• Посилання скопійовано

Юрособа сплатила за кисень для отримувача КП Центру екстреної медичної допомоги: що в обліку?

У зв'язку з ситуацією, що склалася на даний час (карантинні заходи), юрособа на загальній системі оподаткування («високодохідник») та платник ПДВ, сплатила за кисень для отримувача – КП Центру екстреної медичної допомоги, який постачає юрособа на загальних підставах. Як відобразити цю операцію в бухобліку та оподаткуванні?

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об'єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Згідно з абз. 1 пп. 140.5.9 ПКУ фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг, у розмірі, що перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Законом №540 підрозділ 4 розділу ХХ ПКУ доповнено п. 51-1, яким установлено, що у 2020 році коригування, встановлені абз. 1 пп. 140.5.9 ПКУ, не застосовуються щодо сум коштів або вартості:

  • лікарських засобів для надання медичної допомоги хворим; 
  • дезінфекційних засобів і антисептиків, медичного обладнання, засобів індивідуального захисту, медичних виробів для скринінгу хворих;
  • розхідних матеріалів для надання медичної допомоги;
  • медичних виробів, лабораторного обладнання, розхідних матеріалів, реагентів для лабораторних досліджень; 
  • медичних виробів, лабораторного обладнання, розхідних матеріалів для інфекційних відділень, патологоанатомічних відділень тощо,
  • засобів особистої гігієни; 
  • продуктів харчування та/або товарів за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України,  які добровільно перераховані (передані) громадським об'єднанням та/або благодійним організаціям та/або центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров'я, та/або іншим центральним органам виконавчої влади, які реалізують державну політику у сферах санітарного та епідемічного благополуччя населення, контролю якості та безпеки лікарських засобів, протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним захворюванням, та/або особі, уповноваженій на здійснення закупівель у сфері охорони здоров'я, та/або закладам охорони здоров'я державної та/або комунальної власності, та/або структурним підрозділам з питань охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, протягом дії карантину, встановленого Кабміну на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19).

Кисень медичний газоподібний, в балонах та кисень медичний газоподібний (код згідно з УТК ЗЕД 2804 40 00 00) належить до розхідних матеріалів для надання медичної допомоги хворим на COVID-19, що включені до Переліку №224.

Тому, щоб підприємство мало можливість у 2020 році скористатися нормами п. 51-1 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ та не збільшувати фінансовий результат податкового (звітного) періоду, йому необхідно мати первинні документи, що підтверджують виконання умов вказаного пункту. До таких документів належить: лист-звернення КП Центру екстреної медичної допомоги, структурного підрозділу з питань охорони здоров'я міськдержадміністрації, договір (рахунок) з постачальником, в якому отримувачем зазначено КП Центр екстреної медичної допомоги та примірник накладної на кисень за підписами постачальника та отримувача. 

В бухобліку такі витрати відображаються за ДТ субрахунку 949 як інші операційні витрати.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»