• Посилання скопійовано

Гарантійні платежі за орендою: чи треба дисконтувати?

За умовами договору оренди, здійснено оплату гарантійного платежу (який, за умови відсутності порушень договору, має бути повернено в кінці строку оренди, якщо сторони не домовляться про зарахування його до рахунку передостаннього місяця) та платіж за останній місяць оренди – грудень 2021 року. Договір на 3 роки. Чи потрібно дисконтувати гарантійний платіж, орендний платіж за останній місяць оренди та майбутні несплачені орендні платежі?

Гарантійний платіж

Гарантійний платіж (завдаток) — платіж, який забезпечує (гарантує) виконання зобов’язань за договором (відповідно до ст. 546 і 560 ЦКУ). Під час укладання договору оренди гарантійний платіж може мати ознаки завдатку згідно з ст. 570 ЦКУ, застави згідно з ст. 572 ЦКУ, а також неустойки за порушення договірних зобов’язань.

В залежності від умов договору оренди, а саме, що саме в договорі мається на увазі під «гарантійним платежем», залежатиме відповідь щодо необхідності дисконтування.

Звісно ж мова йде про дисконтування заборгованості, якщо маємо саме довгострокову грошову заборгованість. Негрошова та/або недовгострокова заборгованість не підлягає на дисконтуванні.

  • Якщо гарантійний платіж повертається назад орендареві після закінчення строку дії договору оренди, то сторони повинні його дисконтувати (в орендодавця грошові зобов’язання, в орендаря - грошова дебіторська заборгованість). Адже тут йде мова про довгострокову грошову заборгованість – є зобов’язання повернути гроші після закінчення строку оренди;
  • Якщо ж гарантійний платіж зараховується до рахунку сплати орендних платежів чи завданого збитку, то його дисконтувати сторонам не потрібно, оскільки тут маємо справу із негрошовою заборгованістю.

Судячи із умов питання – на перший погляд однозначно не вирішено долю гарантійного платежу, адже є можливість використання обох вищевказаних варіантів щодо природи гарантійного платежу. Втім, консультант вважає, що це не зовсім так. Втім радить уточнити умови договору, аби не виникало зайвих питань у податківців.

У договорі передбачено, що первісно під гарантійним платежем розуміється саме те, що платіж має бути повернений в кінці строку оренди. А ось, якщо сторони окремо додатково домовляться про зарахування його до рахунку передостаннього місяця, то такі кошти змінять свою природу на дату такої домовленості.

 

Оплата за останній місяць

Оскільки дисконтуванню підлягає лише грошова довгострокова заборгованість, а заборгованість за оплатою за останній місяць щодо оренди є негрошовою заборгованістю, адже чекаємо отримання послуг, то дисконтування тут немає.

 

Несплачені майбутні платежі

Дисконтуванню підлягає довгострокова заборгованість, тобто в обліку має визнаватися заборгованість. Тоді як, заборгованість орендаря за оплатою за оренду виникає за результатами отримання послуги із оренди на підставі акта наданих послуг із оренди. Зазвичай, послуги оренди «закривають» щомісяця.

 

На замітку!

Відповідно до п. 5 П(С)БО 11 зобов'язання   визнається,  якщо  його  оцінка  може  бути достовірно визначена та є  ймовірність  зменшення  економічних вигід у майбутньому внаслідок його погашення. Тож датою виникнення зобов’язань є дата,  коли отримали, наприклад, послуги й за них слід сплатити кошти. Датою отримання послуг є акт наданих послуг.

 

А тому саме після закінчення місяця отримання послуг із оренди у орендаря виникає поточна заборгованість за оплатою, якщо строк сплати орендних платежів є меншим 1 року. У такому разі також дисконтування немає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік викупу та подальшого продажу власних акцій
    ПАТ викупило в акціонера власні прості іменні акції за ціною нижче номіналу, які потім продає іншому акціонеру за ціною вище ціни викупу. Як відобразити ці операції в бухобліку? Які особливості для податку на прибуток?
    17.04.20243
  • Облік витрат з комплектації і зберігання продукції, виробленої за давальницькою схемою
    ТОВ замовник за давальницькою схемою виготовило продукцію 1 і 2. Далі отриману продукцію на своєму складі комплектують в один набір і продають як у скомплектованому виді. Як в обліку відобразити такі операції комплектації? Куди відносити витрати на комплектацію (зарплату робітників, витрати на випробування)? Як обліковуються витрати з оренди складу, де зберігається готова продукція?
    17.04.20248
  • Бухоблік купівлі-продажу електронного сертифікату у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань
    Підприємство – авторизований сервісний центр буде закуповувати у виробника (Китай) електронні сертифікати у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань, з метою їх подальшого продажу кінцевим споживачам. Доходом буде різниця між ціною продажу і купівлі. Покупці сертифікатів матимуть право на гарантійне обслуговування придбаних товарів протягом гарантійного строку. Як відобразити це в бухобліку?
    16.04.202413
  • Роялті у ліцензіата: облік
    За ліцензійним договором ліцензіар надає ліцензіату ліцензію на використання об'єкту права інтелектуальної власності (бази даних). Розмір роялті (винагороди) становить 15 000 грн на рік. Як правильно ліцензіату відобразити роялті в бухобліку?
    16.04.202415
  • Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції
    Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?
    12.04.202416