• Посилання скопійовано

Медичне страхування: звідки можна утримувати податки?

Підприємство уклало зі СК договори про медичне страхування працівників. Що може слугувати джерелом для утримання податків за такими договорами і як їх відобразити в обліку? Чи обов’язково утримувати податки виключно із суми нарахованого основного доходу?

У матеріалі щодо договору медичного страхування працівників ми зазначали, що податки із доходу працівників, які утримуються, не повинні бути витратами самого підприємства, адже суми податків мають бути утримані з доходу фізособи та за його рахунок згідно з пп. 168.1.1 ПКУ. В іншому випадку (тобто у разі сплати податків за рахунок коштів підприємства) податківці говорять, що така фізособа отримує додаткове благо у вигляді сплаченого податкового зобов’язання замість неї (підкатегорія 103.02, «ЗІР»).

Заглянемо безпосередньо до пп. 168.1.1 ПКУ. Так, відповідно до нього, податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в ст. 167 ПКУ.

На практиці, якщо, наприклад, дохід надається в негрошовій формі і з такого доходу фізично неможливо утримати податки, вони утримуються з решти доходів фізособи. Проти цього податківці не заперечують і іноді, навіть, самі радять так вчиняти.

У ПКУ немає застережень щодо того, з яких саме доходів податковий агент має утримувати податки, якщо нараховує (надає) негрошовий дохід працівнику. Немає із цього приводу й роз’яснень з боку ДПС.

Вважаємо, що головне, аби ці податки не були сплачені самим податковим агентом, тобто аби вони в кінцевому результаті не були відображені у витратах. У такому разі не буде порушення норми пп. 168.1.1 ПКУ. Тож, вважаємо, що утримувати податки можна і з іншого грошового доходу фізособи. Якщо ж такого доходу немає, тоді суми податків фізособа має сплатити податковому агенту.

Також звертаємо увагу на норму пп. 169.4.4 ПКУ, яка регулює порядок утримання ПДФО при здійсненні перерахунку: якщо внаслідок здійсненого перерахунку виникає недоплата утриманого податку, то сума такої недоплати стягується роботодавцем за рахунок суми будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) за відповідний місяць. Отже, аналогічний підхід щодо обрання будь-якого доходу можна застосувати і при утриманні ПДФО та війського збору з вартості медичного страхування.

Ми пропонували два варіанта відображення сплати податків, якщо взагалі немає грошового доходу (вважаємо, що ці роз’яснення будуть також прийнятними й у разі наявності основного грошового доходу, втім не бажання утримувати ці податки із такого доходу):

  • якщо домовленість про відшкодування ПДФО (військовий збір) буде оформлена у вигляді договору (угоди) перед нарахуванням та сплатою до бюджету, то можливі проведення Дт 377 Кт 641, 642 при нарахуванні податку, збору і Дт 301, 311 Кт 377 при їх відшкодуванні фізособою;
  • якщо такої домовленості немає, спочатку слід визнати витрати: проведення Дт 949 Кт 641, 642. Втім, щоб персоніфікувати такий дохід, можна зробити проведення - Дт 949 Кт 377, Дт 377 Кт 641,642. Втім потім при отриманні компенсації від працівників визнати доходи: отриманого відшкодування раніше визнаних витрат потрапить до складу доходів (Дт 301, 311 Кт 719). Аби не виникало питань у податківців, ці операції слід здійснити в одному періоді, аби в фінрезультат не потрапили витрати.

Також, оскільки це питання не висвітлене у ПКУ та немає роз’яснень із цього приводу, то радимо також дізнатися позицію ДПС, надіславши запит на ІПК.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Списання майна філій на окупованих територіях
    Юрособа має у своєму складі філіі (госпрозрахункові та безбалансові), які розташовані на окупованій території. На цей час у філій в обліку є майно (касові апарати, кошти у касі, печатки). Чи можна списати ці кошти, чи їх потрібно взяти на облік у касу центрального підприємства? Які дії можна вчинити з майном: списати чи чекати деокупації?
    18.03.202410
  • Облік та оподаткування міжнародної технічної допомоги
    Підприємство підписало договір з комунальним підприємством як підрядник, який виконує будівельно-монтажні роботи. Ці роботи фінансує НЕФКО в рамках МТД. Є карта об'єкта з метою звільнення від ПДВ за пп. 197.11 ПКУ. Як відображати це фінансування в бухобліку та яке буде оподаткування?
    18.03.202413
  • Зменшення СК при поверненні негрошового вкладу учаснику: облік та оподаткування
    Підприємство зменшило СК за рахунок повернення ОЗ учаснику. Як визначити базу оподаткування ПДВ? Як ця операція вплине на об’єкт оподаткування податком на прибуток?
    18.03.20247
  • Облік та оподаткування оплати благодійної допомоги
    До підприємства (платник податку на прибуток, застосовує різниці) письмово звернулася військова частина про надання благодійної допомоги у вигляді часткової оплати на рахунок ФОПа для закупівлі всюдихода. Кошти було перераховано на рахунок ФОПа. Які потрібні документи, щоб провести цю оплату в бухобліку і відобразити у витратах з податку на прибуток?
    14.03.20241 058
  • Витрати на заряджання електромобіля: як облікувати?
    Підприємство має на балансі електромобіль, який використовує в госпдіяльності. Як обліковувати заряджання такого авто електроенергією? Інколи авто заряджається вдома у власника (засновника) чи директора
    13.03.202445