• Посилання скопійовано

Кредити банків під ринкові проценти: чи треба дисконтувати?

Чи потрібно дисконтувати банківські кредити: 1) отримано у лютому 2019 на 3 роки - ставка ринкова, погашення щомісячно згідно з графіком, платежі ануїтетні. 2) відновлювана кредитна лінія встановленого ліміту, в межах якого підприємство може знімати кошти за потреби для госпдіяльності, повертати, знову брати тощо, на протязі дії договору. Термін дії договору 2 роки

Процентний кредит

Оскільки кредит є довгостроковим, то питання із заборгованістю, яка вона довгострокова чи короткострокова, не виникає. Тому відразу зазначимо наступне. Якщо кредит взято під ринковий процент, то дисконтування немає, адже не виникає дисконт. Адже теперішня вартість зобов’язання і так, по суті, дорівнюватиме номіналу (тобто дисконт у цьому випадку дорівнює нулю). Про це ми писали також тут.

Пояснимо на числовому прикладі.

Наприклад, компанія з метою поповнення обігових коштів 01.01.2020 р. одержала в банку кредит на суму 1 000 000 грн. під 30% річних, який буде погашено через три роки.

Розрахунок справжньої вартості майбутніх грошових потоків проводиться виходячи з ставки дисконтування в такий спосіб:

  • дисконтована вартість «тіла» кредиту становить 455 166 грн (1 000 000 × 1 : (1+0,3)3);
  • дисконтована вартість грошових потоків від процентів за кредитом за перший, другий і третій роки дорівнює 544 834 грн. (1 000 000 × 30% × (1 : 1,33 + 1 : 1,32 + 1 : 1,3).

Тобто загальна дисконтована вартість майбутніх грошових потоків за даним кредитом дорівнює 1 000 000 грн. (455 166 + 544 834).

Тобто дисконтована вартість дорівнює номінальній (1 000 000 грн), тому й дисконту не виникає, він становить 0.

 

На замітку!

До розрахунку беруться й тіло кредиту й відсотки по кредиту (незалежно від того коли вони будуть сплачуватися – в кінці періоду користування кредитом чи щорічно (тощо). Адже беруть до уваги всі майбутні грошові потоки по фінінструменту.

 

Якщо ж кредит чи позику взято не під ринковий процент (і неважливо, більший він чи менший за ринковий), проводити дисконтування потрібно.

При цьому вважаємо: коли говоримо, що дисконтувати не треба, якщо ставка дисконтування на рівні ринкової, то треба брати до уваги суттєвість у таких величинах.

Для цього, як варіант, можна звернутися до П(С)БО 19, у якому визначено, що для поточних та довгострокових зобов'язань справедлива вартість — це теперішня (дисконтована) сума, яка має виплачуватися при погашенні заборгованості, визначеної за відповідними поточними відсотковими ставками. Дисконтування не здійснюється для короткострокових зобов'язань, якщо різниця між номінальною сумою зобов'язання та дисконтованою сумою є несуттєвою (менше 5% номінальної вартості).

Хоча тут і йдеться про короткострокові заборгованості, та це твердження повністю прийнятне і для довгострокової заборгованості. Тому радимо підприємству визначитися із відсотком несуттєвості і закріпити його в наказі про облікову політику. Вважаємо, що прийнятною різницею для цього випадку є 5% від номінальної вартості, як і зазначено в П(С)БО 19.

Тобто, якщо провівши розрахунок дисконтування, різниця між теперішньою вартістю та номінальною, є суттєва (більша ніж 5% від номінальної вартості), то слід таку заборгованість дисконтувати.

 

Овердрафти

У даному випадку мова про поточну заборгованість, а тому дисконтування немає. Детальніше про облік овердрафту ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:0571
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    Сьогодні 11:0628
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202420
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202432
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410