• Посилання скопійовано

Відсоткова позика від нерезидента: чи потрібно дисконтувати?

Підприємство отримало від нерезидента у січні 2020 року кредит під 0,2% річних із строком погашення 31.12.2022 р. Відсотки сплачуються в кінці строку користування кредитом. Чи потрібно дисконтувати таку заборгованість? Коли нараховуються відсотки за таким кредитом?

Чи потрібно дисконтувати відсоткову позику?

Оскільки, за умовами запитання, підприємство отримало позику від нерезидента із терміном погашення 31.12.2022 р., то така заборгованість є довгостроковою і потребує дисконтування (строк її повернення перевищує 12 місяців з дати балансу).

При цьому, варто зважати на ту умову, що за позикою нараховуються відсотки. Тому, якщо відсотки за позикою відповідають ринковому проценту, то дисконтування немає, адже не виникає дисконт. Теперішня вартість зобов’язання і так, по суті, дорівнюватиме номіналу (тобто дисконт у цьому випадку дорівнює нулю).

Проте, якщо ставка відсотків за позикою відрізняється від ринкової (не важливо, в яку сторону), дисконтування все ж таки слід проводити.

Очевидно відсоткова ставка у 0,2% річних є значно меншою за ринкову ставку за позикою в іноземній валюті, тому дисконтувати таку позику потрібно. Про те, як розраховуються дисконт та його амортизацію, ми детально із прикладами писали у нашій статті.

 

Як відобразити в обліку дисконтування такої позики?

Позичальник в обліку  визнає дохід (Кт 733) у вигляді дисконту – це різниця між номінальною вартістю грошей та продисконтованою (теперішньою), адже зараз гроші вартують більше, ніж буде у майбутньому, коли їх слід буде віддавати.

В подальшому, поступово протягом строку погашення визнаний дисконт знівелюється нарахованими витратами у дебітора (Дт 952 Кт 55) у вигляді нарахування амортизації такого дисконту.

 

Як нараховуються відсотки за позикою?

Згідно з п. 7 П(С)БО 16, витрати визнаються витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені. Однак, витрати, які неможливо прямо пов'язати з доходом певного періоду, відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені.

Зокрема, фінансові витрати на проценти за позикою не можуть бути пов’язані з доходом певного періоду. Відповідно вважаємо, що вони повинні бути відображені у складі витрат саме у періоді їх нарахування згідно з договором з позикодавцем.

Наприклад, якщо договором передбачено, що відсотки за користування позикою нараховуються в кінці строку, то суб’єкт господарювання має відображати такі відсотки саме у кінці строку такої позики. Відображення у витратах таких відсотків раніше буде вважатись помилкою і завищенням витрат.

 ***

Читайте також: Спецвипуск - «Дисконтування» 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»