• Посилання скопійовано

Пролонгована заборгованість від засновників: чи дисконтувати?

ТОВ отримало поворотну фінансову допомогу від засновників в січні 2017 року. Кожного року оформляється додаткова угода на продовження терміну дії договору на рік. Чи потрібно дисконтувати кредиторську заборгованість і якщо так, тоді за якою формулою?

Що стосується заборгованості, яка постійно пролонгується, то тут (підзаголовок «Пролонгація договору») та тут ми писали, що формально така «пролонгована» заборгованість є поточною, адже на дату балансу, коли закінчується 1 рік із дати балансу визнання поточної заборгованості, є Додаткова угода до договору, яка говорить про продовження строку погашення у 1 рік, а тому на дату балансу така заборгованість знову номінально відповідає визначенню «поточна заборгованість» у П(С)БО 11.

Втім, впевнені, що такі правовідносини будуть під прицілом податківців, адже, можливо, підприємство таким чином завуальовує визнання довгострокової заборгованості. Тоді як має спрацьовувати принцип «превалювання сутності над формою» відповідно до ст. 4 Закону про бухоблік. І, як варіант, податківці можуть перекваліфікувати поточну заборгованість у дострокову та самостійно дисконтувати її.

Втім, дисконтування заборгованості із засновниками має певні особливості. Незабаром ми детально розкажемо про них в окремому матеріалі, наразі ж коротко відмітимо ці нюанси.

Підхід 1. Дисконт слід розуміти як внесок до власного капіталу, а тому він не має потрапляти на доходи отримувача позики, а проходити через капітал (наприклад, субрахунок 425 «Інший додатковий капітал»). При цьому, надалі питань із амортизацією такого дисконту не зменшується, тож тут також 2 варіанти: амортизувати шляхом зменшення раніше нарахованого додаткового капіталу або визнавати все-таки фінвитрати.

Підхід 2. Дисконт не можна кваліфікувати як внесок до власного капіталу, а тому дисконт відображається у доходах, а його амортизація – у витратах.

Операція дисконтування при одноразовому платежі наприкінці строку зводиться до формули:

PV = FV / (1 + i)n

де:

  • PV – теперішня вартість;
  • FV – майбутня вартість;
  • і – ставка дисконтування;
  • n – строк (число періодів).

Зауважимо, що якщо відповідно до умов договору заборгованість погашається не одноразово у кінці строку, а поступово частинами, то у такому разі теперішню вартість заборгованостей слід розраховувати окремо для кожного платежу. А потім визначити суму теперішньої вартості кожного платежу.

Таким чином, з однієї сторони формально щорічна пролонгація ПФД від засновника не змінює статусу такої заборгованості – вона є поточною кожен рік. Втім, якщо податківці будуть намагатися перекваліфікувати такі відносини у довгострокові, то, як варіант, підприємство може наполягати на позиції, що як нарахування дисконту, так й його амортизація не відобразяться на рахунках доходів та витрат та не впливають на фінрезультат до оподаткування.

Радимо закріпити саме такий підхід щодо дисконтування заборгованості із засновниками у наказі про облікову політику.

Втім, зауважимо, що консультанту невідома однозначна позиція податківців та судів щодо дисконтування заборгованості, що виникає із засновниками. Не виключаємо, що звичайно ж, податківцям й у випадку із засновниками сподобається підхід, у якому дисконт та амортизація слід визначати через доходи та витрати. Якщо так, то аби уникнути дисконтування, слід доводити, що пролонгація не робить заборгованість довгостроковою.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»