• Посилання скопійовано

Придбання факторинговою компанією боргу фізичної особи

Факторингова компанія придбала кредит фізособи у первісного кредитора, який становить 3 тис. грн (тіло – 1 тис. грн, відсотки – 2 тис. грн) за 1 тис. грн. Сторони дійшли згоди простити частину боргу боржнику в сумі відсотків, якщо він погасить тіло кредиту. Як обліковувати придбаний борг у фактора? Які наслідки прощення боргу?

Правовому регулюванню відносин сторін у рамках договору факторингу присвячена глава 73 ЦКУ «Факторинг».

За договором факторингу одна сторона (фактор) передає або зобов’язується передати кошти у розпорядження другої сторони (клієнта) за плату, а клієнт відступає або зобов’язується відступити факторові своє право грошової вимоги до третьої особи (боржника) (ст. 1077 ЦКУ).

Факторинг є фінансовою послугою і це комплекс кредитно-фінансових операцій з продажу боргових прав одного СГ іншому. Відповідно, фактором може бути банк або інша фінансова установа, яка відповідно до закону має право здійснювати факторингові операції (ст. 1079 ЦКУ).

З правової точки зору для боржника факторинг є не чим іншим, як заміною сторін у зобов’язаннях (ст. 512 ЦКУ), і жодних бухгалтерських та податкових наслідків не спричиняє.

Факторингові операції у фактора треба розглядати як фінансові інвестиції, бо право грошової вимоги придбавається з метою отримання прибутку. У зв’язку з цим придбану суму грошової вимоги доцільно відображати не на рахунку 377 «Розрахунки з іншими дебіторами», а на рахунку 352 «Інші поточні фінансові інвестиції» у кореспонденції з рахунками 685 (на суму фінансування, яка підлягає перерахуванню клієнту  за умовами договору).

Статтею 1077 ЦКУ визначено, що клієнт може відступити факторові свою грошову вимогу до боржника з метою забезпечення виконання зобов’язання клієнта перед фактором. Тоді право грошової вимоги переходить до фактора тільки у разі непогашення клієнтом заборгованості. У такій ситуації облік факторингових операцій нічим не відрізняється від обліку кредитів. Перерахування фінансування клієнту фактор відображає за дебетом рахунка 377, а отримане забезпечення — на забалансовому рахунку 06 «Гарантії та забезпечення отримані» у сумі заборгованості боржника перед клієнтом.

Тільки у разі невиконання зобов’язання клієнтом фактор відображає право грошової вимоги кореспонденцією за дебетом і кредитом рахунка 377, перевівши при цьому заборгованість з клієнта на боржника в аналітичному обліку. 

Ці господарські операції відображають у бухгалтерському обліку на момент придбання права грошової вимоги. Як правило, право грошової вимоги переходить до фактора з моменту передачі йому документів, що засвідчують відносини боргу між клієнтом та боржником.

Облік супутніх послуг, передбачених договором факторингу, нічим не відрізняється від обліку надання звичайних послуг і відображається у загальному порядку.

 

Щодо прощення боргу

Відповідно до пп. «д» пп. 164.2.17 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається основна сума боргу (кредиту) (зверніть увагу – до доходу включається тільки основна сума кредиту, яку фізособа фактично отримала!) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року.

Кредитор зобов'язаний повідомити боржника шляхом направлення рекомендованого листа з повідомленням про вручення або шляхом укладення відповідного договору, або надання повідомлення боржнику під підпис особисто про прощення (анулювання) боргу та включити суму прощеного (анульованого) боргу до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку (ф. №1ДФ), за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було прощено.

Водночас, боржник самостійно сплачує ПДФО та ВЗ  з таких доходів та відображає їх у річній податковій декларації. У разі неповідомлення кредитором боржника про прощення (анулювання) боргу у порядку, визначеному цим підпунктом, такий кредитор зобов’язаний виконати всі обов’язки податкового агента щодо доходів, визначених цим підпунктом.

Податківці зауважують, що умовою покладання на боржника обов'язку щодо сплати податку із доходу, отриманого в результаті анулювання (прощення) боргу, є включення кредитором суми такого боргу до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, та повідомлення кредитором боржника про анульований (прощений) борг одним з трьох способів:

а) направлення рекомендованого листа з повідомленням про вручення;

б) укладення відповідного договору;

в) надання повідомлення боржнику під підпис особисто.

При цьому ПКУ не встановлено обмежень щодо строків, в які кредитор повинен повідомити боржника про анулювання (прощення) боргу.

Достатнім підтвердженням належного повідомлення боржника у цьому випадку може виступати відповідний документ, що підтверджує факт направлення повідомлення, у тому числі розрахунковий документ (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), виданий оператором поштового зв'язку, який внесений до єдиного державного реєстру операторів поштового зв'язку, що підтверджує надання послуг поштового зв'язку, а у разі відправляння згрупованих поштових відправлень - розрахунковий документ та копія списку відправлень.

Достатнім підтвердженням повідомлення боржника про анулювання боргу шляхом укладення відповідного договору є наявність особистого підпису боржника на договорі про анулювання боргу, додатковій угоді до кредитного договору, договорі про реструктуризацію боргу або будь-якій іншій угоді, яка містить умову анулювання (прощення) боргу боржнику із зазначенням суми анульованого (прощеного) боргу.

Достатнім підтвердженням повідомлення боржника про анулювання (прощення) боргу шляхом надання повідомлення боржнику під підпис особисто є наявність особистого підпису боржника на повідомленні, яке складається в довільній формі із зазначенням суми анульованого (прощеного) боргу.

У разі виконання вищезазначених умов, факторингова компанія не є податковим агентом щодо прощеного боргу, якщо прощено основну суму боргу або її частину. Тобто фізособа повинна сама сплатити податок з тих коштів, які вона колись отримала як кредит.

Прощений борг в сумі нарахованих відсотків за кредитом взагалі не визнається доходом фізособи, адже фізособа фактично не отримувала відповідних коштів, вони були тільки нараховані.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202413
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202421
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.20247
  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202414
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202427