• Посилання скопійовано

Чорнобильська відпустка без компенсації: як відображати в обліку?

Чи може підприємство віднести до своїх витрат витрати на виплату чорнобильської відпустки працівнику, якщо підприємство не подавало документи на компенсацію такої відпуски до органу соціального захисту?

Вважаємо, що слід керуватися нормами Закону про бухоблік та П(С)БО щодо понесених витрат у вигляді виплати чорнобильської відпустки.

Так, витрати - зменшення економічних вигід у вигляді зменшення активів або збільшення зобов’язань, що призводить до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілення власниками) (ст. 1 Закону про бухоблік, п. 3 НП(С)БО 1).

Згідно з п. 5 П(С)БО 16 витрати  відображаються в бухобліку одночасно зі зменшенням активів або збільшенням зобов'язань.

Витрати визнаються витратами певного періоду  одночасно  з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені. Витрати, які неможливо  прямо  пов'язати  з  доходом  певного періоду,  відображаються у складі витрат того звітного періоду,  в якому вони були здійснені (п. 7 П(С)БО 16).

Також є таке поняття як витрати майбутніх періодів, втім воно не стосується нарахованих відпусток. Адже витрати майбутніх періодів  - це витрати (п. 2.36 Методрекомендацій №433 та Інструкції №291):

  • понесені у звітному періоді (є оплата та документальне підтвердження здійснення витрат);
  • належать до майбутніх періодів. Доходи, пов’язані з такими витратами, виникнуть у наступних періодах, або сплата таких платежів пов’язана з майбутніми періодами.

А ці умови не виконуються при нарахуванні відпускних – працівнику нараховують відпускні відразу перед тим, як він йде у відпустку. А отже, нарахування чорнобильської відпустки є витратами звітного періоду.

Інша справа, що виплата таких відпускних фінансується із бюджету – тобто мова йде про цільове відшкодування витрат. Коли цільове фінансування є компенсацією витрат, понесених підприємством, відображають дебіторську заборгованість з одночасним визнанням доходу (п. 19 П(С)БО 15). При цьому в п. 16 П(С)БО 15 чітко сказано, що цільове фінансування не визнається доходом доти, доки не існує підтвердження того, що воно буде отримане та підприємство виконає умови щодо такого фінансування.

Тому Мінфін у листі від 24.09.2015 р. № 31-11410-08-10/29963 рекомендує не відображати дебіторську заборгованість  із цільового фінансування (Дт 377  Кт 482, Дт 482  Кт 718), а дохід відображати на дату отримання цільового фінансування (Дт 311  Кт 482, Дт 482  Кт 718).

Хоча на практиці, аби не виникало впливу на фінрезультат до оподаткування, все-таки більшість СГ визнають дебіторську заборгованість  із цільового фінансування (Дт 377  Кт 482, Дт 482  Кт 718).

Для отримання коштів для сплати чорнобильської відпустки підприємство має виконати ряд умов, зокрема, за два місяці до початку наступного бюджетного року обов'язково подати до уповноваженого органу графік відпусток працівників та розрахунок витрат для додаткової відпустки на наступний бюджетний рік, а до 25 числа місяця, за який здійснюється нарахування, — документи щодо розрахункових витрат, пов'язаних з виплатою компенсацій працівникам, та реєстр отримувачів.

Відповідно до листів Мінсоцполітики від 10.10.2019 р. № 136/0/205-19 та від 11.10.2019 р. № 131/0/205-19, підприємства здійснюють нарахування працівникам, пов’язані з виплатою компенсацій та допомоги певних видів, та подають до уповноваженого органу відповідні розрахункові документи.

Порядком не передбачено відшкодування витрат підприємств, пов’язаних із вже здійсненою оплатою відпусток працівникам з числа постраждалих внаслідок чорнобильської катастрофи громадян.

Отож, якщо підприємство не здійснило жодних дій до отримання коштів для виплати відпустки, то, вважаємо, що у підприємства не може виникнути дебіторської заборгованості із цільового фінансування (Дт 377  Кт 482, Дт 482  Кт 718).

А отже, в обліку мають залишитися фактично понесені витрати із виплати чорнобильської відпустки, які зменшать об’єкт оподаткування до оподаткування. Різниць із цього приводу в ПКУ немає. Тоді як в обліку відображаються всі фактично понесені витрати підприємством – зменшення активів підприємства у вигляді сплачених відпускних, незалежно від того, чи підприємство мало їх нести, чи ні.

З іншого боку, сума відпускних буде оподаткована ПДФО та військовим збором, а також на неї нараховується ЄСВ. За умови здійснення нарахування та сплати цих платежів жодних претензій до виплати чорнобильської відпустки без її відшкодування до підприємства не має бути.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202415
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 619
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202421
  • Облік та звітність щодо винагороди гіг-спеціалісту
    Як резиденту Дія. Сіті відобразити в обліку нарахування та оподаткування щомісячної винагороди гіг-спеціалісту? Яку категорію застрахованої особи зазначати в Додатку 1 та ознаку доходу в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
    19.04.202422
  • Капітальний ремонт орендованого об’єкта, що використовується менше року: відображення в обліку орендаря
    Юрособа орендує приміщення на строк менше 1 року. Чи може підприємство провести капітальний ремонт? Як обліковувати витрати на такий ремонт?
    18.04.2024441