• Посилання скопійовано

Як виправити помилки у неприбутковій організації?

Неприбутковою організацією встановлено неправомірне нарахування доходів в попередніх періодах. Як виправляється така помилка, якщо рахунок 44 не використовується, а прибуток від наданих послуг направляється на покриття збитків, а на різницю непокритих витрат зараховується фінансування доброчинних пожертв?

Виправлення помилки в бухгалтерському обліку

Дійсно, П(С)БО 6, яким визначається порядок виправлення помилок, внесення та розкриття інших змін у фінансовій звітності, передбачає лише алгоритм виправлення помилки минулого періоду, що вплинула на сальдо нерозподіленого прибутку (збитку). Крім того, варто зауважити, що П(С)БО 6 визначає саме алгоритм виправлення помилок у фінансовій звітності, а не безпосередньо в бухгалтерському обліку.

Тому в даній ситуації, оскільки підприємство є неприбутковим і, відповідно, не використовує рахунок 44, виправляти помилку доведеться виходячи з власних міркувань і загальних принципів, встановлених П(С)БО 6.

За п. 4, 5 П(С)БО 6 виправлення помилок здійснюється так:

  • виправлення помилок, допущених при складанні фінзвіту у попередніх роках, здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого  прибутку (непокритого збитку);
  • виправлення помилок, які відносяться до попередніх періодів, вимагає повторного відображення відповідної порівняльної інформації у фінзвітності.

Як було зазначено у запитанні, підприємство є неприбутковим, а тому рахунок 44 не використовує. Однак, вважаємо, що виправлення помилки все одно слід здійснити саме на перше число поточного року. Зважаючи на те, що завищення суми доходу (завищено суму за актом наданих послуг) призвело до завищення суми дебіторської заборгованості, а також до заниження сум цільового фінансування (оскільки на суму перевищення витрат на доходами зараховується фінансування доброчинних пожертв за Дт 48) виправлення помилки слід здійснити таким записом:

  • Дт 361 Кт 48 – на суму завищення розміру доходів в минулому періоді.

 

Виправлення у звітності

Виправлення помилок допущених при складані Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації здійснюється у загальновстановленому пп. 50.1 ПКУ порядку:

  • або шляхом подання уточнюючого звіту з позначкою в заголовній частині «уточнююча»;
  • або шляхом заповнення додатку ВП до звіту за поточний звітний період.

При виправленні помилок, допущених у частині І Звіту, в уточнюючому Звіті необхідно зазначити правильні показники з урахуванням уточнень без заповнення частини "Самостійне виправлення помилок" Звіту, оскільки у частині І цього Звіту відображаються доходи та витрати неприбуткових організацій, які не приводять до виникнення податкових зобов'язань (тобто у описаному у запитанні випадку у розділі І вказуються правильні показники доходу від наданих послуг та від зарахування добровільних пожертв – в результаті загальна сума за розділом І залишається без змін).

У разі виправлення помилок шляхом подання уточнюючого звіту Додаток ВП до рядків 19 — 22 Звіту "Розрахунок податкових зобов'язань за період, за який виявлено помилку" не заповнюється.

При цьому, оскільки доходи неприбуткової організації є звільненими від оподаткування податком на прибуток, то виправлення помилки не призведе до збільшення податкового зобов’язання, а отже, і до штрафних санкцій.

Варто зазначити, що оскільки показники Звіту базуються на фінансовій звітності підприємства, то разом з уточнюючим звітом варто подати і виправлену фінансову звітність за відповідний звітний період. При виправлення помилки шляхом заповнення додатку ВП виправлена фінансова звітність не подається.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»