• Посилання скопійовано

Продаж легкового автомобіля фізичній особі

В березні 2020 р. купили авто, амортизацію розрахували на 5 років, у серпні-вересні його планується продати фізособі. Чи можна змінити з 01.08 амортизацію на 15 років? Чи можна надати авто в оренду заднім числом і виплати за оренду провести одним актом і одним платежем перед продажем? Як рахується продажна ціна?

Вибір строку амортизації автомобіля як ОЗ

Встановлення строку корисного використання ОЗ здійснюється виключно на розсуд самого підприємства, якихось нормативних обмежень тут немає. Проте є дещо, на що можна хоча б приблизно орієнтуватися – це Методичні рекомендації № 11, у додатку 1 до яких наведено типові строки корисного використання основних засобів суб'єктів державного сектору. Для легкових автомобілів там рекомендують строк 7 – 10 років. Підприємства приватного сектору вільні обирати будь-який реальний строк корисного використання.

Мінімальні податкові строки амортизації ОЗ, що встановлені у ст. 138 ПКУ, призначені для визначення суми податкової амортизації, про що говорить визначення залишкової вартості ОЗ у пп. 14.1.9 ПКУ, де прямо зазначено, що це визначення застосовується лише для цілей розділу ІІІ ПКУ, де йдеться про оподаткування податком на прибуток. Для автомобілів це 5 років.

Втім, платник податку на прибуток, який не коригує фінрезультат, не зобов’язаний дотримуватися цих строків. Платник податку на прибуток, який коригує фінрезультат, може встановлювати податковий строк амортизації авто 5 років або більше. При цьому мінімально допустимі строки амортизації основних засобів та інших необоротних активів використовуються з урахуванням наступного (див. пп. 138.3.3 ПКУ):

  • у разі коли строки корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів в бухгалтерському обліку менше ніж мінімально допустимі строки амортизації основних засобів та інших необоротних активів, то для розрахунку амортизації використовуються строки, встановлені пп. 138.3.3 ПКУ;
  • у разі коли строки корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів в бухгалтерському обліку дорівнюють або є більшими, ніж ті, що встановлені пп. 138.3.3 ПКУ, то для розрахунку амортизації використовуються строки корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів, встановлені в бухгалтерському обліку.

 

Отже, підприємство повинно самостійно встановлювати такий строк амортизації автомобіля, який реально може очікуватися, виходячи зі стану автомобіля та умов його експлуатації, які передбачаються підприємством на дату введення авто в експлуатацію. Це цілком може бути і 5 років.

Таке визначення строку робиться на дату введення автомобіля в експлуатацію, тобто у березні 2020 р. З квітня 2020 року вартість автомобіля починає амортизуватись, виходячи з обраного строку амортизації.

 

Перегляд строку корисного використання

Згідно з пунктом 25 П(С)БО 7, строк корисного використання (експлуатації) ОЗ переглядається в разі зміни очікуваних економічних вигід від його використання.

Нарахування амортизації за новим методом та новим строком корисного використання починається з місяця, наступного за місяцем прийняття рішення про зміну методу амортизації та строку корисного використання. Причому пункт 25  П(С)БО 7 сформульований імперативно, слова «може» в ньому нема. А отже, у разі зміни очікуваних економічних вигід від використання об'єкта основних засобів ми зобов'язані переглянути строк корисного використання.

Прикладами зміни очікуваних економічних вигід можуть бути:

1) з огляду на технічний прогрес придбана комп'ютерна техніка або інший подібний ОЗ вже через рік є морально застарілою, а отже, через рік-два після придбання потребуватиме оновлення. Для автомобілів це не зовсім підходить, бо вони застарівають не так швидко;

2) придбано обладнання, аналог якого може вийти у продаж уже через місяць-два. При цьому нове обладнання матиме вищі технічні характеристики чи може бути придбане за значно меншу ціну із кращими технічними характеристиками. Це теж не можна застосовувати для автомобілів, адже у них довший життєвий цикл, який вимірюється роками.

