• Посилання скопійовано

Помилково отримані кошти: як облікувати?

Нерезидент помилково перерахував кошти на валютний рахунок юрособі. Кошти надійшли на розподільчий рахунок. На наступний день надійшли на валютний рахунок та були відправлені (перераховані) назад нерезиденту. Як відобразити це в обліку?

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону про бухоблік підставою для бухобліку господарських операцій є первинні документи. В цьому випадку джерелом інформації про отримані «помилкові» кошти є банківська виписка, яка згідно з Переліком №578/56 належить до первинних документів. Те, що виписка банку може вважатися "первинкою!, підтверджують і фіскали в УПК №583.

Тому на підставі банківської виписки відображаємо надходження коштів у бухобліку (Дт 31). Проте одночасно з надходженням коштів слід показати і кредиторську заборгованість, адже гроші нам не належать й ми їх маємо повернути. Для цього радимо використати рахунок 685 "Розрахунки з іншими кредиторами".

Крім цього, оскільки кошти надійшли на розподільчий рахунок (Дт 316), а на наступний день на поточний (Дт 312) (додатково див. тут), із якого й було проведено повернення коштів, то може виникнути курсова різниця. Вважаємо, що вона має місце в обліку, адже в залежності від того, як зіграв курс, підприємство-помилковий отримувач повертає або менше, або більше коштів в гривневому еквіваленті.

Якщо у зв’язку з несвоєчасним поверненням коштів довелося сплатити підприємству-помилковому отримувачу ще й пеню банку або інфляційні і 3% річних, ці суми вирушають до складу інших операційних витрат (Дт 948  Кт 685) (п. 20 П(С)БО 16). Комісія також відобразиться у витратах підприємства – Дт 92 Кт 311. Про це ми також писали тут.

Таким чином, мають бути такі проведення:

  • Дт 316 Кт 685 – отримано помилкові кошти на розподільчий рахунок;
  • Дт 312 Кт 316 – перераховано кошти на поточний рахунок;
  • Дт 685 Кт 312 – повернено кошти нерезиденту;
  • Дт 316 /945 Кт 714/316 – відображено курсову різницю позитивну/негативну;
  • Дт 92 Кт 311 – комісія банка за проведення операції.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»