• Посилання скопійовано

Гуртова торгівля цигарками: чи дотримуватися максимальної роздрібної ціни при списанні товару?

Підприємство займається гуртовою торгівлею цигарок. Чи потрібно обов’язково при списанні товару в обліку прив’язуватися до максимальної роздрібної ціни?

Відповідно до пп. 14.1.106 ПКУ, МРЦ – ціни, встановлені на підакцизні товари (продукцію) з урахуванням усіх видів податків (зборів). Акцизний податок з реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів не включається до МРЦ.

МРЦ на підакцизні товари (продукцію) встановлюються виробниками або імпортерами товарів (продукції) шляхом декларування таких цін у порядку, встановленому ПКУ. Продаж суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, на які встановлюються МРЦ, не може здійснюватися за цінами, вищими за МРЦ, збільшеними на суму акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Саме таке роз’яснення міститься в 114.04 ресурсу «ЗІР»*.

МРЦ застосовуються виробниками та імпортерами для того, аби вже роздрібні продавці не могли здійснювати продаж цигарок за цінами, вищими за МРЦ. Встановлення МРЦ здійснюється виключно шляхом декларування відповідно до ст. 220 ПКУ.

Дотримуватися МРЦ мають саме роздрібні продавці.

Встановлення мінімально-гуртових цін при продажу цигарок гуртовиками не передбачено законодавством. Вважаємо, що списанні товару (цигарок) в діяльності оптовика слід керуватися нормами П(С)БО 9 щодо списання запасів. А саме за одним із обраних обліковою політикою методів у п. 16 П(С)БО 9.

Нагадаємо, що відповідно до цієї норми при відпуску запасів у виробництво, з виробництва, продаж та іншому вибутті оцінка їх здійснюється за одним з таких методів:

  • ідентифікованої собівартості відповідної одиниці запасів;
  • середньозваженої собівартості;
  • собівартості перших за часом надходження запасів (ФІФО);
  • нормативних затрат;
  • ціни продажу.

* За якими цінами здійснюється продаж тютюнових виробів у роздрібній мережі?

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»