• Посилання скопійовано

Безоплатна передача частки в СК від одного засновника до іншого: що в обліку?

Як в бухобліку відображається безоплатна передача частки в статутному капіталі підприємства від одного засновника до іншого? Які податкові наслідки для підприємства такої операції?

Бухгалтерський облік

Оскільки в даному випадку має місце операція із продажу одним засновником своєї частки в статутному капіталі іншому засновнику, то в аналітичному обліку підприємства лише відображатиметься зміна власника: Дт 401/1 (засновник, що передає частку) Кт 401/2 (засновник, що отримує частку). Таке проведення слід зробити на дату внесення змін до статутних документів. Інших наслідків  з оподаткування (податок на прибуток, ПДВ) та бухобліку немає.

 

Оподаткування

Безоплатна передача частки у статутному капіталі підприємства є саме подарунком, а не відступленням права вимоги. Зокрема, такий висновок роблять податківці у ІПК від 26.09.2017 р. №2054/Ф/99-99-13-02-03-14/ІПК  (спираючись на ст. 512 та 717 ЦКУ).

Порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку як дарунок, визначено пп. 174.6 ПКУ, згідно з яким об'єкти дарування, зазначені в пп. 174.1 ПКУ, а серед них корпоративні права (пп. «в» пп. 174.1 ПКУ), подаровані платнику податку іншою фізособою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими розділом IV ПКУ для оподаткування спадщини.

Таким чином, у випадку передачі корпоративних прав юрособи однією фізособою іншій, така юрособа не є податковим агентом і, відповідно, не несе обов’язків зі сплати ПДФО та ВЗ за таку фізособу. Оскільки відповідно до пп. 174.3 ПКУ зазначено, що особами, відповідальними за сплату (перерахування) ПДФО та ВЗ до бюджету, є обдаровані, які отримали дарування.

Більш детально про оподаткування доходу фізособи від отримання у подарунок корпоративних прав ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»