• Посилання скопійовано

Модернізація (поліпшення) НМА: як розрахувати подальшу амортизацію?

Підприємство прийняло до обліку НМА вартістю 12 000 грн. Встановлено строк корисного використання 5 років, метод нарахування амортизації - прямолінійний. Втім через 18 місяців проведена модернізація на суму 6 000 грн, при цьому метод нарахування амортизації і строк корисного використання не змінювали. Як надалі проводити амортизацію такого НМА?

Дійсно, яким чином проводити амортизацію після проведення поліпшення НМА чітко не прописано, втім із загального й сукупного аналізу норм П(С)БО 8 розуміємо, що з місяця, наступного за місяцем поліпшення нематеріального активу, його амортизацію слід розраховувати, уже виходячи з «нової», збільшеної вартості. 

Так, відповідно до п. 18 П(С)БО 8 та абз.2 п.2.11 Методрекомендацій №1327 первісну вартість нематеріальних активів збільшують на суму витрат, пов’язаних з удосконаленням таких нематактивів і підвищенням їх можливостей та строку використання, які сприятимуть збільшенню первісно очікуваних майбутніх економічних вигід. А ось витрати на підтримання об’єкта в придатному стані й одержання первісно визначеного розміру майбутніх економічних вигід від його використання належать до витрат періоду.

Тобто модернізація передбачає, що в результаті понесених витрат об’єкт НМА почав приносити відчутнішу економічну вигоду (розширив сферу застосування, збільшив строк корисного використання, почав приносити більший дохід тощо).

Враховуючи, що поліпшення НМА призведуть до збільшення майбутніх економічних вигод, витрати на таке вдосконалення необхідно капіталізувати в первісну вартість таких активів. Тобто у бухобліку витрати на поліпшення спочатку потраплять на субрахунок 154 "Придбання (створення) нематеріальних активів" і згодом збільшать первісну вартість модернізованих НМА: Дт 12 Кт 154 (див. п. 2.12 Методрекомендацій №1327).

Якщо йти за аналогією із ОЗ, то, як відомо, поліпшення об'єктів ОЗ спричиняє не тільки підвищення його первісної вартості. Воно, як правило, супроводжується збільшенням терміну корисного використання (експлуатації) такого об'єкта, оскільки відповідно до вимог п. 25 П(С)БО 7 строк корисного використання (експлуатації) об'єкта основних засобів переглядається в разі зміни очікуваних економічних вигід від його використання.

Для НМА також сказано й про зміну строку корисного використання, втім прив’язка йде до кінця звітного року – див. п. 31 П(С)БО 8«Термін корисного використання нематеріального активу та метод його амортизації переглядаються в кінці звітного року, якщо в наступному періоді очікуються зміни строку корисного використання активу або зміни умов отримання майбутніх економічних вигод».

Втім, впевнені, це правимо стосується й поліпшення НМА. Тож, вважаємо, що, як правило, при проведенні модернізації НМА, також переглядається (збільшується) строк корисного використання об’єкта НМА. Проте це не аксіома, тому ми застосовуємо фразу «як правило», тобто модернізація НМА може й не супроводжуватися зміною терміном корисного використання - все вирішує керівник, закріпивши своє рішення у наказі.

Вважаємо, що нараховувати амортизацію слід виходячи вже зі збільшеної первісної, а відповідно й залишкової вартості (яка визначатиметься так: первісна вартість + сума поліпшення – накопичена амортизація), слід із місяця, наступного за місяцем поліпшення НМА (тобто збільшення його первісної вартості на відповідні «модернізаційні» витрати) з огляду на те, що:

  • поліпшення збільшують первісну вартість НМА (п. 18 П(С)БО 8);
  • розрахунок амортизації при застосуванні відповідних методів нарахування здійснюється згідно з П(С)БО 7 (п.27 П(С)БО 8). Із П(С)БО 7 слідує, що при прямолінійному методі - річна сума амортизації визначається діленням вартості, яка амортизується, на строк корисного використання об'єкта основних засобів. А вартість, яка амортизується - первісна або переоцінена вартість необоротних активів за вирахуванням їх ліквідаційної вартості, тоді як в обліку маємо вже збільшену первісну вартість на поліпшення. Втім, оскільки вже частину первісної вартості ми вже замортизували, що слід таку амортизацію відняти від збільшеної первісної вартості;
  • амортизація НМА нараховується, виходячи з нового методу нарахування амортизації і строку використання, починаючи з місяця, наступного за місяцем змін (п. 31 П(С)БО 8). Вважаємо, цю норму варто застосовувати й до розрахунку амортизації при модернізації, яка не призвела до зміни строку використання НМА.

Детальніше див. у розрахунку на основі даних із умов прикладу, а також припустимо, що  поліпшення проводилося у серпні 2020 року, тому місячна амортизація, починаючи із вересня 2020 року буде такою:

(12 000 + 6 000 – 3 600*) / 42 міс** = 342, 86 грн

  • * 12000 /60 міс. х 18 міс.;
  • ** 60 міс – 18 міс. – це є залишок строку корисного використання в місяцях.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    Сьогодні 12:228
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    Сьогодні 10:1012
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202430
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 792
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202422