• Посилання скопійовано

На якому рахунку обліковувати пальне, придбане за паливними талонами?

Підприємство купує талони на пальне (для легкового службового авто). На якому рахунку їх обліковувати: 203 чи 221? Подорожній лист може бути 1 на місяць (з показниками спідометра)? Чи потрібно відображати всі поїздки в ньому щоденно? Що робити, якщо водій заправив авто за талоном, а чек втратив?

З 01.07.2019 р. набули чинності норми, якими визначено поняття акцизних складів, акцизних складів пересувних та їх розпорядників тощо.

Також з 01.07.2019 р. під реалізацією пального в пп. 14.1.212 ПКУ розуміються будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

  • до акцизного складу;
  • до акцизного складу пересувного;
  • для власного споживання чи промислової переробки;
  • будь-яким іншим особам.

ДПС в ІПК від 24.07.2019 р. №3422/6/99-99-12-02-02-15/ІПК повідомляє, що безпосередньо сама операція з реалізації паливних карток та талонів на пальне, під час якої не відбувається фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального, з 01.07.2019 р. не належить до операцій з реалізації пального в розумінні пп. 14.1.212 ПКУ.

Докладніше про продаж паливних карток або талонів читайте тут

Відповідно до Інструкції №291, наявність та рух палива, що придбається чи заготовляється для технологічних потреб виробництва, експлуатації транспортних засобів, а також для вироблення енергії та опалення будівель обліковуються на однойменному субрахунку 203. Тут також обліковуються оплачені талони на нафтопродукти і газ.

Якщо деякі види палива використовують одночасно і як матеріали, і як паливо, то їх можна обліковувати на субрахунку 201 та на субрахунку 203 – за ознакою переважності використання на цьому підприємстві.

Виходячи з того, що відповідно до п. 7 П(С)БО 9 одиницею бухобліку запасів є їх найменування або однорідна група (вид), то оплачені паливні картки чи талони слід обліковувати окремо від інших видив пального із застосування рахунків третього порядку (наприклад, 2033 «Оплачені паливні картки та талони»).

Рахунок 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» призначено для обліку й узагальнення інформації про наявність та рух МШП, що належать підприємству та знаходяться у складі запасів.

До МШП належать предмети, що використовуються протягом не більше одного року або нормального операційного циклу, якщо він більше одного року, зокрема: інструменти, господарський інвентар, спеціальне оснащення, спеціальний одяг тощо.

Отже, рахунок 22 не призначено для обліку та руху пального.

З метою уникнення неоднозначностей щодо обліку паливних карток чи талонів в складі палива як підакцизного товару оплачені паливні картки або талони доречно обліковувати на субрахунку 331 «Грошові документи в національній валюті». Оскільки на рахунку 33 «Інші кошти» узагальнюється інформація про наявність та рух грошових документів (у національній та іноземній валюті), які знаходяться в касі підприємства (поштових марок, марок гербового збору, сплачених проїзних документів, сплачених путівок до санаторіїв, пансіонатів, будинків відпочинку тощо.

За дебетом субрахунку 331 відображається надходження грошових документів у касу підприємства, за кредитом – вибуття грошових документів.

Щодо придбання палива за талонами ми писали тут.

Видані водію паливні картки (талони) на підставі первинних документів обліковуються в складі витрат на відповідних рахунках 23 (91, 92 чи 93).

Про те, що подорожній лист можна виписувати на тиждень або місяць, а не лише на день (раніше п. 2.1 Інструкції №74 вимагав виписувати його щодня) зазначалось тут та тут.

Отже, з якою періодичністю складати подорожні листи підприємство має вирішити самостійно. Таке рішення необхідно зафіксувати в наказі про облікову політику або в наказі, яким затверджено форму подорожнього листа на підприємстві.

Фактично використане пальне списується шляхом складання актів на списання пального, виходячи з показників, зазначених у відомостях чи подорожніх листах. Тому втрата водієм чеку на заправку авто за талоном не впливає на облік та фактичне використання такого пального.

Використане пальне списується за нормами. Норми витрат пального самостійно встановлюються підприємством – про це ми писали тут. Також читайте нашу консультацію щодо застосування Наказу Мінтрансу №43 - тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»