• Посилання скопійовано

Відповідальне зберігання з наданням права власності розпорядження товаром: як облікувати?

Поклажодавець передав зберігачу на відповідальне зберігання з правом розпорядження товар. При передачі товару нараховано ПЗ з ПДВ. На вимогу повернути товар зберігач пропонує відшкодувати вартість неповернутого товару. Як в обліку та у складі валових доходів відобразити таке відшкодування?

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

При цьому, поняття «валові доходи» та «валові витрати» було виключено з ПКУ з 01.01.2015 року.

Таким чином, об’єктом оподаткування податком на прибуток є фінрезультат за бухобліком, скоригований на податкові різниці. При цьому положеннями ПКУ не передбачено коригування фінрезультату до оподаткування на різниці за операціями з відповідального зберігання ТМЦ. Отже, такі операції відображаються згідно з правилами бухобліку при формуванні фінансового результату до оподаткування.

 

Бухоблік

А в бухгобліку, зокрема, щодо обліку доходів діють такі правила. Як зазначено у п. 5 П(С)БО 15, дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Так, при передачі ТМЦ (наприклад, товари) з правом розпорядження ними у поклажодавця зменшується сума на активному рахунку 28, водночас, виникає зобов’язання поклажоодержувача повернути такі товари у розмірі їх вартості. В обліку це відображається як товарна позичка:

  • Дт 377 Кт 28 – якщо товари передаються на строк менше 12 місяців;
  • або Дт 183 Кт 28 – якщо товари передаються на строк більше 12 місяців;
  • Дт 377 Кт 641 – нараховано ПЗ з ПДВ при передачі товару (незалежно від строку зберігання).

Таким чином, при передачі товару на відповідальне зберігання з правом розпорядження дохід у поклажодавця не виникає.

Крім того, п. 9 П(С)БО 15 встановлено, що дохід не визнається, якщо здійснюється обмін продукцією (товарами, роботами, послугами та іншими  активами), які є подібними за призначенням та мають однакову справедливу вартість. А за умов договору повернення повинно відбуватися саме у такий спосіб.

Тобто, якщо ж поклажоодержувачем буде повернуто аналогічний товар, то дохід у поклажодавця також не виникне.

Проте за умов запитання, сторони планують прийняти рішення, що товар поклажоодержувачем повертатись не буде, а буде надано його грошову компенсацію. А отже, відбувається зміна умов договору, в зв’язку з чим умови наведені п. 9 П(С)БО 15 перестають виконуватись, а виникає постачання цього товару поклажоодержувачу. У такому випадку вважаємо, що в обліку, на дату укладання такої угоди, повинно відбутись операція з одночасного повернення товару назад поклажодавцю і його передача, але вже як операція з постачання:

  • Дт 28 Кт 377 – зміна статусу товару внаслідок зміни умов договору;
  • Дт 361 Кт 712 – відображено дохід від продажу товарів поклажоодержувачу у розмірі встановленої компенсації;
  • Дт 902 Кт 28 – списано собівартість товарів;
  • Д 311 Кт 361 – одержано компенсацію за товар.

При цьому, дохід визнається саме на дату зміни умов договору (тобто датою укладання угоди про компенсацію раніше переданого товару).

 

ПДВ

А ось у «ПДВ-шному» обліку маємо дещо іншу ситуацію. Справа в тому, що згідно з пп. «а» пп. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку, зокрема, з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Своєю чергою, відповідно до пп. 14.1.191 ПКУ постачання товарів - будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

Таким чином, передача ТМЦ на відповідальне зберігання з правом розпорядження ними є для цілей оподаткування ПДВ операцією з постачання таких ТМЦ. Поклажодавець на дату передачі ТМЦ нараховує ПЗ з ПДВ, складає реєструє в ЄРПН на поклажоодержувача податкову накладну. Той, своєю чергою, включає суму ПДВ за такою ПН до свого ПК.

Якщо в подальшому було прийнято рішення, що ТМЦ поверненню не підлягають, а поклажоодержувач буде компенсувати вартість таких ТМЦ поклажодавцю ПЗ вже не нараховуються, оскільки вони були нараховані на дута першої події – постачання товарів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік викупу та подальшого продажу власних акцій
    ПАТ викупило в акціонера власні прості іменні акції за ціною нижче номіналу, які потім продає іншому акціонеру за ціною вище ціни викупу. Як відобразити ці операції в бухобліку? Які особливості для податку на прибуток?
    17.04.20243
  • Облік витрат з комплектації і зберігання продукції, виробленої за давальницькою схемою
    ТОВ замовник за давальницькою схемою виготовило продукцію 1 і 2. Далі отриману продукцію на своєму складі комплектують в один набір і продають як у скомплектованому виді. Як в обліку відобразити такі операції комплектації? Куди відносити витрати на комплектацію (зарплату робітників, витрати на випробування)? Як обліковуються витрати з оренди складу, де зберігається готова продукція?
    17.04.20248
  • Бухоблік купівлі-продажу електронного сертифікату у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань
    Підприємство – авторизований сервісний центр буде закуповувати у виробника (Китай) електронні сертифікати у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань, з метою їх подальшого продажу кінцевим споживачам. Доходом буде різниця між ціною продажу і купівлі. Покупці сертифікатів матимуть право на гарантійне обслуговування придбаних товарів протягом гарантійного строку. Як відобразити це в бухобліку?
    16.04.202413
  • Роялті у ліцензіата: облік
    За ліцензійним договором ліцензіар надає ліцензіату ліцензію на використання об'єкту права інтелектуальної власності (бази даних). Розмір роялті (винагороди) становить 15 000 грн на рік. Як правильно ліцензіату відобразити роялті в бухобліку?
    16.04.202415
  • Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції
    Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?
    12.04.202416