• Посилання скопійовано

Курсові різниці на прострочену грошову заборгованість

У 2017 році підприємство згідно з договором купівлі-продажу частки у СК викупило у нерезидента частку у СК. Заборгованість валютна, тому на кожну дату балансу рахували курсові різниці. Чи треба рахувати курсові різниці, якщо строк дії договору закінчився 31.12.2019 року? Після закінчення строку позовної давності планує списати таку заборгованість

 Як рахувати курсові різниці?

Курсові різниці визначаються за монетарними статтями на кожну дату балансу (п. 8 П(С)БО 21). А тому, поки в обліку є грошова заборгованість перед засновником-нерезидентом, то на кожну дату балансу до моменту списання заборгованості мають визначатися курсові різниці.

Востаннє курсові різницю слід вирахувати на дату списання безнадійної заборгованості, адже вищевказана норма П(С)БО 21 говорить не тільки про дату балансу, а й про дату здійснення госпоперації, якою у даному випадку буде списання заборгованості.

 

На замітку!

Заборгованість є грошовою, якщо договором передбачається, що вона буде погашена грошовими коштами. Якщо з учасником, який виходить, будуть розраховуються в натуральній формі (майном), то тут маємо справу з продажем товарів. Така заборгованість є немонетарною, а тому за нею не рахуються курсові різниці.

 

Операційна чи неопераційна діяльність

Якщо курсові різниці виникли в результаті операційної діяльності, то їх відображають у складі інших операційних доходів (витрат) на відповідних субрахунках: 714 "Дохід від операційної курсової різниці" (якщо різниця додатна) або 945 "Втрати від операційної курсової різниці" (якщо різниця від’ємна).

Разом з цим, курсові різниці від неопераційної діяльності (інвестиційної та фінансової) відображають у складі інших доходів (витрат) на відповідних субрахунках: 744 "Дохід від неопераційної курсової різниці" (якщо різниця додатна) або 974 "Втрати від неопераційних курсових різниць" (якщо різниця від’ємна).

Що таке операційна діяльність, визначено у п. 3 НП(С)БО 1: операційна діяльність – це основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю. Своєю чергою, інвестиційна діяльність – це придбання та реалізація тих необоротних активів, а також тих фінансових інвестицій, які не є складовою частиною еквівалентів грошових коштів, а фінансова діяльність – це діяльність, яка призводить до змін розміру і складу власного та позикового капіталів підприємства (отримання позик, кредитів тощо).

Вибір рахунку (операційний дохід/витрати) залежить від того, за якою операцією (заборгованістю тощо) визначають такі курсові різниці і до якої діяльності відноситься ця операція. Тобто головну роль відіграє цільовий характер операції (саме про цільовий характер говорить Мінфін у листі від 24.03.2004 р. №31-04200-20-25/4757).

Вважаємо, що погашення заборгованості перед засновником у зв’язку із тим, що він вийшов із товариства є операційною діяльністю, адже така заборгованість вже ніяк не впливає на власний капітал підприємства (Дт 452 Кт 672, Дт 401 Кт 452, тобто 452 закрився), а тому доречніше використовувати субрахунки 714/945 для обліку курсових різниць.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»