• Посилання скопійовано

Які форми документів застосовуються при кількісному обліку МНМА?

Які документи застосовуються при обліку МНМА на субрахунку 1122 кількісний (форми документів введення до експлуатації, списання при закінченні терміну). Як закріпити в обліковій політиці розмежування за рахунками 1121 та 1122?

Нагадаємо, що з 23.05.2020 р. з внесенням змін Законом №466 до пп. 14.1.138 ПКУ, вартісна межа МНМА збільшилася до 20 тис. грн – з метою застосування норм ст. 138 ПКУ і, зокрема, нарахування податкової амортизації.

ДПС в ІПК від 08.07.2020 р. №2749/6/99-00-05-05-02-06/ІПК повідомляє, що цей критерій застосовується до основних засобів, що вводяться в експлуатацію після 22.05.2020 р. Основні засоби, введені в експлуатацію до 23.05.2020 р., продовжують амортизуватись в податковому обліку, навіть, якщо їх залишкова балансова вартість не перевищує 20 тис. грн. 

У бухобліку підприємства можуть самостійно установлювати вартісні ознаки предметів, що входять до складу МНМА (п. 5.2 П(С)БО 7) без врахування податкового критерію. Втім, в бухобліку можна встановити вартісну ознаку МНМА і на рівні податкового критерію. 

На субрахунку 112 відображається вартість предметів, строк корисного використання яких більше одного року, зокрема, вартість сценічно-постановочних предметів, спеціальні інструменти і спеціальні пристосування. Їхня вартість погашається нарахуванням зносу за встановленою підприємством ставкою (нормою) з урахуванням очікуваного способу використання таких об'єктів та інші предмети, які за вартісними ознаками підприємством зараховано до складу МНМА.

На субрахунку 132 "Знос інших необоротних матеріальних активів" узагальнюється інформація про суму зносу тих необоротних активів, облік яких ведеться на рахунку 11 "Інші необоротні матеріальні активи".

Отже, навіть у разі нарахування амортизації у розмірі 100% вартості МНМА в першому місяці його використання, об'єкт МНМА з балансу не списується. Його первісна вартість протягом строку корисного використання відображається на субрахунку 112, а нарахований знос (амортизація) на субрахунку 132 відповідно.

Для обліку й узагальнення інформації про наявність та рух малоцінних та швидкозношуваних предметів, що належать підприємству та знаходяться у складі запасів призначено однойменний рахунок 22.

До МШП належать предмети, що використовуються протягом не більше одного року або нормального операційного циклу, якщо він більше одного року, зокрема: інструменти, господарський інвентар, спеціальне оснащення, спеціальний одяг тощо.

За дебетом рахунку 22 відображаються за первісною вартістю придбані (отримані) або виготовлені МШП, за кредитом - за обліковою вартістю їх відпуск в експлуатацію із списанням на рахунки обліку витрат, а також списання нестач і втрат від псування таких предметів.

З метою забезпечення збереження вказаних предметів в експлуатації підприємство повинно організувати належний контроль за їх рухом, зокрема оперативний облік у кількісному вираженні. При поверненні на склад з експлуатації таких предметів, що придатні для подальшого використання, вони оприбутковуються за дебетом рахунку 22 та кредитом рахунку 71 "Інший операційний дохід".

Аналітичний облік МШП ведеться за видами предметів по однорідних групах, установлених, виходячи з потреб підприємства.

Таким чином, оперативний облік у кількісному вираженні застосовується лише до МШП, які обліковувалися за рахунком 22 та списані рахунки обліку витрат. Оцінка МШП (як й будь-яких запасів) при їх відпуску у виробництво здійснюється за одним методів, наведених в п. 16 П(С)БО 9.

Типові форми первинних облікових документів з обліку МШП, затверджені наказом Мінстату від 22.05.1996 р. №145.

