• Посилання скопійовано

Бухоблік незавершеного будівництва

На балансі підприємства є об’єкт незавершеного будівництва. Виконавцем були надані послуги з технічної інвентаризації об’єкта нерухомого майна та послуги з видачі довідки про реєстрацію права власності на об’єкт нерухомого майна. Як обліковуються такі витрати? Чи відносяться вони до капінвестицій?

Визначення незавершеного будівництва тісно пов'язано з поняттям незавершених капітальних інвестицій у необоротні матеріальні активи. Відповідно до п. 4 П(С)БО 7, капітальні  інвестиції  в  необоротні  матеріальні  активи  -  витрати   на   будівництво,   реконструкцію,   модернізацію  (інші  поліпшення,   що   збільшують  первісну  (переоцінену)  вартість), виготовлення,  придбання об'єктів матеріальних необоротних активів (у  тому  числі  необоротних матеріальних активів, призначених для заміни  діючих,  і  устаткування  для  монтажу),  що  здійснюються підприємством.

Згідно з п. 48 Методичних рекомендацій №561, затрати з будівництва (виготовлення), придбання і поліпшення об'єктів основних засобів з початку і до закінчення зазначених робіт та введення об'єктів в експлуатацію визнаються незавершеними капітальними інвестиціями (незавершеним будівництвом).

Затрати на будівництво, виготовлення, придбання і поліпшення об'єктів (капітальні інвестиції) групуються за такими напрямками робіт (витрат):

  • проектно-вишукувальні роботи;
  • будівельні роботи;
  • роботи з монтажу устаткування;
  • придбання устаткування, що потребують монтажу;
  • придбання устаткування, що не потребують монтажу, інструментів та інвентарю;
  • інші капітальні роботи і затрати.

До останньої групи можна також віднести витрати, про які йдеться в запитанні, а саме - послуги з технічної інвентаризації об’єкта нерухомого майна та послуги з видачі довідки про реєстрацію права власності.

Капітальні інвестиції обліковуються у складі незавершеного будівництва (рахунок 151) до введення об'єктів основних засобів в експлуатацію (п.52 Методрекомендацій №561).

Введення об'єктів незавершеного будівництва в експлуатацію (як об'єктів капітальних інвестицій) відображається на підставі акта введення в експлуатацію бухгалтерським записом — дебет рахунку 10 «Основні засоби» — кредит рахунку 151 (це випливає з п. 17 додатка до Методичних рекомендацій № 561).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»