• Посилання скопійовано

Коли необхідно списувати викрадений автомобіль?

На підприємстві в листопаді викрадено авто. Подано заяву в поліцію та до страхової компанії. Відкрито кримінальне провадження, а автомобіль знаходиться в розшуку. У який момент виникає необхідність списати авто? На підставі якого документу? Як така операція вливає на податок на прибуток та ПДВ?

Коли списувати викрадений автомобіль?

Відповідно до п. 3 НП(С)БО 1, активи – це ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, призведе до отримання економічних вигід у майбутньому.

Своєю чергою, згідно з п. 1 ст. 9 Закону про бухоблік, підставою для бухобліку господарських операцій є первинні документи.

При цьому, в першу чергу варто зазначити алгоритм дій підприємства у разі викрадення його активів (в даному випадку ОЗ - автомобіля):

  • на день встановлення крадіжки авто в обов'язковому порядку проводять інвентаризацію (абз. 5 п. 7 Розділ І Положення №879). Інвентаризація проводиться за відповідним наказом керівника (вибір об’єктів інвентаризації (всіх ОЗ або певного підрозділу) здійснюється керівником);
  • після здійснення інвентаризації комісією складається протокол, який повинен бути підписано керівником протягом 5-ти робочих днів;
  • керівник на підставі протоколу видає наказ про списання автомобіля з обліку підприємства внаслідок його крадіжки;
  • на підставі наказу керівника складається акт на списання (зокрема, за формою №ОЗ-4 «Акт на списання автотранспортних засобів»).

Отже, викрадений автомобіль повинен бути списано саме у періоді його викрадення (оскільки викрадене авто перестає відповідати визначенню активу) на підставі проведеної інвентаризації та складеного акту списання.

Зверніть увагу, що зняття з обліку транспортного засобу або стан кримінальної справи не впливає на дату його списання в бухобліку.

У бухгалтерському обліку списання викраденого авто відображають такими проведеннями:

1) Дт 131 Кт 105 — на суму зносу;

2) Дт 976 Кт 105 — на суму залишкової вартості автомобіля.

 

Податок на прибуток

За пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(с)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Якщо підприємство коригує прибуток до оподаткування на різниці, що визначені ПКУ, воно повинно взяти до уваги норми пп. 138.1 ПКУ та пп. 138.2 ПКУ щодо ліквідації об'єкта основних засобів:

  • фінрезультат до оподаткування збільшується на суму залишкової вартості окремого об’єкта основних засобів, визначеної відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, у разі ліквідації такого об’єкта;
  • фінрезультат до оподаткування зменшується на суму залишкової вартості окремого об’єкта основних засобів або нематеріальних активів, визначеної з урахуванням положень цієї статті ПКУ, у разі ліквідації або продажу такого об’єкта.

Якщо ж підприємство податкові різниці не застосовує, то операція з ліквідації автомобіля обліковуються виключно за наведеними вище правилами бухгалтерського обліку.

 

ПДВ

Абзац 2 пп. 189.9 ПКУ, за умови встановлення факту викрадення основних засобів, звільняє платника податку від нарахування податкових зобов'язань з ПДВ при списанні такого основного засобу.

Факт викрадення авто підтверджуватимуть інвентаризаційні документи та документ з органу поліції (довідка, лист, акт тощо), на підставі яких операцію з викрадення відображають в обліку.

Зокрема, як роз’яснювали податківці, підтвердженням викрадення авто, для ненарахування ПЗ з ПДВ, є витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що засвідчує факт реєстрації відомостей про кримінальне правопорушення, отриманий в порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України.

Тут варто звернути увагу, що пп. 189.9 ПКУ, для цілей ненарахування ПЗ з ПДВ, передбачає необхідність подання підтверджуючих документів податківцям. Проте ПКУ не визначено механізму подання платником податку контролюючому органу документів про знищення, розібрання або перетворення основних виробничих або невиробничих засобів.

У зв'язку із цим платник податку може подати такі документи (копії документів) контролюючому органу у загальновстановленому порядку за власною ініціативою або на запит контролюючого органу. А може і не надавати таких копій, якщо запиту від податківців не було.

Але, звісно, оригінали цих документів платнику ПДВ слід обов’язково зберігати, адже при документальних перевірках податківці будуть ретельно їх аналізувати.

Питання нарахування ПЗ з ПДВ при ліквідації ОЗ без згоди платника податку ми також розглядали тут та тут.

Тобто операція з ліквідації основних засобів у разі їх викрадення, яке підтверджено інвентаризаційними документами та відповідними документами органів поліції, для цілей оподаткування ПДВ не розглядається як операція з постачання товарів, та податкові зобов'язання за операцією з ліквідації таких основних засобів згідно з пп. 189.9 ПКУ не визначаються.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • ТОВ передало в оренду обладнання: нюанси обліку та оподаткування
    ТОВ – платник податку на прибуток на загальних підставах, ПДВ, виробляє будівельні матеріали на замовлення покупця з використанням його торгової марки. Виробник має на балансі обладнання та хоче передати в оренду клієнтам покупця. Чи може підприємство надати обладнання в оренду? Як відобразити дану операцію в обліку?
    Сьогодні 13:199
  • Придбання квадроциклу для військовослужбовця: відображення в обліку та оподаткування
    Приватне підприємство планує придбати квадроцикл та передати його безпосередньо військовослужбовцю. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:1518
  • Облік погашення кредиту замість банку факторинговій компанії
    : У 2012 році ТОВ отримало в банку кредит. У 2014 році банк передав кредит факторинговій компанії. Протягом 2012 – 2023 рр. між банком, НБУ, фактором тривали судові справи. Відсотки за кредитом ТОВ не виставлялися. У 2023 році кредит виставлено на аукціон і продано новому кредитору. Згодом за вимогою кредитора ТОВ відшкодувало вартість кредиту, за ціною менше балансової. Як ці операції відобразати в обліку?
    Сьогодні 12:0811
  • Платник єдиного податку надає приміщення для тимчасового проживання ВПО: облік та оподаткування
    Юрособа – платник єдиного податку 4-ї групи надає приміщення для тимчасового проживання ВПО на безоплатній основі. Для отримання компенсації за спожиті комунальні послуги (електроенергію, опалення, водопостачання та ін.) юрособа щомісячно надає інформацію до селищної ради. Плату за проживання і за спожиті комунальні послуги від ВПО юрособа не отримує. Як відображати це в обліку та яке оподаткування?
    Сьогодні 11:155
  • Послуги експедитора: відображення в бухобліку
    Підприємство, яке працює за агентським договором, та є платником ЄП, надає послуги експедитора. Послуги перевезення надає сторонній перевізник. Акт від перевізника на 40 000 грн. Послуги експедитора - 5 000 грн. Виставили акт замовнику на 45 000 грн. Замовник оплатив всю суму на рахунок експедитора, а експедитор перерахував перевізнику 40 000 грн. Як відобразити в бухобліку?
    Сьогодні 10:0215