Для обліку МШП, виданих під розписку робітнику чи бригадиру (для бригади) із роздавальної комори цеху для тривалого користування застосовується картка обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів (ф. № МШ-2). Вона заповнюється комірником в одному примірнику на кожного робітника, який одержав ці предмети.

Для обліку інструментів (пристроїв), виданих робітнику із комори цеху для короткострокового користування, застосовується інструментальна марка, яка при здачі інструментів комірнику, повертається робітникові.

На кожну інструментальну марку, в якій вказується номер інструментальної роздавальної комори, номер цеху, табельний номер робітника, комірник видає тільки один інструмент.

Для оформлення списання інструментів (пристроїв), що стали непридатними, та обміну їх на придатні на тих підприємствах, де облік проводиться за методом обмінного (оборотного) фонду застосовується акт на списання інструментів (пристроїв) та обмін їх на придатні (ф. №МШ-5). 

Цей акт складається в одному примірнику комісією цеху на підставі разових актів вибуття малоцінних та швидкозношуваних предметів (ф. №МШ-4). Непридатний інструмент за актом здається до комори для утилізації. Акт візується начальником інструментального чи планового відділу і подається до центрального інструментального складу (ЦІС), який видає цеху інструменти (пристрої) того ж найменування, марки та розміру за актом без виписки вимог і лімітних карток. 

Форма акту на списання малоцінних та швидкозношуваних предметів (ф. №МШ-8) застосовується для оформлення списання морально застарілих, зношених і непридатних для подальшого використання інструментів (пристроїв), спецодягу, спецвзуття, запобіжних засобів по закінченню строку носки, інших МШП і здача їх у комору для утилізації. Акт (ф. №МШ-8) складається в одному примірнику комісією на підставі разових актів вибуття малоцінних і швидкозношуваних предметів (ф. №МШ-4). Після здачі списаних предметів до комори для утилізації акт із розпискою комірника здається до бухгалтерії.

На різні види МШП акти на списання складаються окремо.

Отже, в наказі про облікову політику підприємство може передбачити застосування субрахунків третього порядку:

  • 1121 – МНМА, що зберігаються на складі; 
  • 1122 – МНМА, що видані відповідальним особам для використання (експлуатації).

При цьому нарахований знос на субрахунку 132 має дорівнювати 50% або 100% вартості МНМА, що обліковуються за субрахунком 1122. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухоблік купівлі-продажу електронного сертифікату у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань
    Підприємство – авторизований сервісний центр буде закуповувати у виробника (Китай) електронні сертифікати у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань, з метою їх подальшого продажу кінцевим споживачам. Доходом буде різниця між ціною продажу і купівлі. Покупці сертифікатів матимуть право на гарантійне обслуговування придбаних товарів протягом гарантійного строку. Як відобразити це в бухобліку?
    Сьогодні 12:266
  • Роялті у ліцензіата: облік
    За ліцензійним договором ліцензіар надає ліцензіату ліцензію на використання об'єкту права інтелектуальної власності (бази даних). Розмір роялті (винагороди) становить 15 000 грн на рік. Як правильно ліцензіату відобразити роялті в бухобліку?
    Сьогодні 10:104
  • Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції
    Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?
    12.04.202416
  • Витрати на розмитнення сировини нерезидента для переробника: що в обліку?
    Підприємство – резидент україни, платник податку на прибуток і ПДВ, надає послуги переробки давальницької сировини для нерезидента. Під час замитнення та розмитнення оплачує послуги з перебування транспортного засобу вагою понад 3,5 т на території зони митного контролю. Як обліковуються такі витрати? Як обліковуються такі витрати при звичайному імпорті?
    12.04.202413
  • Облік витрат на доставку продукції з давальницької сировини від переробника до покупця замовника
    ТОВ-резидент надає послуги з переробки давальницької сировини нерезиденту. Продукція з переробки доставляється не замовнику, а напряму покупцю цієї продукції. Як відобразити такі витрати в обліку?
    08.04.202424