• Посилання скопійовано

Позика від нерезидента із частковим погашенням: дисконтування

Отримано фінпозику від нерезидента 07.07.2016 року в сумі 310 000$ під 2%річних. Графік погашення позики здійснюється поквартально, починаючи з 30.09.2017 р. рівними частинами. Кінцевий термін погашення - 30.04.2021 року. Графік погашення не порушувався. Як визначити теперішню вартість?

Якщо позику було отримано до 29.10.2019 року

Звертаємо увагу на те, що до внесення змін у п. 10 П(С)БО 11 передбачалося, що довгострокові зобов'язання, на які нараховуються відсотки, відображаються в балансі за їх теперішньою вартістю. Визначення теперішньої вартості залежить від умов та виду зобов'язання.

Тобто, якщо на заборгованість нараховуються відсотки, то й раніше – до внесених змін – до 29 жовтня 2019 року, така довгострокова заборгованість мала бути відображена у бухобліку за дисконтованою (теперішньою вартістю).

Єдине, коли можна не дисконтувати – це, якщо відсоток під який взято позику є ринковим, – див. числовий приклад, чому так тут. Або ж коли відсоток іншій, втім при його застосуванні різниця між номінальною вартістю фінінструменту (враховується й тіло позики та його проценти) із дисконтованою вартістю становить 5% та менше, то дисконтувати не потрібно. Оскільки у цьому разі влив ринкової ставки є несуттєвим. Детальніше про все це із прикладом ми розповідали тут.

 

На замітку!

Що стосується вибору ставки – то в ідеалі слід пошукати, під яку відсоткову ставку банки давали кредит в країні нерезидента. Це може бути за аналогією сайт банку країни – як в нашій країні НБУ. Цю інформацію як варіант можна знайти на фінансових площадках. Ще як варіант можна скористатися нашими українськими ставками по кредитам в інвалюті – див. тут (обирайте відповідний рік та дату отримання позики, втім попереджаємо, що ставки там уніфіковані усереднені без виділу умов кредитування чи інвалюти кредитування). Детальніше про вибір ставки ми писали тут (підзаголовок - Крок 1. Визначаємо ставку дисконтування).

Обрану ставку та розрахунки теперішньої вартості слід оформити у бухдовідку, а до неї прикріпити інформацію щодо ринкової ставки (роздруківки чи принт-скріни).

 

Тому з огляду на це, мають місце помилки минулих періодів, адже на дату визнання заборгованості мав бути визнаний дисконт, а потім поступово на кожні наступні дати балансу до дати повернення частини позики відповідно до умов договору амортизувати цей дисконт.

Втім, якщо суб’єкт господарювання доведе, що ставка 2% є ринковою (або ж якщо ставка є іншою, втім номінальна вартість із майбутньою вартістю має різницю у 5%), то відповідно помилки ніякої не було, адже й дисконтування ніякого не мало бути.

Для визначення майбутньої вартості заборгованості береться до уваги й всі нараховані проценти (незалежно від того, чи вони є поточними чи довгостроковими). Детальніше, як рахувати відсоткову заборгованість, тобто заборгованість,на які нараховується відсотки, ми писали тут.

Крім цього підприємство мало рахувати курсові різниці при нарахуванні дисконту та його амортизації – про це ми зазначали тут та тут.

Строку давності для виправлення помилок в обліку з огляду на строки зберігання фінзвітності немає. Проте покарати ДПС при перевірках може тільки за невиправлення помилок у межах 1095 к. д. з дня подання декларації з податку на прибуток, якщо ці помилки вплинули на суму нарахованого податку. Про це ми зазначали тут.

 

Якщо позику було отримано після 29.10.2019 року

Якщо ж підприємство бажає ризикнути й не виправляти помилки минулих періодів, то детально про відображення в обліку такої перехідної заборгованості ми писали тут, основуючись на тому, що мінфінівці вважають, що внесені зміни до П(С)БО є зміною облікових оцінок й вони застосовуються ретроспективно.

Так, підприємству слід на 29.10 чи на 31.12 (в залежності, який підхід ближче підприємству) виокремити лише довгострокову частину заборгованості, тобто лише та частина, яка підлягає погашенню з 01.01.2021 року. Й ось така частина дисконтується.

 

На замітку!

На кожну дату балансу підприємство має робити розподіл заборгованості на поточну й довгострокову частину (рахунок 61). Якщо підприємство складає квартальну фінзвітність, то це слід було робити на кожну квартальну звітність, якщо річну – то відповідно на дату річної звітності.

 

Таким чином, наслідків не буде, якщо ставка, під яку взято позику є ринковою (або вплив її є несуттєвим). Якщо є різниця суттєва, то слід проводити дисконтування. Коли саме слід це робити залежить від того – чи готове підприємство виправляти помилки минулих періодів, чи ні, адже й до 29.10.2019 р. вона мало відображати довгострокову заборгованість, на яку нараховуються відсотки за теперішньою вартістю.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202411
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202415
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202431
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 807
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202423