• Посилання скопійовано

Фасування оливи та подальший її продаж: які особливості?

Підприємство - платник податку на прибуток придбало бочку з оливою (код УКТ ЗЕД 2710 19 81 00) 200 л. Оливу планується використовувати для змащування садової техніки, яку воно продає, та для продажу у розфасованому вигляді. Які особливості здійснення таких операцій?

Акциз

Найперше, така олива не належить до підакцизних товарів. А тому у зв’язку із здійсненням таких операцій не потрібно реєструватися платником акцизного податку (див. ІПК ДПСУ від 11.02.2020 р. №539/6/99-00-17-03-02-06/ІПК).

 

Бухгалтерський облік

На перший погляд, відповідно до п. 9 П(С)БО 9, до складу первісної вартості запасів, крім сум, що сплачуються їх постачальникам, зокрема, включаються інші витрати, які безпосередньо пов'язані з придбанням запасів і доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання із запланованою метою. До таких витрат належать прямі матеріальні витрати, прямі витрати на оплату праці, інші прямі витрати підприємства чи установи на доопрацювання і підвищення якісно-технічних характеристик запасів.

Таким чином, якщо підприємство буде здійснювати фасування оливи, витрати на фасування (вартість каністр, етикеток, зарплати з нарахуванням працівників, які здійснюють фасування) збільшать первісну вартість розфасованої оливи. В бухгалтерському обліку понесені витрати відображають такими проведеннями:

  • Дт 28 «Олива в каністрах» Кт 28 «Олива в бочці» - на первісну вартість придбаної оливи в бочках;
  • Дт 28 «Олива в каністрах» Кт 204, 209 – на вартість каністр, в які розлита олива;
  • Дт 28 «Олива в каністрах» Кт 651, 661 – на зарплату з нарахуваннями працівників, зайнятих розфасовкою.

Проте з точки зору Методрекомендацій №145 зазначені витрати відносять до витрат на збут (див. пп. 1 ст. 3.6 п. 23 Методрекомендацій № 145, п. 3.8, п. 3.9 додатку до Методрекомендацій № 145). Тобто, всі зазначені вище витрати потрібно списати на рахунок 93:

  • Дт 28 «Олива в каністрах» Кт 28 «Олива в бочці» - на первісну вартість придбаної оливи в бочках;
  • Дт 93 Кт 204, 209 – на вартість каністр, в які розлита олива;
  • Дт 93 Кт 651, 661 – на зарплату з нарахуваннями працівників, зайнятих розфасовкою.

З нашого погляду, аргументи є як для першого, так і для другого варіанту відображення витрат. Тому підприємство може обрати той або інший, закріпивши його для вагомості в обліковій політиці.

Поряд з цим, з наведеного випливає, що розлив оливи в каністри не є виробництвом, а є розфасовкою товару. Тобто, це один з видів підготовчих операцій в сфері торгівлі.

Очевидно, що внаслідок розфасовки оливи її код УКТ ЗЕД не змінюється. Тому розфасовану оливу потрібно продавати також під кодом 2710 19 81 00.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухоблік купівлі-продажу електронного сертифікату у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань
    Підприємство – авторизований сервісний центр буде закуповувати у виробника (Китай) електронні сертифікати у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань, з метою їх подальшого продажу кінцевим споживачам. Доходом буде різниця між ціною продажу і купівлі. Покупці сертифікатів матимуть право на гарантійне обслуговування придбаних товарів протягом гарантійного строку. Як відобразити це в бухобліку?
    Сьогодні 12:2611
  • Роялті у ліцензіата: облік
    За ліцензійним договором ліцензіар надає ліцензіату ліцензію на використання об'єкту права інтелектуальної власності (бази даних). Розмір роялті (винагороди) становить 15 000 грн на рік. Як правильно ліцензіату відобразити роялті в бухобліку?
    Сьогодні 10:109
  • Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції
    Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?
    12.04.202416
  • Витрати на розмитнення сировини нерезидента для переробника: що в обліку?
    Підприємство – резидент україни, платник податку на прибуток і ПДВ, надає послуги переробки давальницької сировини для нерезидента. Під час замитнення та розмитнення оплачує послуги з перебування транспортного засобу вагою понад 3,5 т на території зони митного контролю. Як обліковуються такі витрати? Як обліковуються такі витрати при звичайному імпорті?
    12.04.202413
  • Облік витрат на доставку продукції з давальницької сировини від переробника до покупця замовника
    ТОВ-резидент надає послуги з переробки давальницької сировини нерезиденту. Продукція з переробки доставляється не замовнику, а напряму покупцю цієї продукції. Як відобразити такі витрати в обліку?
    08.04.202425