• Посилання скопійовано

Облік продажу корпоративних прав

На якому рахунку відображаються операції щодо придбання корпоративних прав в нерезидента - юрособи та на яких рахунках обліку відображати курсові різниці на дату оплати та на дату балансу?

Відповідно до ч.1 ст. 167 ГКУ та до пп. 14.1.90 ПКУ, корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами. 

Згідно з п. 4 П(С)БО 13, фінансові інвестиції – це активи, які утримуються підприємством з метою збільшення прибутку (відсотків, дивідендів тощо), зростання вартості капіталу або інших вигід для інвестора.

Тобто придбані корпоративні права належать до фінансових інвестицій. 

Відповідно до п. 4 П(С)БО 12 фінансові інвестиції (у тому числі й корпоративні права) первісно оцінюють і відображають у бухгалтерському обліку за собівартістю. Собівартість фінансової інвестиції складається з ціни її придбання, комісійних винагород, мита, податків, зборів, обов'язкових платежів та інших витрат, безпосередньо пов'язаних з придбанням фінансової інвестиції.

Облік фінансових інвестицій ведуть за правилами П(С)БО 12. Так, п. 8 П(С)БО 12 фінансові інвестиції (крім інвестицій, що утримуються підприємством до їх погашення або обліковуються за методом участі в капіталі) на дату балансу відображають за справедливою вартістю.

А відповідно до п.4 П(С)БО 13 в бухгалтерському обліку корпоративні права класифікуються також як фінансові інвестиції, адже це активи, які утримуються підприємством з метою збільшення прибутку (відсотків, дивідендів тощо), зростання вартості капіталу або інших вигод для інвестора. 

Тож, враховуючи вищезазначене та керуючись п. 2.12 Методрекомендацій №433, придбані корпоративні права їх власник відображає як фінансову інвестицію на рахунку 14 «Довгострокові фінансові інвестиції», за умови, якщо корпоративні права придбаваються для утримання на строк більше 1 року, а саме на субрахунку 143 «Інвестиції непов’язаним сторонам».

Що стосується курсових різниць, то відповідно до п. 7 та п. 8 П(С)БО 21 вони нараховуються лише за монетарними статтями. До монетарних відносять статті балансу про грошові кошти, а також про такі активи і зобов’язання, які будуть отримані або сплачені у фіксованій (або визначеній) сумі грошових коштів або їх еквівалентів (п. 4 П(С)БО 21). 

Тобто, на заборгованість перед продавцем в іноземній валюті курсові різниці потрібно  обчислювати, оскільки вона має монетарний характер, у разі, якщо до покупця спочатку перейде право власності на корпоративні права, а оплатить пізніше.

При цьому курсові різниці за такою заборгованістю є неопераційними і відображатимуться у складі інших доходів і витрат (п. 8 П(С)БО 21): позитивні курсові різниці на субрахунку 744 «Дохід від неопераційної курсової різниці», а від'ємні – на субрахунку 974 «Втрати від неопераційних курсових різниць».

Якщо ж покупець спочатку перерахує оплату за корпоративні права і лише після цього їх отримає, то курсові різниці із заборгованості нерезидента не розраховуватимуться, оскільки ця заборгованість буде не монетарною.

Курсова різниця від зміни курсу валют визначається на кожну дату балансу і дату проведення господарської операції. 

У ПКУ не передбачено жодних коригувань фінансового результату за операціями з придбання корпоративних прав. Тому всі платники податку на прибуток показують їх в обліку за бухгалтерськими правилами.

Згідно з пп. «е» пп. 141.4.1 ПКУ доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України оподатковуються за ставкою 15%, включають прибуток від здійснення операцій або з продажу або іншого відчуження цінних паперів, деривативів або з інших корпоративних прав. Тобто, резидент, який виплачує доходи нерезиденту від проданих корпоративних прав, зобов'язаний утримати податок на доходи нерезидента. Також нерезидент може бути звільнений від оподаткування надавши довідку, яка підтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України, а також інші документи, якщо це передбачено міжнародним договором України (пп. 103.4 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    Сьогодні 12:2210
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    Сьогодні 10:1013
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202431
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 798
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202423