• Посилання скопійовано

Взаємозалік заборгованостей за заставою у «єдинника»

Підприємство (платник ЄП) отримало кредит під заставу (депозит ФО). Після цього ФО було надано ПФД. Погашення кредиту відбулося за рахунок депозиту ФО. Наразі підприємство має заборгованість перед ФО за депозит, а ФО перед підприємством за ПФД. Чи можна здійснити взаємозалік заборгованостей?

Підприємства можуть отримати кредит під заставу як власного депозиту, так і під заставу депозитів третіх осіб: юридичних або фізичних. При цьому фізособа може бути засновником або працівником підприємства, а також і непов'язаною особою.

Поручитель набуває права на зворотну вимогу (регрес) до позичальника в межах суми боргу за кредитним договором.

При погашенні кредиту за рахунок звернення стягнення на депозитні кошти заставодавця в обліку позичальника відбувається заміна кредитора на підставі п. 3 ст. 512 ЦКУ: замість заборгованості перед банком за кредитом у нього з’являється заборгованість перед заставодавцем — його майновим поручителем. На таку заборгованість уже не нараховуються банківські відсотки за кредит, адже кредит уже погашено, проте замість них у договорі застави може бути передбачено іншу плату заставодавцю за послуги поручительства (у вигляді процентної ставки від суми депозиту або фактично погашеного кредиту, фіксованої суми тощо).

Сама операція заміни кредитора в основній сумі заборгованості за кредитом ніяк не відображається у податковому обліку позичальника, оскільки суть операції з борговими вимогами від цього не змінюється.

При цьому, відповідно до ст. 601 ЦКУ зобов'язання припиняється зарахуванням зустрічних однорідних вимог, строк виконання яких настав, а також вимог, строк виконання яких не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги. Зарахування зустрічних вимог може здійснюватися за заявою однієї із сторін.

Оскільки, підприємство заставодавцю повинно повернути грошові кошти за депозит, який було використано для погашення кредиту, а заставодавець повинен повернути грошові кошти підприємству, що були надані йому як ПФД, то такі заборгованості є однорідними і можуть бути закриті шляхом взаємозаліку.

Своєю чергою, дійсно за пп. 291.6 ПКУ обов’язок здійснювати розрахунки виключно у грошовій формі поширюється лише на розрахунки за відвантажені платником ЄП товари (виконані роботи, надані послуги).

Оскільки в даному випадку це не є розрахунком за відвантажені товари (надані послуги, виконані роботи), то проведення взаємозаліку не перешкоджає перебуванню на спрощеній системі оподаткування.

 

ПДФО та ВЗ

У підкатегорії 103.02, "ЗІР" податківці зазначали, що у фізособи (поручителя) не виникає об’єкта оподаткування, оскільки юрособа (боржник) повертає фізособі (поручителю) суму боргу, яку за договором поруки фізособа (поручитель) перерахувала банку (кредитору).

Таким чином, вважаємо, що у фізособи доходу за даної операції не виникне.

 

Надання ПФД платником ЄП

Варто звернути увагу, що податківці притримуються підходу, що діяльність з надання поворотної фінансової допомоги іншим юрособам (фізособам – підприємцям) на постійній основі може розглядатися як фінансове посередництво, за умови здійснення якої підприємство не має права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Тому для уникнення негативних податкових наслідків платнику ЄП варто уникати регулярного надання ПФД іншим суб’єктам господарювання та фізособам.

Це питання ми розглядали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202411
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202415
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202431
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 807
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202423