається за чистою вартістю реалізації, якщо такі запаси призначені для реалізації, або в оцінці їх можливого використання.

Чиста вартість реалізації запасів в абз. 6 п. 4 П(С)БО 9 визначена як очікувана ціна реалізації запасів в умовах звичайної діяльності за вирахуванням очікуваних витрат на завершення їх виробництва та реалізацію.

Зворотні відходи виробництва - це залишки сировини, матеріалів, напівфабрикатів та інших видів матеріальних цінностей, що утворилися у процесі виробництва продукції (робіт, послуг), втратили повністю або частково споживчі властивості початкового матеріалу (хімічні та фізичні) і через це використовуються з підвищеними витратами (зниженням виходу продукції) або зовсім не використовуються за прямим призначенням. Прикладами відходів виробництва можуть бути стружка, обрубки металу, обрізки тканини, а також обрізки віконного скла.

Відходи, реалізація та/або використання яких у виробничому процесі не передбачається, активом не визнаються. Витрати на утилізацію цих відходів включаються до інших операційних витрат.

Відповідно до Інструкції №291 відходи виробництва (бій та обрізки віконного скла), які не можуть бути використані як матеріали на цьому підприємстві обліковуються на субрахунку 209 «Інші матеріали». 

З урахуванням кореспонденції рахунків бухгалтерського обліку операцій із запасами, наведеної в додатку 3 до Методичних рекомендацій №2, витрати на вивезення відходів скла та кошти, отримані від їх утилізації відображаються так (суми умовні).

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Дебет

Кредит

Оприбутковано відходи виробництва за чистою вартістю реалізації

209

23

500

Отримано кошти від утилізації скла з одночасним визнанням доходу від його реалізації

361

311

712

361

720

720

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

712

641

120

Відображена собівартість реалізації

943

209

500

Відображено витрати на вивезення відходів

949

631

100

Відображено податковий кредит

641

631

20

Відображено фінансовий результат

712

791

791

791

943

949

600

500

100

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»