• Посилання скопійовано

Відсоткова позика від засновника-нерезидента: дисконтування

Отримали позику від засновника-нерезидента в євро, 3% річних в кінці строку. Дата повернення - грудень 2021 року. Договір позики зареєстрований в НБУ. Як правильно дисконтувати заборгованість за такою позикою? Де правильно взяти ринкову ставку відсотку? На яких рахунках бухобліку відображати?

Якщо позику було отримано до 29.10.2019 року

Звертаємо увагу на те, що до внесення змін до п. 10 П(С)БО 11 передбачалося, що довгострокові зобов'язання, на які нараховуються відсотки, відображаються в балансі за їх теперішньою вартістю. Визначення теперішньої вартості залежить від умов та виду зобов'язання.

Тобто, якщо на заборгованість нараховуються відсотки, то й раніше – до внесених змін – до 29 жовтня 2019 року, така довгострокова заборгованість мала бути відображена у бухобліку за дисконтованою (теперішньою вартістю).

Єдине, коли можна не дисконтувати – це якщо відсоток, під який взято позику, є ринковим. Або ж коли відсоток іншій, втім при його застосуванні різниця між номінальною вартістю фінінструменту (враховується й тіло позики та його проценти) із дисконтованою вартістю становить 5% та менше, то дисконтувати не потрібно. Оскільки у цьому разі влив ринкової ставки є несуттєвим. Детальніше про все це із прикладом ми розповідали тут.

 

На замітку!

Що стосується вибору ставки, то слід пошукати, під яку відсоткову ставку банки давали кредит в країні нерезидента. Це може бути за аналогією сайт банку країни – як в нашій країні НБУ. Цю інформацію, як варіант, можна знайти на фінансових площадках. Ще, як варіант, можна скористатися нашими українськими ставками за кредитами, що видаються у євро (див. тут  (обирайте відповідний рік й дату отримання позики). Детальніше про вибір ставки ми писали тут (підзаголовок - Крок 1. Визначаємо ставку дисконтування).

Обрану ставку та розрахунки теперішньої вартості слід оформити у бухдовідку, а до неї прикріпити інформацію щодо ринкової ставки (роздруківки чи принт-скріни).

 

Тому з огляду на це, мають місце помилки минулих періодів, адже на дату визнання заборгованості мав бути визнаний дисконт, а потім поступово на кожні наступні дати балансу до дати повернення частини позики відповідно до умов договору амортизувати цей дисконт.

Втім, звертаємо увагу, що тут є особливості у відображенні в обліку дисконту та амортизації дисконту, що виникають по заборгованості із засновником. Коротко зазначимо, що існує два підходи: дисконт відображається через додатковий капітал (а надалі його амортизація або через зменшення такого капіталу, або як окремі витрати), або ж дисконт та його амортизація в загальному порядку відображаються через доходи та витрати. Детальніше про все це ми роз’яснювали тут. Автор радить використовувати підхід із відображенням доходу та витрат для уникнення податкових спорів.

А тому, якщо притримуватися підходу із доходами та витратами, якщо підприємство не бажає ризикувати та сперечатися із перевіряючими при перевірці, то звичайно ж, краще виправити помилки минулих періодів за рахунок нерозподіленого прибутку на 01.01.2019 рік.

Продисконтувати слід всю суму заборгованості на дату її визнання із сумою відсотків, адже умовами договору передбачено, що вони мають бути сплачені в кінці строку користування позикою. Помилки включають  в себе як ненарахування дисконту, так і ненарахування амортизації дисконту. Тому по суті дисконт (Кт 733), розрахований із сумі 3 200 000 євро, має повністю замортизуватися (Дт 952) на 01.01.2019 рік, адже саме ця сума відповідно до умов договору вже мала бути погашена.

Крім цього підприємство мало рахувати курсові різниці при нарахуванні дисконту та його амортизації – про це ми зазначали тут та тут.

Строку давності для виправлення помилок в обліку з огляду на строки зберігання фінзвітності немає. Проте покарати ДПС при перевірках може тільки за невиправлення помилок у межах 1095 к. д. з дня подання декларації з податку на прибуток, якщо ці помилки вплинули на суму нарахованого податку. Про це ми зазначали тут.

 

Якщо позику було отримано після 29.10.2019 року

Якщо ж підприємство бажає ризикнути й не виправляти помилки минулих періодів, то детально про відображення в обліку такої перехідної заборгованості ми писали тут, основуючись на тому, що "мінфінівці" вважають, що внесені зміни до П(С)БО є зміною облікових оцінок й вони застосовуються ретроспективно.

Таким чином, наслідків не буде, якщо ставка, під яку взято позику, є ринковою (або вплив її є несуттєвим). Якщо є різниця суттєва, то слід проводити дисконтування.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Поставка основного засобу резиденту за трьохстороннім договором, де платник-нерезидент: облік та оподаткування
    Підприємство уклало трьохсторонній договір на поставку автобусів дитячому садку, де платником є нерезидент. Оплата в євро. Перша частина оплати 10% - 02.01.2024 р., друга 90% - 14.02.2024 р. ПДВ у складі ціни. Поставка автобуса відбулася 15.02.2024 р. Який порядок відображення в обліку та складання ПН?
    27.03.202412
  • Як повернути ОЗ з рахунку 286 знову на рахунок 10?
    Підприємство у вересні 2021 р. прийняло рішення продати основні засоби (меблі). Активи було переведено до складу необоротних активів, утримуваних для продажу за найменшою з вартостей, зокрема, балансовою. У зв'язку з війною ці ОЗ не були продані. У 2024 р. прийнято рішення не продавати їх та продовжити використовувати у госпдіяльності. Скоригована балансова вартість (балансова вартість зменшена на суму амортизації, яка була б нарахована за період жовтень 2021 - грудень 2023 рр.) дорівнює нулю. За якою вартістю зараховувати об'єкт до складу основних засобів?
    26.03.202460
  • Облік компенсації за працевлаштування ВПО
    Які бухгалтерські проведення слід здійснити при компенсації роботодавцю за працевлаштування ВПО?
    26.03.202434
  • Чи збільшують первісну вартість ОЗ витрати на його монтаж на новому місці використання?
    Підприємство має об’єкт ОЗ, який використовувався в орендованому магазині. Після закінчення договору оренди, об'єкт ОЗ демонтований за старою адресою використання та переміщений в інший орендований магазин за іншою адресою. Для використання ОЗ за новою адресою підприємство понесло витрати на демонтаж за старою адресою та монтаж ОЗ на новому місці. Як обліковувати послуги демонтажу і монтажу старого (що уже був у використанні) об'єкту ОЗ за новою адресою? Чи можна збільшити первісну вартість ОЗ на суму витрат на його монтаж на новому місці?
    25.03.202442
  • Облік придбання ОЗ в кредит за програмою 5-7-9
    Підприємство придбаває обладнання, сплачуючи 30% коштів, а 70% сплачує банк за кредитним договором на 5 років за програмою 5-7-9. Частину відсотків за кредитом сплачує підприємство, а частину - держава. Обладнання ще не виготовлене. За договором, поставка буде на 71-й день від дати оплати, яка була 08.02.2024 р. Як відображати ці операції в бухобліку?
    21.03.202442