• Посилання скопійовано

Амортизація вантажник авто, придбаних до 23.05.2020 року, у підприємця - «загальносистемника»

ФОП на загальній системі оподаткування здійснює вантажні перевезення. Всі ТЗ оформлено на фізособу. Чи має право ФОП нараховувати з 23.05.2020 року амортизацію на вантажні авто, придбані до 23.05.2020 року?

Як до 23.05.2020 та і після 23.05.2020 рр. (набрання чинності Закону №466-ІХпп. 177.4.5 ПКУ передбачається, що до складу витрат підприємця на загальній системі оподаткування не включаються, зокрема, витрати на придбання, самостійне виготовлення основних засобів та витрати на придбання нематеріальних активів, які підлягають амортизації.

Водночас, пп. 177.4.6 ПКУ було встановлено, що підприємці можуть (за власним бажанням) включати до складу витрат, пов’язаних з провадженням їх господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат. При цьому амортизації підлягають:

  • витрати на придбання основних засобів та нематеріальних активів;
  • витрати на самостійне виготовлення основних засобів, реконструкцію, модернізацію та інші види поліпшення основних засобів (крім поточного ремонту).

Разом з тим, у редакції ПКУ до 23.05.2020 р. не підлягали амортизації такі основні засоби подвійного призначення:

  • земельні ділянки;
  • об’єкти житлової нерухомості;
  • легкові та вантажні автомобілі.

Після 23.05.2020 у пп. 177.4.6 ПКУ відбулись такі зміни:

  • було прибрано поняття «основні засоби подвійного призначення»;
  • з переліку ОЗ, що не підлягають амортизації виключили вантажні автомобілі.

При цьому у ПКУ не передбачено якихось уточнень, що амортизації за новими правилами будуть підлягати лише вантажні авто, придбані з 23.05.2020 року. Таким чином вважаємо, що амортизаційні відрахування можуть нараховуватись і на вартість придбаних до 23 травня 2020 р. вантажних автомобілів. Це не повинно суперечити законодавству, оскільки:

  • такого обмеження у ст. 177 ПКУ не встановлено;
  • звітним періодом є рік, за результатом якого визначаються ПДФО та військовий збір;
  • підприємець може визначити річну суму амортизації.

Однак, на нашу думку амортизація таких ОЗ за поточний рік має розраховуватись з 23.05.2020 р., але виходячи з дати придбання таких ОЗ та встановленого терміну їх експлуатації (враховуючи мінімальні терміни експлуатації, зазначені у пп. 177.4.9 ПКУ). Тобто амортизація нараховується за період експлуатації такого автомобіль за виключенням суми амортизації, яка мала б бути нарахована до 23.05.2020 року.

Зауважимо, що право власності, зокрема, на авто, може належати або фізичній або юридичні особі (ст. 318 ЦКУ). Тобто ФОПу в принципі не може належати право власності на автомобіль. Та це не забороняє йому використовувати такий автомобіль у своїй господарській діяльності і, відповідно, включати суму нарахованої амортизації до складу витрат (з 23.05.2020 року).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Списання майна філій на окупованих територіях
    Юрособа має у своєму складі філіі (госпрозрахункові та безбалансові), які розташовані на окупованій території. На цей час у філій в обліку є майно (касові апарати, кошти у касі, печатки). Чи можна списати ці кошти, чи їх потрібно взяти на облік у касу центрального підприємства? Які дії можна вчинити з майном: списати чи чекати деокупації?
    18.03.20249
  • Облік та оподаткування міжнародної технічної допомоги
    Підприємство підписало договір з комунальним підприємством як підрядник, який виконує будівельно-монтажні роботи. Ці роботи фінансує НЕФКО в рамках МТД. Є карта об'єкта з метою звільнення від ПДВ за пп. 197.11 ПКУ. Як відображати це фінансування в бухобліку та яке буде оподаткування?
    18.03.202412
  • Зменшення СК при поверненні негрошового вкладу учаснику: облік та оподаткування
    Підприємство зменшило СК за рахунок повернення ОЗ учаснику. Як визначити базу оподаткування ПДВ? Як ця операція вплине на об’єкт оподаткування податком на прибуток?
    18.03.20246
  • Облік та оподаткування оплати благодійної допомоги
    До підприємства (платник податку на прибуток, застосовує різниці) письмово звернулася військова частина про надання благодійної допомоги у вигляді часткової оплати на рахунок ФОПа для закупівлі всюдихода. Кошти було перераховано на рахунок ФОПа. Які потрібні документи, щоб провести цю оплату в бухобліку і відобразити у витратах з податку на прибуток?
    14.03.20241 058
  • Витрати на заряджання електромобіля: як облікувати?
    Підприємство має на балансі електромобіль, який використовує в госпдіяльності. Як обліковувати заряджання такого авто електроенергією? Інколи авто заряджається вдома у власника (засновника) чи директора
    13.03.202445