• Посилання скопійовано

Повернення коштів від страхової компанії при достроковому розірванні договору КАСКО

Юридичною фірмою було продано авто, яке було застраховане за договорами КАСКО та обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності. Після продажу написали заяву в страхову про припинення дії договорів страхування. Кошти страхова повернула. Як обліковувати цю операцію?

На дату отримання страхового поліса КАСКО, оплаченого однією сумою підприємство в обліку мало відобразити виникнення витрат майбутніх періодів (Дт 39 Кт 685), а потім щомісяця (чи щокварталу) поступово визнавати суми витрат у рівномірних частинах, із розрахунку строку дії КАСКО (Дт 23-94 Кт 39 – в залежності від того, де використовувалося авто).

Тобто, поступово у підприємства мали відображатися витрати по страхуванню авто за КАСКО до закінчення дії страхового договору. Про це ми колись вже писали тут.

Втім дію договору страхування може бути достроково припинено на вимогу страхувальника або страховика, якщо це передбачено умовами договору страхування.

Про намір достроково припинити дію договору страхування будь-яка сторона зобов’язана повідомити іншу не пізніш, як за 30 календарних днів до дати припинення дії договору страхування, якщо інше ним не передбачено (ст. 28 Закону №85).

Якщо страхова компанія повертає частину сплачених страхових платежів, то питань щодо вже відображених витрат не немає, вони виникають щодо витрат, які відображаються на рахунку 39.

Відповідно до ст. 28 Закону №85 у разі дострокового припинення дії договору страхування, крім договору страхування життя, на вимогу страхувальника страховик повертає йому страхові платежі за період, що залишився до закінчення дії договору, з відрахуванням нормативних витрат на ведення справи, визначених при розрахунку страхового тарифу, фактичних виплат страхових сум та страхового відшкодування, що були здійснені за цим договором страхування.

Отже, у звітному періоді припинення договору за бухдовідкою витрати майбутніх періодів слід списати на витрати – Дт 977 Кт 39, й у цьому періоді визнати дохід за отриманими страховими платежами – Дт 746 Кт 311.

Єдине, що в кінцевому результаті у платника податку все ж витрати будуть більшими за доходи, адже, як було зазначено вище, страхова компанія повертає сплачені страхові платежі за період, що залишився до закінчення дії договору, за мінусом певних своїх витрат. Коригувань з цього приводу у ПКУ немає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухоблік купівлі-продажу електронного сертифікату у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань
    Підприємство – авторизований сервісний центр буде закуповувати у виробника (Китай) електронні сертифікати у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань, з метою їх подальшого продажу кінцевим споживачам. Доходом буде різниця між ціною продажу і купівлі. Покупці сертифікатів матимуть право на гарантійне обслуговування придбаних товарів протягом гарантійного строку. Як відобразити це в бухобліку?
    Сьогодні 12:2611
  • Роялті у ліцензіата: облік
    За ліцензійним договором ліцензіар надає ліцензіату ліцензію на використання об'єкту права інтелектуальної власності (бази даних). Розмір роялті (винагороди) становить 15 000 грн на рік. Як правильно ліцензіату відобразити роялті в бухобліку?
    Сьогодні 10:1012
  • Облік пляшок, наданих замовником для виробництва продукції
    Підприємству - виробнику алкогольної продукції, яке працює на загальній системі оподаткування, замовник надає зворотну пляшку для виготовлення алкогольних напоїв. Для виробництва алкогольних напоїв підприємство буде використовувати власну сировину та комплектуючі, крім пляшок. Як обліковувати такі пляшки?
    12.04.202416
  • Витрати на розмитнення сировини нерезидента для переробника: що в обліку?
    Підприємство – резидент україни, платник податку на прибуток і ПДВ, надає послуги переробки давальницької сировини для нерезидента. Під час замитнення та розмитнення оплачує послуги з перебування транспортного засобу вагою понад 3,5 т на території зони митного контролю. Як обліковуються такі витрати? Як обліковуються такі витрати при звичайному імпорті?
    12.04.202413
  • Облік витрат на доставку продукції з давальницької сировини від переробника до покупця замовника
    ТОВ-резидент надає послуги з переробки давальницької сировини нерезиденту. Продукція з переробки доставляється не замовнику, а напряму покупцю цієї продукції. Як відобразити такі витрати в обліку?
    08.04.202425