• Посилання скопійовано

Комісію банку не було списано до витрат: як виправити?

ТОВ отримало оплату за товар від нерезидента у 2018 р. У SWIFT - платежі вказано повністю суму згідно з інвойсом. На розподільчий рахунок продавця надійшла сума за мінусом 30₴ (комісія банку). До договору є додаткова угода, в якій вказано, що комісія банку буде за рахунок контрагента, на території якого банк її зняв. Комісію банку не списано до витрат продавцем в 2018 році. Як можна виправити помилку в 2019 році?

У будь-якому разі банківська комісія є витратами продавця-резидента. Просто у цьому випадку сплата відбувалася не шляхом самостійного перерахування комісій банкам, а шляхом утримання такими банками з виручки продавця.

Згідно з п. 18 П(С)БО 16 плата за розрахунково-касове обслуговування, зокрема, комісії банків, є адміністративними витратами підприємства — Дт 92. При цьому байдуже, це комісія українського чи іноземного банку, її нараховано понад суму чи утримано з неї.

Про це ми говорили тут.

Таким чином, оскільки СГ не відобразив витрати у вигляді комісії банку у 2018 році, то йде мова про виправлення помилки минулих періодів.

У бухобліку за п. 4 П(С)БО 6 виправляють помилки, допущені при складанні фінансових звітів за попередні роки, шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку).

Якщо помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку, то виправлення помилок за минулий рік відображають кореспонденцією рахунку 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)» з рахунками бухобліку відповідних об'єктів класів 1 — 6. У листі Мінфіну від 17.07.2013 р. №31-08410-07-29/21303 уточнювалося, що виправлення помилок за минулі роки відображається в балансі за звітний рік шляхом коригування на початок звітного року нерозподіленого прибутку (непокритого збитку), якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку), а також статей активів, зобов'язань, власного капіталу, які змінилися внаслідок виправлення помилок. При цьому рахунки 7 та 9 класів не використовуються та не коригуються.

Детальніше про виправлення бухоблікових помилок ми писали тут.

Що стосується виправлення помилки у декларації з податку на прибуток, то платнику також потрібно буде уточнити декларацію за 2018 рік.

Відповідно до ст. 50 ПКУ,  якщо помилку виправляють після закінчення граничного строку подання декларації, то для виправлення подають уточнюючий розрахунок до декларації. Але помилки минулих звітних періодів можна виправити й у поточній декларації з податку на прибуток за той звітний період, у якому виправлено помилку (див. «ДК» №19/2019).

Якщо помилки виправляють у звітній (звітній новій) декларації за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено помилки, то в додатку ВП до декларації платник податку відображає правильні показники за податковий період, який уточнюється, та, порівнюючи їх із відповідними рядками декларації, що уточнюється.

Оскільки платник податку навпаки завищив об’єкт оподаткування, не врахувавши витрати, то штрафів за недоплату податку та, відповідно, пені не буде.

Детально про виправлення помилки у податковій звітності з податку на прибуток ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    Сьогодні 12:227
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    Сьогодні 10:1012
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202430
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 778
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202422