• Посилання скопійовано

Облік та оподаткування отримання гранту

ТОВ - платник податку на прибуток отримало грант (для проекту). Який облік та оподаткування отриманого гранту? У яких звітах відображати?

Під грантом розуміється отримання коштів або інших ресурсів для виконання певних цілей або реалізації конкретних програм, під які цей грант було отримано. Тобто грант в бухобліку є собою цільове фінансування.

Правила визнання доходу за цільовим фінансуванням наведено у п. 16 – 19 П(С)БО 15. Зокрема, цільове фінансування не визнається доходом доти, доки не існує підтвердження того, що воно буде отримане та підприємство виконає умови щодо такого фінансування.

При цьому, отримане цільове фінансування (у тому числі кошти, вивільнені від оподаткування у зв'язку з наданням пільг з податку на прибуток підприємств) визнається доходом протягом тих періодів, в яких були зазнані витрати, пов'язані з виконанням умов цільового фінансування.

Разом з тим, цільове фінансування капітальних інвестицій визнається доходом протягом періоду корисного використання відповідних об'єктів інвестування (основних засобів, нематеріальних активів тощо) пропорційно сумі нарахованої амортизації цих об'єктів.

Своєю чергою, цільове фінансування для компенсації витрат (збитків), яких зазнало підприємство, та фінансування для надання підтримки підприємству без установлення умов його витрачання на виконання у майбутньому певних заходів визнаються дебіторською заборгованістю з одночасним визнанням доходу.

Таким чином, можна зробити такі висновки:

  • якщо грант надається під конкретні витрати, які будуть здійсненні у майбутньому, то при наявності підтвердження, що такі кошти будуть отримано (виконано всі умови щодо такого отримання) підприємство відображає в обліку запис: Дт 48 Кт 69 «Доходи майбутніх періодів». Безпосередньо отримання грантових коштів відображається записом: Дт 311 Кт 48. У періоді понесення витрат, для яких такий грант призначається, підприємство відображає дохід записом: Дт 69 Кт 718;
  • якщо грант надається без конкретних умов його витрачення (або відбувається компенсація вже понесених витрат), то при наявності підстав, що він буде отримано (виконано всі умови щодо такого отримання та є рішення про надання гранту), підприємство відразу одночасно визнає суму дебіторської заборгованості грантодавця записом: Дт 377 Кт 482 та, відповідно, дохід записом: Дт 482 Кт 718. Подальше отримання коштів відображається записом: Дт 311 Кт 377.

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Будь-які коригування фінрезультату, пов’язані з отриманням та використанням коштів цільового фінансування, Податковим кодексом не передбачено.

Як було зазначено вище, сума отриманих грантових коштів включається до складу доходу підприємства і враховується при визначені фінансового результату.

 

ПДВ

Якщо грант надається у грошовій формі, то така операція не є операцією з постачання товарів/робіт, а відповідно, об’єкт оподаткування ПДВ за отриманими коштами не виникає. За операціями, які не є об'єктом оподаткування ПДВ, звіт про суми податкових пільг не подається (див. лист ДПС від 03.10.2016 р. №21419/6/99-99-15-02-02-15).

 

Звітність

Окремих звітів щодо суми отриманих грантів законодавством не передбачено, однак умовами надання гранту може бути визначено порядок звітування перед грантодавцем (форма такого звітування передбачається безпосередньо угодою про надання грантових коштів).

Щодо обліку та оподаткування конкретних видів грантів також читайте:

Крім того, роз’яснення щодо обліку та оподаткування отриманого гранту наводили і спеціалісти з «Віснику».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»