• Посилання скопійовано

Облік викрадення об’єкту лізингу та компенсації від СК

Юрособа отримала в фінансовий лізинг автомобіль, який в подальшому до закінчення договору було викрадено. Лізингоодержувач отримав від СК компенсацію. Як в обліку лізингоодержувача відобразити викрадення авто, отримання компенсації від СК та розрахунки з лізингодавцем?

Згідно з ст. 1 Закону №723/97, фінансовий лізинг - це вид цивільно-правових відносин, що виникають із договору фінансового лізингу.

За договором фінансового лізингу, лізингодавець зобов'язується набути у власність річ у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов і передати її у користування лізингоодержувачу на визначений строк не менше одного року за встановлену плату (лізингові платежі).

Відповідно до п. 4 П(С)БО 14, фінансова оренда — це оренда, що передбачає передачу орендареві усіх ризиків і вигід, пов'язаних із правом користування та володіння активом.

 

Облік викраденого автомобіля

При крадіжці автомобіля його списання відбувається тому, що об'єкт не відповідає визначенню активу й основного засобу, наведеному у п. 4 П(С)БО 7.

На день встановлення крадіжки авто в обов'язковому порядку проводять інвентаризацію (п. 7 розд. І Положення №879). Розпочинають її відповідно до наказу керівника.

Але оскільки факт крадіжки мають встановити ще і працівники правоохоронних органів, крім документів про проведену інвентаризацію потрібні ще й документи про відкриття та результати кримінальної справи, довідка МВС про зняття з обліку автотранспортного засобу тощо.

У бухгалтерському обліку списання викраденого авто відображають такими проведеннями:

  • Дт 131 Кт 105 — на суму зносу;
  • Дт 976 Кт 105 — на суму залишкової вартості автомобіля.

Одночасно сума збитків, понесених унаслідок викрадення, яка дорівнює залишковій вартості автомобіля, відображається на позабалансовому рахунку 072 «Невідшкодовані недостачі та втрати від псування цінностей». Ці суми відображають за балансом до моменту встановлення винних осіб.

 

Облік компенсації від СК

Щодо відшкодування вартості викрадених основних засобів страховою компанією, хочемо зазначити, що в бухгалтерському обліку така операція у лізингоодержувача визнаватиметься доходом підприємства відповідно до П(С)БО 15.

На дату ухвалення рішення страховою компанією про виплату страхового відшкодування підприємство визнає дохід у розмірі такого відшкодування записом Дт 375 Кт 746. Перерахування підприємству суми страхового відшкодування відображається записом - Дт 311 Кт 375.

 

Облік розрахунків з лізингодавцем

В бухгалтерському обліку лізингоотримувача, відповідно до п. 5 П(С)БО 14, отримане у лізинг авто  відображається за кредитом субрахунку 531 «Зобов'язання з фінансової оренди» у сумі вартості такого автомобіля. Відповідно розірвання договору фінлізингу і оплата вартості авто лізингодавцю в обліку у лізингоодержувача відображається записом Дт 531 Кт 311.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»