• Посилання скопійовано

Чи треба подавати форму №20-ОПП за всіма основними засобами (обладнання, комп'ютери, меблі тощо)?

Адреса, за якою знаходиться комплекс заводу з 2005 року, є юридичною і зареєстрованою у всіх документах. Форму №20-ОПП не подавали на всі об'єкти основних засобів (виробниче обладнання, комп'ютерну техніку, меблі тощо). У переліку рекомендованого довідника немає таких об'єктів. Чи потрібно зараз подавати форму №20-ОПП за такими основними засобами?

На виконання вимог пп. 63.3 ПКУ та з метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх:

  • підрозділів;
  • рухомого та нерухомого майна;
  • об'єктів оподаткування або об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

Об'єктами оподаткування і об'єктами, пов'язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв'язку з якими у платника податків виникають обов'язки щодо сплати податків та зборів. Такі об'єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідним розділом ПКУ.

Загальнодержавні податки встановленні ст. 9 ПКУ, а місцеві подати – ст. 10 ПКУ. Згідно з пп. 10.1 ПКУ до місцевих податків належать:

  • податок на майно;
  • єдиний податок.

Перелік місцевих зборів наведено в п. 10.2 ПКУ, до яких належать:

  • збір за місця для паркування транспортних засобів;
  • туристичний збір.

Склад податку на майно встановлено ст. 265 ПКУ, відповідно до п. 265.1 якої податок на майно складається з:

  • податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;
  • транспортного податку;
  • плати за землю.

Виробниче обладнання, комп'ютерна техніка, меблі не підлягають оподаткуванню податком на майно.

Пунктом 8.1 розділу VIII Порядку №1588 встановлено, що платник податків зобов'язаний повідомляти про всі об'єкти оподаткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, контролюючий орган за основним місцем обліку шляхом подання повідомлення за ф. №20-ОПП.

У повідомленні за ф. №20-ОПП надається інформація про всі об'єкти оподаткування, що є власними, орендованими або переданими в оренду. Відповідний стан об'єкта оподаткування (експлуатується, орендується, здається в оренду тощо) проставляється із дотриманням п. 6 Пам'ятки для заповнення розділу 3 Повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (додаток до повідомлення за формою №20-ОПП).

У п. 3 Пам'ятки зазначено, що гр. 3 "Тип об'єкта оподаткування" заповнюється відповідно до рекомендованого Довідника типів об'єктів оподаткування, що оприлюднений на офіційному веб-сайті Центрального контролюючого органу) та розміщений на інформаційних стендах у контролюючих органах.

Виробниче обладнання, комп'ютерна техніка та меблі у Довіднику типів об'єктів оподаткування відсутні, оскільки не є об'єктами оподаткування чи об'єктами, пов'язаними з оподаткуванням, зокрема, податком на майно.

Тому ф. №20-ОПП за такими основними засобами подавати не потрібно.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»