• Посилання скопійовано

Продаж корпоративних прав благодійною організацією: як облікувати?

Благодійний фонд є засновником ТОВ (соціальне радіо). Прийнято рішення про продаж цих корпоративних прав іншому підприємству нижче їх балансової вартості. Як відобразити таку операцію в бухгалтерському та податковому обліку, а також у звіті про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації?

Частка корпоративних прав у статутному капіталі іншого підприємства є фінансовими інвестиціями власника такої частки. Виходячи з п. 2.34 Методрекомендацій №433 можна зробити висновок, що при прийняті рішення про продаж корпоративних прав, корпоративні права, що обліковуються на рахунку 14 переводяться до складу поточних фінансових інвестицій записом: Дт 352 Кт 14.

Дохід у розмірі договірної вартості таких фінінвестицій відображається у складі інших доходів, зокрема, на субрахунку 741 «Дохід від реалізації фінансових інвестицій». Разом з цим, балансова вартість таких фінінвестицій потрапляє до складу витрат на субрахунок 971 «Собівартість реалізованих фінансових інвестицій».

 

Прибуток

Згідно з пп. 133.4 ПКУ неприбуткові підприємства, установи та організації у порядку та на умовах, встановлених ПКУ не є платниками податку. Зокрема, установчі документи такої організації мають містити заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників у розумінні ЦКУ), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб. Своєю чергою, не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) фінансування видатків, визначених пп. 133.4.2 ПКУ.

Як передбачає пп. 133.4.2 ПКУ, доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

При цьому, податківці у консультації від 30.10.2017 р. № 2430/6/99-99-15-02-02-15/ІПК зазначали, що п. 4 ст. 13 Закону № 5073 передбачено право благодійної організації здійснювати господарську діяльність без мети одержання прибутку, що сприяє досягненню їх статутних цілей.

Водночас, у разі якщо благодійний фонд здійснює діяльність, результатом якої є отримання прибутку, тобто здійснює діяльність на комерційній основі, то вказана діяльність класифікується як підприємництво (ст. 42 ГКУ) і не відповідає сутності поняття некомерційної діяльності неприбуткових установ.

Отже, благодійній організації не заборонено здійснювати продаж корпоративних прав у іншому підприємстві, за умови, що отримані від такого продажу доходи будуть використовуватись для реалізації мети та цілей, що зазначено у статутних документах такої неприбуткової організації. В такому випадку наслідків з податку на прибуток не виникає.

 

ПДВ

Відповідно до пп. 196.1.1 ПКУ продаж корпоративних прав в обмін на грошові кошти не є операцією, що підлягає оподаткуванню ПДВ. Тому, нараховувати ПЗ з ПДВ при продажу таких корпоративних прав не потрібно.

А от якщо корпоративні права обмінюються на інші активи, то норми пп. 196.1.1 ПКУ вже не працюють, тому як постачальник таких корпоративних прав має нарахувати ПЗ з ПДВ на їх продаж (за умови, що він платник ПДВ) так і покупець має нарахувати ПЗ з ПДВ на операцію з передачі активів в обмін на такі корпоративні права (звісно також за умови, що він є платником ПДВ). Базою нарахування буде договірна вартість частки, що передається.

 

Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації

Наразі, на жаль, порядку заповнення Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації законодавчо не затверджено. Податківці у своїх роз’ясненнях (зокрема, тут і тут) надають лише загальну інформацію, що у рядках 1.1 – 1.11 Звіту відображаються доходи, одержані неприбутковими організаціями, а у рядках 2.1 – 2.6 Звіту – суми видатків (витрат).

Проте, аналізуючи класифікацію доходів та витрат, що перелічені у рядках 1.1 – 1.11 та 2.1 – 2.6 Звіту можна зробити висновок, що операція з продажу корпоративних прав іншої юридичної особи благодійною організацією відображається у рядках:

  • 1.11 «інші доходи» - у розмірі суми доходу отриманого від продажу корпоративних прав (субрахунок 741);
  • 2.6 «інші видатки (витрати)» - у розмірі балансової вартості корпоративних прав, які було реалізовано (субрахунок 971).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Поставка основного засобу резиденту за трьохстороннім договором, де платник-нерезидент: облік та оподаткування
    Підприємство уклало трьохсторонній договір на поставку автобусів дитячому садку, де платником є нерезидент. Оплата в євро. Перша частина оплати 10% - 02.01.2024 р., друга 90% - 14.02.2024 р. ПДВ у складі ціни. Поставка автобуса відбулася 15.02.2024 р. Який порядок відображення в обліку та складання ПН?
    27.03.202413
  • Як повернути ОЗ з рахунку 286 знову на рахунок 10?
    Підприємство у вересні 2021 р. прийняло рішення продати основні засоби (меблі). Активи було переведено до складу необоротних активів, утримуваних для продажу за найменшою з вартостей, зокрема, балансовою. У зв'язку з війною ці ОЗ не були продані. У 2024 р. прийнято рішення не продавати їх та продовжити використовувати у госпдіяльності. Скоригована балансова вартість (балансова вартість зменшена на суму амортизації, яка була б нарахована за період жовтень 2021 - грудень 2023 рр.) дорівнює нулю. За якою вартістю зараховувати об'єкт до складу основних засобів?
    26.03.202461
  • Облік компенсації за працевлаштування ВПО
    Які бухгалтерські проведення слід здійснити при компенсації роботодавцю за працевлаштування ВПО?
    26.03.202434
  • Чи збільшують первісну вартість ОЗ витрати на його монтаж на новому місці використання?
    Підприємство має об’єкт ОЗ, який використовувався в орендованому магазині. Після закінчення договору оренди, об'єкт ОЗ демонтований за старою адресою використання та переміщений в інший орендований магазин за іншою адресою. Для використання ОЗ за новою адресою підприємство понесло витрати на демонтаж за старою адресою та монтаж ОЗ на новому місці. Як обліковувати послуги демонтажу і монтажу старого (що уже був у використанні) об'єкту ОЗ за новою адресою? Чи можна збільшити первісну вартість ОЗ на суму витрат на його монтаж на новому місці?
    25.03.202442
  • Облік придбання ОЗ в кредит за програмою 5-7-9
    Підприємство придбаває обладнання, сплачуючи 30% коштів, а 70% сплачує банк за кредитним договором на 5 років за програмою 5-7-9. Частину відсотків за кредитом сплачує підприємство, а частину - держава. Обладнання ще не виготовлене. За договором, поставка буде на 71-й день від дати оплати, яка була 08.02.2024 р. Як відображати ці операції в бухобліку?
    21.03.202442