• Посилання скопійовано

Передача викраденого авто страховій компанії: облік та оподаткування

Автомобіль підприємства (платник ПДВ та податку на прибуток) було викрадено. Підприємство отримує страхове відшкодування після передачі права власності на таке авто страховій компанії (абандон). При придбанні авто сума ПДВ не була віднесена до складу ПК. Які податкові наслідки такої операції? Як відобразити в обліку?

ПДВ

Згідно з пп. «а» пп. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку, зокрема, з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

При цьому під постачанням товарів мається на увазі будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп. 14.1.191 ПКУ).

Таким чином, при передачі права власності на автомобіль (абандон) підприємство фактично здійснює його постачання для цілей оподаткування ПДВ, відповідно така операція є об’єктом оподаткування цим податком. Нарахування ПЗ з ПДВ здійснюється не залежно від того, чи включалася сума ПДВ до ПК, чи ні, оскільки в даному випадку ПЗ нараховуються не за пп. 198.5 ПКУ, а за пп. «а» пп. 185.1 ПКУ – як на операцію з постачання товарів.

База оподаткування операцій з постачання товарів визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів.

До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг. До складу договірної (контрактної) вартості не включаються суми неустойки (штрафів та/або пені), три проценти річних та інфляційні, що отримані платником податку внаслідок невиконання або неналежного виконання договірних зобов’язань.

Водночас, база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухобліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни).

Отже, при передачі права власності на викрадений автомобіль страховику підприємство повинно нарахувати ПЗ з ПДВ виходячи з балансової вартості такого автомобіля, оскільки фактично авто передається страховій компанії безоплатно.

На нашу думку, вважати страхову виплату компенсацією за передачу права власності на таке авто і визначати базу оподаткування ПДВ виходячи з неї не доречно. Отже, ПЗ з ПДВ нараховуються не пізніше останнього дня місяця, в якому автомобіль було передано страховій компанії (підписано документи про передачу права власності на авто).

Своєю чергою, зазначимо, що сума отриманого страхового відшкодування не є об’єктом оподаткування ПДВ, відповідно підприємство при його отримані ПЗ з ПДВ не нараховує.

Про те, як складати ПН при безоплатній передачі, ми писали тут.

 

Бухоблік

В бухобліку в першу чергу списується сума нарахованого зносу такого авто записом Дт 131 Кт 105, а після цього сума залишкової вартості списується на витрати бухгалтерським записом - Дт 976 Кт 105.

На дату ухвалення рішення страховою компанією про виплату страхового відшкодування підприємство визнає дохід у розмірі такого відшкодування записом Дт 375 Кт 746. Перерахування підприємству суми страхового відшкодування відображається записом - Дт 311 Кт 375.

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Отже, якщо підприємство не застосовує податкові різниці, то описана ситуація впливає на визначення ФР до оподаткування лише за правилами бухобліку, які ми навели вище.

В іншому випадку підприємство зобов’язане:

  • збільшити фінансовий результат до оподаткування на суму залишкової вартості такого авто, визначеної відповідно до НП(С)БО або МСФЗ;
  •  зменшити фінансовий результат до оподаткування на суму залишкової вартості такого авто, визначеної з урахуванням положень пп. 138.3 ПКУ.

За операцією з отримання страхового відшкодування згідно з ПКУ податкові різниці не передбачені.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»