• Посилання скопійовано

Якою датою слід видати наказ про незастосування коригувань фінрезультату до оподаткування?

Якою датою слід видавати наказ про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на різниці, визначені розділом ІІІ ПКУ?

Відмітку про незастосування різниць з податку на прибуток проставляють у полі декларації з податку на прибуток перед підписами уповноважених осіб:

Наявність рішення15

Прийнято рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці

 Х

 Прийнято рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці відповідно до підпункту 134.1.1 пункту 134.1 статті 134 розділу III Податкового кодексу України, наказ № 123 від 31.12.2019 р.

У  графі «Наявність рішення» проставляється позначка «+» або інша, а у графі «Прийнято рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці» зазначаються реквізити прийнятого рішення (тобто номер і дата наказу (чи розпорядження) по підприємству про незастосування різниць).

Аналогічно говорять і контролери у підкатегорії 102.20.02, «ЗІР» (питання: «Як у податковій декларації з податку на прибуток підприємств платником податку зазначається рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на різниці, визначені відповідно до положень розд. ІІІ ПКУ):

  • в основній частині декларації у полі «Наявність рішення» проставляється позначка;
  • у полі «Прийнято рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці» – номер та дата розпорядчого документа підприємства, на підставі якого прийнято таке рішення.

Рішення приймається один раз – у першому році, в якому дохід не перевищує 20 млн грн. Після такого рішення не застосовують різниці до тих пір, поки дохід не перевищить 20 млн грн. Тож щороку приймати чи дублювати таке рішення не потрібно. 

Щодо дати наказу законодавчих директив немає, тож платник податку на прибуток самостійно визначає дату, якою буде видаватися такий наказ.

Якщо наказ керівника підприємства видається на початку року, за який буде визначатися обсяг доходу 20 млн грн (тобто ще не відомо, яка сума доходу буде отримана за цей рік), його можна скласти з таким формулюванням:

«З метою оподаткування прибутку за податкові періоди, які починаються з 01.04.2019 року або після цієї дати, наказую:

  • за умови, якщо річний дохід (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний (податковий) період не перевищуватиме двадцяти мільйонів гривень, відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, приймається рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до положень розділу ІІІ ПКУ.
  • такий порядок  застосовувати протягом безперервної сукупності років, в кожному з яких виконується цей критерій щодо розміру доходу».

Також можна видати такий наказ і після закінчення звітного року, але не пізніше фактичної дати подання декларації за такий рік.

Наприклад, якщо перший рік, за який підприємство не застосовує коригування фінрезультату, буде 2019 р., то в цьому разі наказ видається на початку 2020 р. і формулювання наказу може бути таким:

«У зв’язку з тим, що річний дохід (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за 2019 р., становить 15136200 грн, що не перевищує двадцяти мільйонів гривень, наказую:

  • відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ не застосовувати коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до положень розділу ІІІ ПКУ  за 2019 рік.
  • такий порядок  застосовувати протягом безперервної сукупності років, в кожному з яких виконується цей критерій щодо розміру доходу».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202413
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202422
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.20247
  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202414
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202427