• Посилання скопійовано

Уцінка та продаж капітальних інвестицій: які податкові наслідки?

Підприємство має квартиру у складі капітальних інвестицій. Квартира не вводилася в експлуатацію та не амортизувалася. Раніше квартира вже була уцінена з включенням суми уцінки до складу витрат. Зараз підприємство хоче знову уцінити квартиру та продати її. Які облікові та податкові наслідки цих операцій?

Продаж об'єкту капітальних інвестицій відображається в такому порядку:

  • переведення об'єкту капітальних інвестицій відповідно до вимог п. 6 р. ІІ  П(С)БО  27 до складу оборотних активів: дебет субрахунку 286 «Необоротні активи та групи вибуття, які утримуються для продажу» — кредит субрахунку 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів»;
  • виручка від реалізації об'єкту капітальних інвестицій відображається за кредитом субрахунку 712 «Дохід від реалізації інших необоротних активів» у кореспонденції із субрахунком 377 «Розрахунки з іншими дебіторами»;
  • нарахування податкових зобов’язань з ПДВ – Дт 712 Кт 641/ПДВ;
  • вартість об'єкту капітальних інвестицій відображається за дебетом субрахунку 943 «Собівартість реалізованих виробничих запасів» у кореспонденції із субрахунком 286.

Статею 138 ПКУ визначені податкові різниці, які виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів. Якщо квартира не амортизувалася, то різниці ст. 138 ПКУ не застосовуються.

У ст. 140 ПКУ також немає різниць для даної ситуації.

Отже, уцінка квартири як капітальної інвестиції відображається в обліку за стандартними правилами (наприклад, див. тут та тут).

На нашу думку, наступну уцінку квартири краще провести тоді, коли вона ще обліковується на субрахунку 152 як капітальна інвестиція. Після уцінки та прийняття рішення про продаж квартири, вона переводиться на субрахунок 286 вже за справедливою вартістю.

Фінрезультат від уцінки та продажу квартири формується за бухгалтерськими правилами без зміни його на податкові різниці.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»