• Посилання скопійовано

Як неприбутковій організації обліковувати нецільові кошти?

Неприбутковій організації надійшли кошти на її утримання, а не для фінансування конкретного проекту. Як такі кошти відобразити в обліку?

Неприбуткова організація не має на меті отримання прибутку. Тобто, визначати прибуток на рахунку 79 «Фінансові результати» і списувати його на рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)» недоречно. Це означає, що отримані неприбутковою організацією доходи мають використовуватися на фінансування витрат такої організації – всі доходи покриваються витратами. Таким чином, доходи і витрати мають балансувати, вирівнюватися.

Але ж в окремих звітних періодах отриманих доходів може бути більше, ніж понесено витрат. Яким чином робити вирівнювання?

Спершу зазначимо, що всі отримані неприбутковою організацією доходи можна умовно поділити на дві групи:

1. Цільового фінансування (кошти, отримані для фінансування конкретних програм, проектів);

2. Нецільового фінансування (кошти, отримані на фінансування діяльності організації в цілому, без встановлення конкретної програми чи проекту).

 

Перша група доходів

Отримуючи цільове фінансування, це відображають записом: Дт 301, 311 Кт 484. 

Оплачуючи отриманими коштами товари, роботи, послуги, пов’язані з виконанням умов фінансування, відображають їх суму в складі доходів майбутніх періодів: Дт 484 Кт 69.

Нарешті, після того, як понесені витрати на виконання програм, заходів такого цільового фінансування (списання в дебет рахунків обліку витрат – 92, 93, 94), відображають доходи: Дт 69 Кт 718.

 

Друга група доходів

Отримуючи кошти нецільового фінансування, їх відображають подібно до наведеного вище, у складі доходів майбутніх періодів: Дт 301, 311 Кт 69.

А після того, як понесені відповідні витрати (списання в дебет рахунків обліку витрат – 92, 93, 94), відображають доходи: Дт 69 Кт 718.

Таким чином, і в першому, і в другому випадку відбувається балансування (вирівнювання) доходів і витрат неприбуткової організації. Тобто, доходи відображають тільки в сумі фактично понесених витрат.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»