• Посилання скопійовано

Облік нарахування ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ при здійсненні звільнених операцій

Підприємство надає медичні послуги, які відповідно до ст. 197 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ. Для надання послуг придбаваються товари/послуги/необоротні активи з ПДВ та нараховуються ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ. Як в обліку відобразити нарахування ПЗ з ПДВ? Чи відноситься сума ПДВ до первісної вартості придбання?

Що каже ПКУ?

Згідно з пп. 198.3 ПКУ податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пп. 193.1 ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв'язку з:

  • придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг;
  • придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті.

При цьому, нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

Своєю чергою, пп. «б» пп. 198.5 ПКУ передбачено, що платник податку зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пп. 189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) і зареєструвати зведену ПН за  такими товарами/послугами, необоротними активами придбаними з ПДВ, у разі, якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися, зокрема, в операціях, звільнених від оподаткування відповідно до ст. 197 ПКУ.

Тобто, згідно з ПКУ, платник податку, який надає медичні послуги, що звільненні від ПДВ і придбаває товари/послуги/необоротні активи з ПДВ для такої діяльності включає суму ПДВ до свого податкового кредиту (за умови реєстрації ПН постачальником), та одночасно нараховує ПЗ з ПДВ оскільки такі товари/послуги/необоротні активи призначаються для використання в неоподатковуваних операціях.

Зверніть увагу, що нарахування ПЗ з ПДВ здійснюється незалежно від того, чи включив такий платник податку суму ПДВ до ПК чи ні (за умови, що він мав право на такий ПК).

Зважаючи на правила встановлені ПКУ, перейдемо до бухгалтерського обліку таких операцій.

 

Бухгалтерський облік

В першу чергу зауважимо, що з 9 серпня 2019 року Інструкція №141 (з бухобліку ПДВ) вже є недійсною, однак наразі нового порядку ведення обліку ПДВ немає. Тому вважаємо за доцільне використовувати правила обліку ПДВ, що було затверджено Інструкцією №141.

Згідно з п. 11 Інструкції №141 передбачено, що сума ПЗ, нарахованого відповідно до пп. 198.5 ПКУ, відображається за дебетом субрахунку 643 «Податкові зобов’язання», і кредитом субрахунку 641 «Розрахунки за податками», суми нарахованого податку зараховуються до первісної вартості товарів, необоротних активів, вартості послуг у кореспонденції з кредитом субрахунку 643 «Податкові зобов’язання».

Тобто платник податку в бухгалтерському обліку оприбутковує придбані товари/послуги/необоротні активи за вартістю без врахування ПДВ (цього вимагають правила оприбуткування встановлені П(С)БО 7, 9), відображає нарахування ПК з ПДВ та разом з цим відображає і нарахування ПЗ з ПДВ з одночасним віднесенням суми податку до складу первісної вартості придбаних товарів/послуг/необоротних активів.

Інструкцією №291 про застосування плану рахунків не передбачено окремих субрахунків для обліку операцій з нарахування ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ. Однак, зазвичай виходячи з потреб контролю, обліку підприємство самостійно може вводити нові додаткові субрахунки, наприклад:

  • 641/ПДВ - основний рахунок ПДВ, на якому відображається сума нарахованого та сплаченого ПДВ;
  • 643/1 «Податкові зобов’язання, що підлягають коригуванню» (відображається облік ПДВ умовних ПЗ з ПДВ згідно з пп. 198.5 ПКУ);
  • 643/2 «Податкові зобов’язання не підтверджені» (інформація про те, що є постачання товарів, робіт, послуг звітного періоду, за якими ПН ще не складені та/або не зареєстровані в ЄРПН);
  • 644/1 «Податковий кредит не підтверджений» (відображається право на ПК, до отримання податкової накладної, зареєстрованої в ЄРПН);
  • 644/2 «Податковий кредит підтверджений» (отримано податкову накладну, зареєстровану в ЄРПН).

 

Розглянемо бухгалтерські проведення у таблиці виходячи з того, яка подія (оплата або оприбуткування) відбулася першою:

Зміст операції

Бухгалтерський запис

Сума

Перша подія - передоплата

Перераховано аванс постачальнику

Дт 371 Кт 311

Сума з ПДВ

Відображено право на ПК

Дт 644/1 Кт 644/2

ПДВ

Постачальником зареєстровано ПН

Дт 641 Кт 644/1

ПДВ

Нараховано ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ

Дт 643/1 Кт 641

ПДВ

Отримано товари/послуги/необоротні активи

Дт 20, 22, 23, 28, 15, 91-94 Кт 631

Сума без ПДВ

Відображено суму ПДВ у вартості отриманих товарів/послуг/необоротних активів

Дт 644/2 Кт 631

ПДВ

Включено суму нарахованих ПЗ з ПДВ до первісної вартості

Дт 20, 22, 23, 28, 15, 91-94 Кт 643/1

ПДВ

Взаємозалік розрахунків за передоплатою

Дт 631 Кт 371

Сума з ПДВ

Перша подія - отримання товарів/послуг/необоротних активів

Отримано товари/послуги/необоротні активи

Дт 20, 22, 23, 28, 15, 91-94 Кт 631

Сума без ПДВ

Нараховано ПК на підставі зареєстрованої ПН

Дт 641 Кт 631

ПДВ

Нараховано ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ

Дт 643/1 Кт 641

ПДВ

Включено суму нарахованих ПЗ з ПДВ до первісної вартості

Дт 20, 22, 23, 28, 15, 91-94 Кт 643/1

ПДВ

Оплата постачальнику

Дт 631 Кт 311

Сума з ПДВ

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024111
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202435
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202423
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202436
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410