• Посилання скопійовано

Дисконтування заборгованості: облік та відображення у звітності

Підприємство має кредити, строк погашення яких більше 1 року. Звітність подається щоквартально. Якими бухгалтерськими записами відображається в бухобліку дисконтування кредитів? Як відображаються ці суми у фінзвітності і декларації з податку на прибуток?

Бухгалтерські проведення

По-перше, варто зазначити, що сума отриманого кредиту відображається в обліку за теперішньою (дисконтованою) вартістю. Одночасно з цим, дохід у вигляді дисконту (різниці між сумою погашення та теперішньої вартості кредиту) відображається на субрахунку 733:

  • Дт 311 Кт 50, 55 – сума кредиту за продисконтованою вартістю;
  • Дт 311 Кт 733 - дохід у вигляді дисконту (різниці між сумою погашення та теперішньої вартості ПФД).

Нарахована сума амортизації дисконту поступово нівелює визнаний у дебітора дохід шляхом нарахування на суму такої амортизації витрат (запис: Дт 952 Кт 50, 55, 61).

 

Декларація з податку на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

При цьому, ПКУ не передбачає жодних різниць для коригування фінрезультату до оподаткування за операціями з дисконтування фінансових активів (про це, зокрема, зазначали і податківці у ІПК від 10.12.2019 р. №1814/6/99-00-07-02-02-15/ІПК).

Тому такі операції відображають згідно з правилами бухобліку під час формування фінрезультату до оподаткування (зокрема, як дохід від дисконту або витрати від його амортизації).

 

Фінансова звітність

У фінансовій звітності нараховані за операцією з дисконтування доходи і витрати відображаються у рядках 2220 «Інші фінансові доходи» та 2250 «Фінансові витрати» звіту про фінансові результати за формою № 2 або рядка 2240 «Інші доходи» та 2270 «Інші витрати» звіту про фінансові результати за формою № 2-м.

Крім цього сума дисконту та нарахованої амортизації дисконту вплине на значення показника у рядка 1515 «Інші довгострокові зобов'язання» звіту за формою №1 (або рядка 1595 звіту за формою №1-м).

Також детально про порядок дисконтування заборгованості ми писали тут

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Придбання квадроциклу для військовослужбовця: відображення в обліку та оподаткування
    Приватне підприємство планує придбати квадроцикл та передати його безпосередньо військовослужбовцю. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:159
  • Облік погашення кредиту замість банку факторинговій компанії
    : У 2012 році ТОВ отримало в банку кредит. У 2014 році банк передав кредит факторинговій компанії. Протягом 2012 – 2023 рр. між банком, НБУ, фактором тривали судові справи. Відсотки за кредитом ТОВ не виставлялися. У 2023 році кредит виставлено на аукціон і продано новому кредитору. Згодом за вимогою кредитора ТОВ відшкодувало вартість кредиту, за ціною менше балансової. Як ці операції відобразати в обліку?
    Сьогодні 12:086
  • Платник єдиного податку надає приміщення для тимчасового проживання ВПО: облік та оподаткування
    Юрособа – платник єдиного податку 4-ї групи надає приміщення для тимчасового проживання ВПО на безоплатній основі. Для отримання компенсації за спожиті комунальні послуги (електроенергію, опалення, водопостачання та ін.) юрособа щомісячно надає інформацію до селищної ради. Плату за проживання і за спожиті комунальні послуги від ВПО юрособа не отримує. Як відображати це в обліку та яке оподаткування?
    Сьогодні 11:152
  • Послуги експедитора: відображення в бухобліку
    Підприємство, яке працює за агентським договором, та є платником ЄП, надає послуги експедитора. Послуги перевезення надає сторонній перевізник. Акт від перевізника на 40 000 грн. Послуги експедитора - 5 000 грн. Виставили акт замовнику на 45 000 грн. Замовник оплатив всю суму на рахунок експедитора, а експедитор перерахував перевізнику 40 000 грн. Як відобразити в бухобліку?
    Сьогодні 10:025
  • Поставка основного засобу резиденту за трьохстороннім договором, де платник-нерезидент: облік та оподаткування
    Підприємство уклало трьохсторонній договір на поставку автобусів дитячому садку, де платником є нерезидент. Оплата в євро. Перша частина оплати 10% - 02.01.2024 р., друга 90% - 14.02.2024 р. ПДВ у складі ціни. Поставка автобуса відбулася 15.02.2024 р. Який порядок відображення в обліку та складання ПН?
    27.03.202413