• Посилання скопійовано

Заміна лізингоодержувача: облік та податкові наслідки

Підприємство (первісний лізингоодержувач) передало права та обов’язки за договором лізингу на третю особу (фізособа) за компенсацію, яка буде виплачуватися протягом 10 років. Як така операція відображається в бухобліку первинного лізингоодержувача? На яку суму нараховувати ПЗ з ПДВ та складати ПН при передачі авто?

Бухоблік

При отриманні автомобіля у лізинг первісний лізингоотримувач відображає його одночасно у складі активів (субрахунок 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів») та як зобов’язання перед лізингодавцем (Кт 531 «Зобов’язання з фінансової оренди»).

Після введення автомобіля в експлуатацію (Дт 10 Кт 152) він амортизується в загальному порядку протягом періоду очікуваного використання активу (нарахування амортизація відображається записом: Дт 23/91/92/93/94 Кт 131).

При зміні лізингоодержувача у бухгалтерському обліку первісного лізингоотримувача відображаються такі операції:

  • списання нарахованої амортизації та переведення об’єкту лізингу як ОЗ до групи вибуття (Дт 131 Кт 105 та Дт 286 Кт 105);
  • переведення боргу перед лізингодавцем на нового лізингоотримувача (Дт 531 Кт 377);
  • передача об’єкту лізингу до нового лізингоотримувача Дт 377 Кт 712 (у розмірі залишку боргу перед лізингодавцем (субрахунок 531) та загального розміру компенсації, яка буде отримана від нового лізингодавця). Разом з виникненням доходу балансова вартість авто (на субрахунку 286) відноситься до складу витрат (Дт 943 Кт 286).

Подальша сплата фізособою компенсації первинному лізингоодержувачу відображається записом: Дт 311 (301) Кт 377.

 

ПДВ

Згідно з пп. «а» пп. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку, зокрема, з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ (у тому числі операції з безоплатної передачі та з передачі права власності на об'єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об'єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу/орендарю).

Разом з тим, під постачанням товарів мається на увазі будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп. 14.1.191 ПКУ).

Як зазначено у пп. 188.1 ПКУ, база оподаткування операцій з постачання товарів або послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів.

При цьому база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції.

До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

Таким чином, вважаємо, що операція з передачі у власність авто від попереднього лізингоодержувача новому з метою оподаткування ПДВ є операцією з постачання такого авто. Зокрема, аналогічний підхід висловлювався податківцями у ІПК від 23.03.2020 р. №1201/6/99-00-07-03-02-06/ІПК.

Своєю чергою, вважаємо, що договірною вартістю в даному випадку буде як сума компенсації, що буде виплачувати попередньому лізингоодержувачу, так і залишок суми боргу перед лізинговою компанію первинного лізингоодержувача, яка переводиться з нього на нового лізингоодержувача (тобто зменшення суми заборгованості підприємства в даному випадку також виступає «компенсацією» за передачу авто і, відповідно, включається до його договірної вартості).

За пп. 187.1 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ при постачанні товарів або послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця;

б) дата відвантаження товарів.

Тому на дату передачі автомобіля первинний лізингоодержувач складає ПН накладну на неплатника ПДФО, виходячи з повної суми нарахованих ПЗ з ПДВ за такою операцією (не зважаючи на те, що компенсація нового лізингоодержувача буде виплачуватись протягом 10 років).

Якщо балансова вартість авто на дату передачі є меншою за його договірну вартість, то первинний лізингоодержувач складає ПН на суму такої різниці (з типом причини 15). Порядок складання такої ПН ми наводили тут.

 

Прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Оскільки підприємство є малодохідним і податкові різниці не застосовує, то описана у запитанні операція впливає на об’єкт оподаткування податком на прибуток лише за правилами бухгалтерського обліку, що наведено вище.

Якщо балансова вартість авто на дату передачі буде більшою за його договірну вартість, то первинний лізингоодержувач складає ПН на суму такої різниці (з типом причини 15). Порядок складання такої ПН ми наводили тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Поставка основного засобу резиденту за трьохстороннім договором, де платник-нерезидент: облік та оподаткування
    Підприємство уклало трьохсторонній договір на поставку автобусів дитячому садку, де платником є нерезидент. Оплата в євро. Перша частина оплати 10% - 02.01.2024 р., друга 90% - 14.02.2024 р. ПДВ у складі ціни. Поставка автобуса відбулася 15.02.2024 р. Який порядок відображення в обліку та складання ПН?
    27.03.20249
  • Як повернути ОЗ з рахунку 286 знову на рахунок 10?
    Підприємство у вересні 2021 р. прийняло рішення продати основні засоби (меблі). Активи було переведено до складу необоротних активів, утримуваних для продажу за найменшою з вартостей, зокрема, балансовою. У зв'язку з війною ці ОЗ не були продані. У 2024 р. прийнято рішення не продавати їх та продовжити використовувати у госпдіяльності. Скоригована балансова вартість (балансова вартість зменшена на суму амортизації, яка була б нарахована за період жовтень 2021 - грудень 2023 рр.) дорівнює нулю. За якою вартістю зараховувати об'єкт до складу основних засобів?
    26.03.202457
  • Облік компенсації за працевлаштування ВПО
    Які бухгалтерські проведення слід здійснити при компенсації роботодавцю за працевлаштування ВПО?
    26.03.202430
  • Чи збільшують первісну вартість ОЗ витрати на його монтаж на новому місці використання?
    Підприємство має об’єкт ОЗ, який використовувався в орендованому магазині. Після закінчення договору оренди, об'єкт ОЗ демонтований за старою адресою використання та переміщений в інший орендований магазин за іншою адресою. Для використання ОЗ за новою адресою підприємство понесло витрати на демонтаж за старою адресою та монтаж ОЗ на новому місці. Як обліковувати послуги демонтажу і монтажу старого (що уже був у використанні) об'єкту ОЗ за новою адресою? Чи можна збільшити первісну вартість ОЗ на суму витрат на його монтаж на новому місці?
    25.03.202440
  • Облік придбання ОЗ в кредит за програмою 5-7-9
    Підприємство придбаває обладнання, сплачуючи 30% коштів, а 70% сплачує банк за кредитним договором на 5 років за програмою 5-7-9. Частину відсотків за кредитом сплачує підприємство, а частину - держава. Обладнання ще не виготовлене. За договором, поставка буде на 71-й день від дати оплати, яка була 08.02.2024 р. Як відображати ці операції в бухобліку?
    21.03.202442