• Посилання скопійовано

Засновники вирішили збільшити СК, внесли частину, а потім передумали: що в обліку?

Статутний капітал ТОВ складає 1000 грн. Засновники вирішили збільшити його за рахунок додаткових вкладів до 701 000 грн. Внесли частину 300 000 грн, а потім передумали збільшувати. Як відобразити такі операції в обліку?

Запитання:

Статутний капітал ТОВ складає 1000 грн, який було сформовано у повному обсязі двома учасниками в межах строку. Рік тому (після набрання чинності новим Законом про ТОВ) підприємство прийняло рішення збільшити статутний капітал за рахунок додаткових вкладів, а саме до 701 000 грн, шляхом оформлення протоколу загальних зборів учасників. Частина коштів була внесена з таким призначенням платежу (близько 300000 грн). Проте протягом підприємницької діяльності та поточної бізнес-ситуації, яка складається, необхідність у збільшенні статутного капіталу відпала взагалі. Засновники бажають залишити статутний капітал на початковому рівні – 1000 грн. Відповідно до ч. 5 ст. 17 Закону №755, розміри часток у статутному капіталі чи склад учасників ТОВ або ТДВ подається, зокрема, рішення загальних зборів учасників товариства про визначення розміру статутного капіталу та розмірів часток учасників (тобто, другий «затверджувальний» протокол), який складається через рік після первісного рішення). На даний момент в ЄДРПОУ «світиться» статутний капітал у розмірі 1000 грн. 

Чи можна «забути» про первісне рішення (протокол) загальних зборів учасників щодо збільшення статутного капіталу за рахунок додаткових вкладів, який є фактично етапом планування? Внесені як поповнення кошти десь відображаються? Тобто на вимогу ст. 18 Закону у рішенні про затвердження результатів внесення додаткових вкладів учасниками товариства ТОП тепер зобов’язано врахувати поповнення до 300000 грн, чи може залишити на рівні 1000 грн? При такій ситуації чи не вважатиметься 300000 грн доходом? 

Ми вже отримали відповідь юриста, що ми могли починати збільшувати статутний капітал на основі протоколу без реєстрації суми збільшення в ЄДРПОУ. Також можливо скасувати протоколом рішення щодо збільшення статутного капіталу. 

Які потрібно зробити проведення в бухобліку для віднесення даних сум на статутний капітал? Які є варіанти обліку цих коштів, якщо збільшення статутного капіталу відмінять протоколом (можливо фінансова допомога або помилково перераховані кошти)? 

Щоб не включати до доходу ТОВ внесені кошти в сумі до 300000 грн, маємо пораду оформити їх як внески до незареєстрованого статутного капіталу: Дт 311 Кт 404 – у той період, коли діяло первісне рішення про збільшення статутного капіталу. Якщо підприємство все ж таки вирішить збільшити статутний капітал, слід буде зареєструвати таке збільшення, а після реєстрації зробити запис: Дт 404 Кт 401. Якщо буде прийнято рішення про скасування збільшення статутного капіталу, то внесені кошти можна буде повернути засновникам (Дт 404 Кт 311) або перевести їх до складу додаткового капіталу: Дт 404 Кт 422. Рішення про збільшення додаткового капіталу слід оформити протоколом загальних зборів засновників. Збільшення додаткового капіталу не підлягає реєстрації. Згодом можна буде прийняти рішення про зменшення додаткового капіталу та повернення коштів засновникам. Виявилось, що попередні бухгалтери відобразили збільшення статутного капіталу в річному балансі за 2018 рік. Були зроблені провведення: Дт 46 Кт 40. На сьогодні статутний капітал не сформовано і прийнято рішення про скасування протоколу щодо збільшення статутного капіталу. Внесені кошти власники вирішили віднести на додатковий капітал. Правильно буде зараз зробити проведення: Дт 46 Кт 40 для зменшення статутного капіталу? А для збільшення додаткового капіталу - Дт 311 Кт 404, Дт 404 Кт 422? Чи будуть податкові наслідки для підприємства на загальній системі оподаткування?

 

Відповідь:

Нормами ч. 1 ст. 18 Закону про ТОВ, передбачено, що учасники товариства можуть збільшити статутний капітал ТОВ за рахунок додаткових вкладів учасників та/або третіх осіб за рішенням загальних зборів учасників.

Відповідно до ч. 5 ст. 18 Закону про ТОВ, учасники товариства можуть вносити додаткові вклади протягом строку, встановленого рішенням загальних зборів учасників, але не більше ніж протягом одного року з дня прийняття рішення про залучення додаткових вкладів.

Щодо державної реєстрації збільшення розміру статутного капіталу товариства за рахунок додаткових вкладів Мін'юст у листі від 07.06.2018 р. №6623/8.4.3/32-18 повідомляє, що на вказаному вище етапі відбувається планування збільшення розміру статутного капіталу товариства, що, своєю чергою, не тягне за собою державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі.

Відповідно до ч. 5 ст. 17 Закону №755, для державної реєстрації змін до відомостей про розмір статутного капіталу, розміри часток у статутному капіталі чи склад учасників товариства подається, зокрема, рішення загальних зборів учасників товариства про визначення розміру статутного капіталу та розмірів часток учасників.

З учасником ТОВ може бути укладено договір про внесення додаткового вкладу, за яким він зобов'язується зробити додатковий вклад у грошовій чи негрошовій формі, а ТОВ –  збільшити розмір його частки у статутному капіталі (ч. 8 ст. 18 Закону про ТОВ). 

