• Посилання скопійовано

Кредит під ринковий/неринковий процент: дисконтування

Чи потрібно обов'язково дисконтувати відсоткову позику, яка надана на 3 роки і з нарахуванням 28% річних за користування?

Оскільки маємо справу із довгостроковою відсотковою грошовою заборгованістю, то без питання дисконтування не обійтися.

Єдиний варіант не дисконтувати відсотковий кредит – це взяття його під ринковий процент. У такому разі дисконтування не відбувається, адже якщо кредит взято під ринковий процент, то виходить, що отримані кошти і є теперішньою вартістю майбутніх грошових потоків. На прикладі ми пояснювали це тут.

Або ж коли відсоток інший, втім при його застосуванні різниця між номінальною вартістю фінінструменту (враховується й тіло позики та його проценти) із дисконтованою вартістю становить 5% та менше, то дисконтувати не потрібно. Оскільки у цьому разі влив ринкової ставки є несуттєвим. Втім цей момент із несуттєвим впливом слід закріпити в наказі про облікову політику. Про це ми говорили тут.

Якщо ж кредит взято не під ринковий процент (і неважливо, більший він чи менший за ринковий) й при цьому не рятує «суттєвість у 5%», то проводити дисконтування потрібно. Тому найголовніше у такому разі довести, що ставка, під яку взято кредит – є ринковою.

Звичайно ж найбільше дискусій виникає щодо визначення цієї ринкової ставки.

Ставка дисконту згідно з П(С)БО 28 базується на ринковій ставці відсотка (до вирахування податку), що використовується в операціях з аналогічними активами. За відсутності ринкової ставки відсотка ставка дисконту базується на ставці відсотка на можливі позики підприємства або розраховується за методом середньозваженої вартості капіталу підприємства.

При визначенні ставки дисконту враховуються ризики, крім ризиків, що були враховані при визначенні майбутніх грошових потоків.

За загальним правилом ставка дисконту визначається на дату виникнення заборгованості. Втім вибір самої ставки дисконтування є багатоваріантним (це може бути певна ставка на дату виникненян заборгованості; середня ставка за кредитами, залученими підприємством; середня ставка за кредитами банків, наданими суб’єктам господарювання, за місяць, квартал, рік; інший показник, розрахований підприємством; тощо). Отже, вибір ставки дисконтування доцільно описати в обліковій політиці.

Ми вважаємо, що правильніше використовувати ставку дисконту саме ту, яка діє на день виникнення заборгованості, адже саме у цей день діють певні ринкові умови, й те, що станеться, наприклад, післязавтра чи навпаки було за тиждень до взяття кредиту, на нас ніяк не має впливати. Адже тоді це були одні ринкові умови для певної дати, наразі ринкові умови змінилися, а заборгованість виникла саме зараз, то й зараз слід брати діючу ринкову ставку. Втім, знову ж таки єдиних правил вибору ринкової ставки немає, а тому обраний варіант її вибору слід закріпити в наказі про облікову політику.

В ідеалі слід індивідуально визначати ставку під кожен окремий випадок і характер заборгованості. Якщо ж немає бажання чи можливості "копирсатися" у ставках, то можна використовувати, як варіант:

1) запропоновану податківцями ставку — йдеться про середню річну облікову ставку рефінансування НБУ (лист ДПС від 18.06.2018 р. №18311/7/99-99-14-03-03-17роз’яснення Офісу великих платників податків ДПС). Її знайти можна тут. Втім, навряд чи можна її вважати ринковою, адже на практиці підприємства не отримують позики безпосередньо від НБУ. Тому вона не підходить під ринкову ставку для СГ;

2) або ж облікову ставку НБУ. Її знайти можна тут. Ця ставка є базовим індикатором для оцінки вартості грошових коштів. Вона буде цікавою для більшості платників податку, адже є чи не найнижчою. Втім, й тут є питання щодо «ринковості» такої ставки.

Тому, як ще один варіант, для визначення ставки дисконтування можна застосовувати статистичну інформацію щодо ставок як в національній валюті, так і в іноземній, визначену для кожного окремого дня – див. сайт НБУ:

Дані про вартість кредитів/депозитів за даними статистичної звітності банків України є «ринковою» інформацією щодо ставки. Тут, по суті, зібрана статистична інформація з усіх банків України щодо їхніх ставок кредитів та депозитів в національній та іноземній валюті в розрізі фізосіб та юросіб.

Втім, з огляду на цю інформацію, в середньому ставки по кредитам за червень 2020 року коливаються від 18,7% до 17%. Втім, повторимося, ця статистична інформація не відображає особливостей заборгованості, тобто не враховує умови при яких видається кредит, та й дані є середніми, а тому ці показники є нижчими за 28%. Аби не дисконтувати кредит, отриманий під 28%, потрібно провести свій індивідуальний аналіз ставок. Всі розрахунки й вибір ставки разом із роздруківками про ринкові ставки слід провести у бухдовідці.

Це може бути інформація із банку, де взято кредит, що він надає кредити при відповідних умовах саме під 28%, або ж із інших банків, які видають кредити при тих же умовах під відповідний відсоток.

Якщо не буде доведено, що 28% є ринковою, то доведеться проводити дисконтування заборгованості.

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»