• Посилання скопійовано

Збільшення вартості об’єкту лізингу: бухгалтерський облік

Який бухоблік операції із дооцінки (збільшення вартості) об’єкту лізингу (автомобіль) на підставі додаткової угоди до договору фінлізингу, який було укладено на 5 років? Як визначити розмір поточної заборгованості?

Згідно з п. 5 П(С)БО 14, орендар  відображає  в  бухобліку одержаний у фінансову оренду об'єкт  одночасно  як  актив  і  зобов'язання  за найменшою на початок строку оренди оцінкою:  справедливою вартістю активу  або  теперішньою  вартістю   суми   мінімальних   орендних платежів.

При цьому П(с)БО не містить роз’яснень щодо алгоритму обліку операції із збільшення вартості об'єкту лізингу на підставі додаткової угоди з лізингодавцем там умов основного договору. Тож в даному випадку, на думку автора, необхідно виходити безпосередньо з суті такої операції.

Так, у описаній у запитанні ситуації відбувається коригування (дооцінка) вартості автомобіля та відповідне збільшення заборгованості лізингоодержувача перед лізингонадавачем. Зверніть увагу, що в даному випадку не потрібно плутати таку «дооцінку» з бухгалтерською дооцінкою, яка передбачена п. 16 П(С)БО 7.

Отже, на підставі додаткової угоди лізингоодержувач в обліку відображає такі записи:

  • Дт 105 Кт 531 – на суму збільшення вартості об’єкту лізингу;
  • Дт 641 Кт 531 – ПК з ПДВ у сумі збільшення вартості за умови реєстрації лізингонадавачем РК;
  • Дт 531 Кт 611 – на суму збільшення лізингових платежів (без врахування відсотків), що припадають на поточний рік.

Таким чином, на думку автора, доцільно розподілити розмір збільшення вартості об’єкту лізингу на залишок місяців протягом яких буде сплачуватися лізингова плата і перевести до поточної заборгованості суму за місяці, які припадають на поточний рік (за умови, що тривалість сплати лізингових платежів залишається незмінною).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»