• Посилання скопійовано

Медичне страхування робітників: чи можна віднести на витрати?

Чи можна віднести на витрати медичне страхування робітників?

Мета добровільного медичного страхування полягає у тому, щоб відшкодувати людині її витрати на оплату медичних послуг та підтримку здоров'я у доброму стані. Зрозуміло, що юрособи не можуть придбавати для себе поліс ДМС. Таким чином, медичне страхування здійснюється лише на користь фізосіб, зокрема, тих, які перебувають у трудових відносинах з підприємством, що придбаває поліси.

У бухгалтерському оліку витрати на страхування найманих працівників відносяться до складу виробничих, адміністративних, збутових чи інших операційних витрат – залежно від сфери зайнятості кожного працівника на підприємстві.

 

ПДФО

Згідно з пп. 164.2.16 ПКУ, вартість страхового поліса, придбаного підприємством для найманих працівників включається до складу загального місячного оподатковуваного доходу працівника.

Сума податку з вартості страхового поліса розраховується за правилами пп. 164.5 ПКУ. Оскільки купівля страхового поліса — це, по суті, оплата підприємством страхових послуг, наданих фізособі, то вартість поліса — це дохід фізособи у негрошовій формі, тому цю вартість потрібно збільшити на коефіцієнт, який визначається за формулою, наведеною у пп. 164.5 ПКУ (становить 1,21951) для ставки ПДФО 18%.

У податковому розрахунку за ф. №1ДФ дохід у вигляді сплаченого страхового поліса відображається з ознакою доходу «125». У графах 3а і 3 проставляється вартість полісу, а у графах 4а і 4 —сума нарахованого і сплаченого ПДФО відповідно.

 

ЄСВ

Внески підприємств на страхування не є базою нарахування ЄСВ відповідно до п. 2 р. ІІ Переліку №1170 та п. 3.5 Інструкції №5. Тому внески підприємств згідно з договорами обов’язкового страхування не оподатковуються. Проте вартість страхування оподатковується військовим збором за ставкою 1,5%.

 

Податок на прибуток

Якщо роботодавець здійснює витрати на сплату страхових платежів, згідно до ПКУ, то відповідно  включає їх до витрат, зменшуючи оподатковуваний прибуток. 

Крім того, ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на суми витрат, пов'язаних зі сплатою страхових внесків за договорами добровільного медичного страхування. Тобто такі операції відображаються за правилами бухобліку при визначенні фінансового результату до оподаткування.

 

ПДВ

Відповідно до пп. 196.1.3 ПКУ не є об’єктом оподаткування ПДВ операції з надання послуг із страхування, співстрахування або перестрахування особами, які мають ліцензію на провадження страхової діяльності відповідно до законодавства, а також пов'язаних з такою діяльністю послуг страхових (перестрахових) брокерів та страхових агентів. Отже, операції зі страхування не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Більш детально про медичне страхування ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»