• Посилання скопійовано

Фізособа отримує кошти від інших фізособ на карту: чи є дохід?

Чи регулюється законодавчо отримання коштів фізособою на банківський рахунок від інших фізосіб? Чи оподатковуються ці платежі? Під отриманням коштів мається на увазі збір коштів за допомогою стрімінгових сервісів (Twich, youtube тощо), а збір коштів на лікування, допомогу малозабезпеченим тощо

Перш за все уточнимо, що будь-які грошові кошти, які фізособа отримує від інших осіб, за замовчуванням є доходом такої фізособи. При цьому не має значення, у якій формі особа отримає такий «подарунок» - готівкою чи безготівково на рахунок у банку. Такий дохід передбачено у складі оподатковуваних доходів у пп. 164.2.10 ПКУ як дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з розділом IV ПКУ.

Якщо кошти отримані готівкою або на рахунок від особи – резидента України, яка не є родичем першого або другого ступеню споріднення, потрібно сплатити 5% ПДФО. Якщо надавач є нерезидентом незалежно від того, чи є він родичем – то ставка ПДФО вже 18%.

Якщо ж кошти надійшли від батьків, чоловіка/дружини, дітей, рідних братів/сестер, баби/діда, онуків – ПДФО сплачувати не потрібно. Детальніше про ставки ми писали тут.

Якщо ж кошти надходять у вигляді благодійної допомоги, то у разі отримання нецільової благодійної допомоги від благодійника - фізичної чи юридичної особи платник податку зобов'язаний подати річну податкову декларацію із зазначенням її суми, якщо загальна сума отриманої нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує її граничний розмір, установлений абзацом першим пп. 169.4.1 ПКУ, у 2020 році – це 2940 грн (пп. 170.7.3 ПКУ).

Розмір допомоги, що є більшою за вищевказану суму, оподатковується ПДФО 18% та ВЗ - 1,5%.

Якщо ж допомога цільова – на лікування, то згідно з пп.170.7.5 ПКУ фізособа-набувач цільової благодійної допомоги у вигляді коштів має право на її використання протягом строку, встановленого умовами такої допомоги, але не більше 12 календарних місяців, наступних за місяцем отримання такої допомоги, крім допомоги, наданої на лікування, право на використання якої становить не більше 24 календарних місяців, наступних за місяцем отримання такої допомоги, за винятком отримання благодійної допомоги у вигляді ендавменту. Якщо цільова благодійна допомога у вигляді коштів не використовується її набувачем протягом такого строку та не повертається благодійнику до його закінчення, то такий набувач зобов'язаний включити невикористану суму такої допомоги до складу загального річного оподатковуваного доходу та сплатити відповідний податок.

 

 

На замітку!

За загальними правилами платники податку – фізичні особи відповідно до пп. 49.18.4 ПКУ подають зa місцем cвoєї податкової адреcи декларацію про доходи фізичних осіб дo 1 травня.  Сплатити задекларовані ПДФО та ВЗ треба було б до 1 серпня 2020 року (пп. 179.7 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»