• Посилання скопійовано

Отримано вексель в оплату товару та продано його нижче номіналу: що в обліку?

Юрособа (платник податку на прибуток і ПДВ) продає іншій юрособі товар на суму 120 000 грн (20 000,00 - ПДВ). Покупець надає в оплату простий вексель номіналом 120 000 грн, а вартість його продажу - 100 000 грн. Чи потрібно коригувати ПДВ? Як обліковувати продаж векселя нижче номіналу?

По-перше, ПДВ нараховується на операцію з продажу товару. Під час відвантаження товару виникають податкові зобов’язання в сумі 20000 грн.

По-друге, отримання векселя в оплату товару – це друга подія з метою оподаткування ПДВ. В момент отримання векселя ПЗ з ПДВ не коригується.

По-третє, облік придбання та продаж векселя ведеться окремо від операції продажу товарів.

Загалом, бухоблік цих операцій слід вести таким чином, як показано у таблиці. Різниця між доходом від продажу векселя та його номіналом зменшить фінрезультат на рахунку 79.

 

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Дебет

Кредит

Відвантаження товару

361

702

120000

Нарахування ПЗ з ПДВ

702

641/ПДВ

20000

Отримання векселя в оплату товару

341

361

120000

Продано вексель з дисконтом, визнано дохід

377

741

100000

Списано собівартість векселя

971

341

120000

Списано доходи на фінрезультат

741

79

100000

Списано витрати на фінрезультат

79

971

120000

 

Коригування фінрезультату з метою оподаткування податком на прибуток

Якщо підприємство коригує фінрезультат з метою оподаткування, йому потрібно вести окремий облік операцій з цінними паперами відповідно до пп. 141.2 ПКУ. В даному випадку з векселем фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму від’ємного фінансового результату від продажу або іншого відчуження цінних паперів, відображеного у складі фінансового результату до оподаткування податкового (звітного) періоду відповідно до бухобліку (пп. 141.2.1 ПКУ). Тобто фінрезультат слід збільшити на 20000 грн.

Далі, згідно з пп. 141.2.3 ПКУ платники податку на прибуток окремо визначають загальний фінансовий результат за операціями з продажу або іншого відчуження цінних паперів звітного періоду відповідно до бухобліку. Тут мається на увазі окремий облік фінрезультату від всіх операцій з цінними паперами. Якщо інших операцій, крім цієї операці з векселем, не було, то маємо загальний фінрезультат – збиток від операцій з цінними паперами в сумі 20000 грн.

Далі, діємо згідно з пп. 141.2.4 ПКУ: якщо за результатами звітного періоду отримано від’ємний загальний фінансовий результат від операцій з продажу або іншого відчуження цінних паперів (загальна сума збитків від операцій з продажу або іншого відчуження цінних паперів з урахуванням суми від’ємного фінансового результату від таких операцій та/або від’ємного загального результату переоцінки цінних паперів, не врахованих у попередніх податкових періодах, перевищує загальну суму прибутків від таких операцій), сума такого від’ємного значення загального фінансового результату за операціями з продажу або іншого відчуження цінних паперів зменшує загальний фінансовий результат від операцій з продажу або іншого відчуження цінних паперів наступних податкових (звітних) періодів, що наступають за податковим (звітним) періодом виникнення зазначеного від’ємного значення фінансового результату.

Тобто включити цей збиток до фінрезультату можна буде лише в наступному кварталі або в наступному році, залежно від того, який звітний період застосовує підприємство.

Якщо підприємство не коригує фінрезультат, то відповідно, йому не потрібно робити це коригування, воно враховує збиток від продажу векселя в поточному звітному періоді.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Поставка основного засобу резиденту за трьохстороннім договором, де платник-нерезидент: облік та оподаткування
    Підприємство уклало трьохсторонній договір на поставку автобусів дитячому садку, де платником є нерезидент. Оплата в євро. Перша частина оплати 10% - 02.01.2024 р., друга 90% - 14.02.2024 р. ПДВ у складі ціни. Поставка автобуса відбулася 15.02.2024 р. Який порядок відображення в обліку та складання ПН?
    27.03.202413
  • Як повернути ОЗ з рахунку 286 знову на рахунок 10?
    Підприємство у вересні 2021 р. прийняло рішення продати основні засоби (меблі). Активи було переведено до складу необоротних активів, утримуваних для продажу за найменшою з вартостей, зокрема, балансовою. У зв'язку з війною ці ОЗ не були продані. У 2024 р. прийнято рішення не продавати їх та продовжити використовувати у госпдіяльності. Скоригована балансова вартість (балансова вартість зменшена на суму амортизації, яка була б нарахована за період жовтень 2021 - грудень 2023 рр.) дорівнює нулю. За якою вартістю зараховувати об'єкт до складу основних засобів?
    26.03.202461
  • Облік компенсації за працевлаштування ВПО
    Які бухгалтерські проведення слід здійснити при компенсації роботодавцю за працевлаштування ВПО?
    26.03.202434
  • Чи збільшують первісну вартість ОЗ витрати на його монтаж на новому місці використання?
    Підприємство має об’єкт ОЗ, який використовувався в орендованому магазині. Після закінчення договору оренди, об'єкт ОЗ демонтований за старою адресою використання та переміщений в інший орендований магазин за іншою адресою. Для використання ОЗ за новою адресою підприємство понесло витрати на демонтаж за старою адресою та монтаж ОЗ на новому місці. Як обліковувати послуги демонтажу і монтажу старого (що уже був у використанні) об'єкту ОЗ за новою адресою? Чи можна збільшити первісну вартість ОЗ на суму витрат на його монтаж на новому місці?
    25.03.202442
  • Облік придбання ОЗ в кредит за програмою 5-7-9
    Підприємство придбаває обладнання, сплачуючи 30% коштів, а 70% сплачує банк за кредитним договором на 5 років за програмою 5-7-9. Частину відсотків за кредитом сплачує підприємство, а частину - держава. Обладнання ще не виготовлене. За договором, поставка буде на 71-й день від дати оплати, яка була 08.02.2024 р. Як відображати ці операції в бухобліку?
    21.03.202442