Нормами ч. 9 ст. 18 Закону про ТОВ, передбачено, що якщо протягом одного місяця з дати спливу строку для внесення додаткових вкладів, встановленого відповідно до цієї статті, загальні збори учасників ТОВ приймають рішення про:

  • затвердження результатів внесення додаткових вкладів учасниками товариства;
  • затвердження розмірів часток учасників товариства та їх номінальної вартості з урахуванням фактично внесених ними додаткових вкладів;
  • затвердження збільшеного розміру статутного капіталу товариства.

Якщо додаткові вклади не внесені учасником ТОВ, з яким укладено договір про внесення додаткового вкладу, в повному обсязі та своєчасно, такий договір вважається розірваним, якщо рішенням загальних зборів учасників не затверджено розмір частки такого учасника з фактично внесеного ним додаткового вкладу (ч. 10 ст. 18 Закону про ТОВ).

Отже, «забути» про первісне рішення (протокол) загальних зборів учасників щодо збільшення статутного капіталу ТОВ за рахунок додаткових вкладів не можна. Однак виходячи з ситуації, що склалась на сьогодні, рішення учасників необхідно оформити відповідним протоколом загальних зборів учасників.  

При цьому ч. 3 ст. 31 Закону про ТОВ встановлено, що якщо вартість чистих активів ТОВ знизилася більш ніж на 50% порівняно з цим показником станом на кінець попереднього року, виконавчий орган ТОВ має скликати загальні збори учасників. Такі збори мають відбутися протягом 60 днів з дня такого зниження. До порядку денного вказаних загальних зборів учасників включаються питання про заходи, які мають бути вжиті:

  • для покращення фінансового стану ТОВ;
  • про зменшення статутного капіталу ТОВ;
  • про ліквідацію ТОВ.

У разі порушення вказаного обов'язку та визнання ТОВ банкрутом до закінчення трирічного строку з дня зниження вартості чистих активів члени виконавчого органу солідарно несуть субсидіарну відповідальність за зобов'язаннями ТОВ. Члени виконавчого органу, які доведуть, що не знали і не мали знати про таке зниження вартості чистих активів товариства або голосували за рішення про скликання загальних зборів учасників у зв'язку із зниженням вартості чистих активів товариства, звільняються від відповідальності за порушення цього обов'язку (ч. 4 ст. 31 Закону про ТОВ).

Нагадаємо, що за дебетом рахунку 46 відображається заборгованість засновників (учасників) господарського товариства за внесками до статутного капіталу підприємства, за кредитом – погашення заборгованості за внесками до статутного капіталу.

Оскільки рішення про збільшення розміру статутного капіталу товариства державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу не вносилося, то такі внески обліковуються за ДТ субрахунку 422 «Інший вкладений капітал». Цей субрахунок призначено для обліку іншого вкладеного засновниками підприємств (крім акціонерних товариств) капіталу, що перевищує статутний капітал, інші внески тощо без рішень про зміни розміру статутного капіталу.

Отже, раніше зроблені проведення необхідно скасувати методом «сторно», а повернення частини внесених коштів відобразити проведенням ДТ 422 КТ 311.

 ***

Також читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Поставка основного засобу резиденту за трьохстороннім договором, де платник-нерезидент: облік та оподаткування
    Підприємство уклало трьохсторонній договір на поставку автобусів дитячому садку, де платником є нерезидент. Оплата в євро. Перша частина оплати 10% - 02.01.2024 р., друга 90% - 14.02.2024 р. ПДВ у складі ціни. Поставка автобуса відбулася 15.02.2024 р. Який порядок відображення в обліку та складання ПН?
    27.03.202411
  • Як повернути ОЗ з рахунку 286 знову на рахунок 10?
    Підприємство у вересні 2021 р. прийняло рішення продати основні засоби (меблі). Активи було переведено до складу необоротних активів, утримуваних для продажу за найменшою з вартостей, зокрема, балансовою. У зв'язку з війною ці ОЗ не були продані. У 2024 р. прийнято рішення не продавати їх та продовжити використовувати у госпдіяльності. Скоригована балансова вартість (балансова вартість зменшена на суму амортизації, яка була б нарахована за період жовтень 2021 - грудень 2023 рр.) дорівнює нулю. За якою вартістю зараховувати об'єкт до складу основних засобів?
    26.03.202459
  • Облік компенсації за працевлаштування ВПО
    Які бухгалтерські проведення слід здійснити при компенсації роботодавцю за працевлаштування ВПО?
    26.03.202434
  • Чи збільшують первісну вартість ОЗ витрати на його монтаж на новому місці використання?
    Підприємство має об’єкт ОЗ, який використовувався в орендованому магазині. Після закінчення договору оренди, об'єкт ОЗ демонтований за старою адресою використання та переміщений в інший орендований магазин за іншою адресою. Для використання ОЗ за новою адресою підприємство понесло витрати на демонтаж за старою адресою та монтаж ОЗ на новому місці. Як обліковувати послуги демонтажу і монтажу старого (що уже був у використанні) об'єкту ОЗ за новою адресою? Чи можна збільшити первісну вартість ОЗ на суму витрат на його монтаж на новому місці?
    25.03.202442
  • Облік придбання ОЗ в кредит за програмою 5-7-9
    Підприємство придбаває обладнання, сплачуючи 30% коштів, а 70% сплачує банк за кредитним договором на 5 років за програмою 5-7-9. Частину відсотків за кредитом сплачує підприємство, а частину - держава. Обладнання ще не виготовлене. За договором, поставка буде на 71-й день від дати оплати, яка була 08.02.2024 р. Як відображати ці операції в бухобліку?
    21.03.202442