• Посилання скопійовано

Складаємо розподільчий баланс: яка доля збитків?

Згідно з рішенням учасників шляхом виділу створено ТОВ "Б". ТОВ "А" передає ТОВ "Б" одну будівлю. Яким чином скласти розподільчий баланс, якщо нерозподілені збитки не передаються?

Аналогічну ситуацію ми розглядали тут. Тоді ж ми зазначали наступне: форма розподільчого балансу не затверджена, тож власники самостійно вирішують, що саме слід передати новоутвореному підприємству. І при його складенні  дотримуютьcя лише одного принципу: суми статей балансу діляться власниками на суми, що залишаються на балансі ЮО, та суми, які передаються новоутвореному підприємству. Всі документи, що передаються, вказуються у додатку до розподільчого балансу — в акті приймання-передачі.

Але і при цьому мають виконуватись принципи бухгалтерського обліку. Адже баланс – це не лише юридичний, а і бухгалтерський документ, і він будується за принципом відповідності активів пасивам. Приклади розподільчого балансу ми наводили тут.

Тобто, якщо ми за виділом передаємо новоствореному підприємству певний актив, то на таку ж суму слід передати йому зобов’язання або власний капітал. Щодо останнього, то, якщо чистий прибуток/збиток в цьому випадку як частина пасиву не передається, на суму вартості активу (будівлі) можна сформувати статутний капітал нового підприємства.

Але, при цьому, слід пам’ятати, що нове підприємство створюється шляхом виділення із попереднього. Тобто, статутний капітал нового підприємства не може бути більшим, за розмір статутного капіталу підприємства, з якого воно виділяється. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»