• Посилання скопійовано

Передача частки в статутному капіталі від юрособи нерезидента нерезиденту фізособі

Як оформлюється та відображається в обліку вихід єдиного учасника (юрособа - нерезидент) ТОВ-резидента шляхом передачі 100% частки двом фізособам нерезидентам? Які виплати і в який термін має здійснити ТОВ попередньому власнику?

Документальне оформлення

Відповідно до ст. 21 Закону про ТОВ учасник товариства має право відчужити свою частку (частину частки) у статутному капіталі товариства оплатно або безоплатно іншим учасникам товариства або третім особам.

Передання частки у статутному капіталі товариства змінює склад його учасників, відповідно потрібно внести зміни до установчих документів ТОВ. Загальні збори учасників повинні зафіксувати рішення про внесення зміни до тексту статуту товариства у зв’язку зі зміною складу учасників. Після цього товариству необхідно провести держреєстрацію змін в установчих документах (ч. 3 ст. 4 Закону №755).

Відповідно до ч. 4 ст. 17 Закону №755 для державної реєстрації змін до відомостей про юрособу, що містяться в Єдиному держреєстрі юросіб та фізосіб - підприємців та громадських формувань, у тому числі змін до установчих документів юрособи, подаються, зокрема, такі документи:

  • заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі;
  • примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юрособи про вихід із складу засновників (учасників), справжність підпису на якій нотаріально засвідчена;
  • та/або договору, іншого документа про перехід чи передачу частки засновника (учасника) у статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) юридичної особи;
  • установчий документ юридичної особи в новій редакції;
  • документу, що підтверджує реєстрацію іноземної особи в країні її місцезнаходження (витяг із торговельного, банківського, судового реєстру тощо).

Крім того, в обов’язковому порядку укладається акт приймання-передачі частки (частини частки) у статутному капіталі товариства (бланк).

 

Бухгалтерський облік

Тут варто зазначити, що продаж (передача) частки у статутному капіталі відбувається без участі самого підприємства-резидента (сторонами угоди є юридична особа нерезидент, що передає частку та фізособи нерезиденти, що її отримують, а не юрособа-резидент, частку у статутному капіталі якого продають (передають)), дохід резидент не виплачує. В цьому випадку п. 141.4.2 ПКУ не працює і жодного податку з доходу, який отримує продавець-нерезидент від нерезидента резидент не платить. Однак, це не відміняє факту, що така операція може бути оподаткована за правилами тієї країні, в якій такі нерезиденти зареєстровані. Зокрема про це зазначали податківці у ІПК від 17.01.2019 р. №198/6/99-99-15-02-02-15/ІПК.

В аналітичному обліку резидента лише відображатиметься зміна власника: Дт 401/1 (колишній власник) Кт 401/2(новий власник). Таке проведення слід зробити на дату внесення змін до статутних документів. Інших наслідків ні з оподаткування (податок на прибуток, ПДВ) та бухобліку немає.

 

Виплати учаснику

Виплачувати частку СК колишньому учаснику у самого ТОВ немає підстав, оскільки учасник не виходить з ТОВ, а відчужує свою частку іншій особі, яка й мала би йому компенсувати вартість частки, якби відчуження було відплатним. Крім того, якщо є нерозподілений прибуток (тобто рішення про виплату дивідендів не приймалось), то підстав для обов’язкової її виплати також немає. Виплатити кошти попередньому власнику підприємства необхідно лише у тому випадку, якщо було прийнято рішення про розподіл суми прибутку, однак дивіденди так і не були виплачені (строк для такої виплати не повинен перевищувати 6 місяців з дня прийняття рішення про розподіл прибутку, якщо інше не передбачено статутом підприємства). Тобто в даному випадку відбувається лише зміна власник ТОВ-резидента змінює свого власника.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»