• Посилання скопійовано

Як ТОВ відобразити благодійний внесок, сплачений громадській організації?

ТОВ на загальній системі оплачує громадській організації благодійний внесок. Як провести цю операцію в обліку? Чи відноситься ця сума до витрат з податку на прибуток? Які документи має надати громадська організація для підтвердження статусу неприбуткової?

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ об'єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Нормами пп. 140.5.9 ПКУ встановлено, що фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується, зокрема на суму коштів перерахованих протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів у розмірі, що перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

ДФС в ІПК від 09.11.2017 р. №2573/6/99-99-15-02-02-15/ІПК та від 08.11.2017 р. №2552/6/99-99-15-02-02-15/ІПК повідомляє, що при визначенні об'єкта оподаткування податком на прибуток бухгалтерський фінансовий результат податкового (звітного) періоду підлягає коригуванню на суму коштів перерахованих протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, яка перевищує 4% значення показника об'єкта оподаткування, відображеного у рядку 04 декларації з прибутку, за попередній звітний рік.

У разі, якщо у вказаному рядку було відображено нульове або від'ємне значення, то фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на всю суму коштів, перерахованих неприбутковій організації у поточному (звітному) періоді.

Отже, у додатку РІ до декларації з податку на прибуток для відображення суми, що перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року, призначено рядок 3.1.9.

Підставою для відображення в обліку сплати благодійного внеску громадській організації є лист (звернення) цієї неприбуткової організації та витяг з Реєстру неприбуткових установ та організацій. В бухобліку сума такого внеску відображається за ДТ 949 КТ 311.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»