3) і третій варіант — зміна бачення — найпоширеніший. Адже на дату введення в експлуатацію ви встановлювали амортизаційні параметри виходячи з професійного судження. А на чергову дату балансу, після того як об'єкт основних засобів поексплуатувався, ви точніше бачите та прогнозуєте майбутню економічну вигоду від використання. Та, природно, точніше можете судити про ймовірний строк корисного використання. В даному ж випадку прошло досить мало часу, щоб змінити своє бачення щодо умов подальшого використання автомобіля.

Крім цього, якщо авто планується продавати у серпні 2020 р., то зміна строку корисного використання  не вплине на фінрезультат під час його продажу, адже за весь період від придбання до продажу авто на витрати буде списано всю вартість автомобіля повністю – нарахований знос та його залишкова вартість, які в сумі завжди дадуть його первісну вартість.

Так само і зміна строку корисного використання заднім числом теж не вплине на загальний фінрезультат підприємства від продажу авто.

 

Бухоблік продажу автомобіля ми описували тут: https://online.dtkt.ua/Book/%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D1%96%D0%BB%D1%8C%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%BF%D1%96%D0%B4%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%94%D0%BC%D1%81%D1%82%D0%B2%D1%96.epub/navPoint-62 (див. питання 56. Як у бухгалтерському обліку відображається продаж автомобіля?).

 

Чи можна оформити договір оренди авто заднім числом?

Відповідно до ч. 1 ст. 799 ЦКУ, договір найму транспортного засобу укладається у письмовій формі. Частиною 2 ст. 799 ЦКУ визначено, що договір найму транспортного засобу за участю фізичної особи підлягає нотаріальному посвідченню. Отже, заднім числом договір оренди з фізичною особою укласти не можна.

Також не можна зробити у серпні 2020 один акт щодо оренди автомобіля за попередні місяці - березень – липень, оскільки кожного місяця слід було нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ на суму орендної плати, вчасно реєструвати податкові накладні та відображати їх у декларації з ПДВ. Невчасне відображення в обліку цих операцій та їх невчасне декларування призведе до штрафних санкцій з боку податківців. Втім, за відсутності нотаріального посвідчення договору оренди є великий ризик того, що ці операції взагалі будуть визнані недійсними.

 

Визначення продажної ціни автомобіля

Продажна ціна автомобіля вільно узгоджується виключно між продавцем та покупцем, жодного державного регулювання таких цін не існує. Як визначити фінрезультат від продажу автомобіля – ми писали за посиланням вище, де йдеться про бухоблік продажу автомобіля. Якщо коротко, то фінрезультат від продажу авто  – це різниця між його продажною ціною та залишковою вартістю. Якщо продавати авто по залишковій вартості, фінрезультат такого продажу буде нульовим (не враховуючи знос авто за періоди до продажу, який віднесено на витрати за ті місяці, коли авто використовувалось підприємством).

Також можливий продаж авто і зі збитком, коли продажна вартість менше залишкової. При цьому слід буде донарахувати ПДВ відповідно до другого абзацу п. 188.1 ПКУ. Більш докладно про це – тут https://news.dtkt.ua/taxation/pdv/58066

Якщо покупець – фізична особа, то слід звернути увагу на те, чи є така ціна ринковою, чи ні. Якщо при продажу автомобіля юридичною особою надається індивідуальна знижка фізичній особі (тобто автомобіль продається фізособі за заниженою ціною, ніж це авто коштує на ринку), то у такої фізичної особи виникає дохід у розмірі наданої знижки. Зазначена норма передбачена пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ. Ми пишемо про це у новинах тут https://news.dtkt.ua/taxation/pdfo/57715 та тут https://news.dtkt.ua/law/jurisprudence/60592

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    Сьогодні 12:2211
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    Сьогодні 10:1015
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202431
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 806
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202423